Rusia finalizeaza livrarile de rachete de aparare aeriana catre Siria, a declarat vineri, a Varsovia, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.

Precizarile ministrului vin dupa ce Israelul a avertizat Statele Unite despre o vanzarea iminenta a unor sisteme rusesti sofisticate de rachete sol-aer catre Siria, ceea ce ar complica orice interventie straina in conflict.

"Rusia vinde (rachete) de mult timp, a semnat contracte si este in curs de finalizare a livrarilor in virtutea contractelor semnate. Acest lucru nu este interzis de niciun acord international", a precizat el, in fata presei.

Potrivit sefului diplomatiei ruse, "este vorba de o arma defensiva pentru ca Siria, care este tara importatoare, sa aiba posibilitatea de a se apara impotriva loviturilor aeriene".

Secretarul american de stat John Kerry afirmase joi, la Roma, ca livrarea de rachete rusesti catre Siria ar fi "potential destabilizatoare" pentru regiune.

La randul sau, seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, a vorbit vineri la Varsovia despre o "controversa" pe marginea acestui subiect cu omologul sau rus si a cerut oprirea imediata a livrarilor de arme catre Siria.

"Suntem convinsi ca livrarile internationale de arme catre Siria trebuie sa inceteze si ca trebuie sa facem totul pentru a oferi o sansa unei solutii diplomatice", a spus el, dupa intalnirea triparita a ministrilor Afacerilor Externe din Polonia, Rusia si Germania.

Aceste declaratii intervin in momentul in care premierul britanic David Cameron discuta, la Moscova, cu presedintele rus Vladimir Putin despre "optiunile posibile" privind rezolvarea crizei din Siria.

"Avem un interes comun, sa punem punct rapid violentelor si sa lansam un proces de reglementare pasnic, sa conservam integritatea teritoriala a Siriei ca stat suveran", a declarat, la Moscova, presedintele Putin.

Cameron a precizat, la randul sau, ca desi punctele de vedere ale Rusiei si Marii Britanii despre rezolvarea crizei siriene difera, cele doua tari urmaresc acelasi scop, sa puna capat conflictului si extremismului din aceasta tara.

Acesta a salutat propunerea organizarii unei conferinte internationale care isi propune sa gaseasca o solutie politica in conformitate cu acordul incheiat la Geneva in 30 iunie 2012 intre marile puteri, propunere asupra careia s-au inteles marti Moscova si Washingtonul.