Sute de protestatari bulgari s-au adunat miercuri seara in centrul capitalei Sofia si au pornit spre sediul Parlamentului, manifestantii sustinand ca demisia in bloc a Guvernului GERB (de centru-dreapta) nu este suficienta si nu va rezolva problemele cu care se confrunta Bulgaria, relateaza agentia Novinite.

Unii dintre manifestanti au depus miercuri seara flori in locurile unde ciocnirile intre fortele de ordine si protestatari s-au soldat cu raniti si arestari. Ei au declarat ca izbucnirea unor agresiuni trebuie prevenita cu orice pret.

Coloana de manifestanti a ajuns la sediul Parlamentului, unde un grup de aproximativ 100 de persoane, pazit de un cordon al politiei, isi exprima sustinerea fata de premierul Boiko Borisov.

Mitingul de miercuri seara se desfasoara sub sloganul potrivit caruia Bulgaria are nevoie de modificari substantiale la actuala Constitutie si o inlocuire a actualului model esuat de guvernare.

UPDATE: Mii de protestatari au inconjurat sediul central din Sofia al companiei cehe CEZ, relateaza Novinite.

Coloana de manifestanti, care a pornit din intersectia de la podul Orlov Most, apoi s-a mutat in fata cladirii Parlamentului, apoi a revenit la Orlov Most, s-a oprit in fata sediului companiei de distributie a energiei electrice.

Fortele de ordine si-au sporit prezenta in zona. Protestatarii huiduiau si strigau "Jos cu CEZ", in timp ce politia sa se disperseze.

Premierul Boiko Borisov a anuntat miercuri dimineata in parlament demisia Guvernului sau, dupa ce o serie de proteste desfasurate la nivel national impotriva preturilor prea mari la electricitate s-a transformat intr-o nemultumire mai ampla fata de masurile de austeritate si fata de modul in care este condusa tara.

Borisov le-a spus miercuri parlamentarilor ca partidul sau nu va accepta sa faca parte dintr-un Guvern de tranzitie.

Parlamentul bulgar va vota asupra demisiei Cabinetului joi.

Intr-o incercare de a linisti manifestatiile masive ale populatiei impotriva preturilor ridicate la energie, premierul Boiko Borisov a promis marti declansarea unei proceduri de retragere a licentie CEZ, aceasta fiind insa respinsa ulterior.

In schimb, autoritatea de reglementare in domeniu a cerut miercuri companiei cehe ca, pana in aprilie, sa elimine toate neregulile constatate, scrie Novinite.

O ancheta a parchetului public difuzata marti apreciaza ca CEZ aplica "o procedura lenta de raspuns la plangerile consumatorilor", furnizand in unele zone curent electric cu o tensiune mai mica de 220V si a cerut consumatorilor sa plateasca pentru o perioada mai mare de o luna, ceea ce explica valoarea ridicata a ultimelor facturi.

Procurorul general adjunct Kamen Mihov a precizat ca CEZ este pasibil de amenzi de 30.000 - 1 milion de leva (15.000 - 500.000 euro) pentru fiecare factura livrata consumatorilor si a carei valoare nu este justificata.

CEZ detine monopolul distributiei de energie in vestul Bulgariei. O alta societate din Cehia, Energo Pro, si austriecii EVN dispun fiecare de un contract exclusiv de distributie in restul tarii.

Parchetul examineaza acum facturile emise de EVN si Energo Pro.

Boiko Borisov a respins insa cererile de nationalizare a societatilor de distributie, care au devenit un laitmotiv al manifestantilor.

Potrivit presei bulgare, CEZ a realizat 9,9% din intreaga sa cifra de afaceri pe 2011 in Bulgaria, a doua sa piata, dupa Cehia.

CEZ a anuntat luni ca din 2005 a investit 1,7 miliarde de leva (900.000 euro) in Bulgaria si a platit impozite de 429 milioane de leva (219 milioane euro).