Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anuntat miercuri in parlament demisia guvernului sau, in urma protestelor la nivel national impotriva preturilor la electricitate. "Avem onoare si demnitate. Poporul este cel care ne-a incredintat puterea, astazi i-o dam inapoi. Nu voi participa la un Guvern in care politia bate oameni si in care amenintarile cu proteste inlocuiesc dezbaterea politica," a declarat Borisov, precizand ca nu va participa la un guvern interimar inaintea alegerilor legislative prevazute pentru iulie.

Marti, manifestatiile au continuat impotriva preturilor mari la electricitate, dar la scara mai mica, in ciuda faptului ca Borisov a incercat sa calmeze spiritele prin demiterea ministrului de finante, cel mai putin popular membru al executivului din cauza masurilor de austeritate.

Borisov nu a precizat daca vor fi organizate alegeri anticipate. In luna iulie sunt programate alegeri parlamentare in Bulgaria.

La Sofia, circa 2.000 de oameni au manifestat in centrul orasului, scandand "Mafia", "Demisia", "E randul lui Boïko".

Protestatarii au aruncat cu pietre si sticle in parlament, spargand cateva geamuri. Un manifestant a fost ranit si cel putin patru persoane au fost arestate, potrivit politiei.

Borisov a anuntat marti ca societatea ceha CEZ "va fi privata de licenta sa in Bulgaria inainte de sfarsitul acestei zile", anunta AFP. CEZ este furnizorul exclusiv de electricitate in vestul tarii.

Aceasta a fost prima reactie a guvernului in fata manifestatiilor, uneori violente, care au loc de noua zile in intreaga tara. Primul ministru a respins insa ipoteza demisiei sale: "Daca am face-o, consecintele ar fi catastrofice", a explicat el.

In fata acestui val de nemultumiri, cu cinci luni inainte de alegerile legislative, Boïko Borissov a promis o reducere de 8% a pretului energiei electrice, oprind majoritatea exporturilor singurei sale centrale nucleare de la Kozlodui, care produce energie mai ieftina.

O ancheta a parchetului public difuzata marti apreciaza ca CEZ aplica "o procedura lenta de raspuns la plangerile consumatorilor", furnizand in unele zone curent electric cu o tensiune mai mica de 220V si a cerut consumatorilor sa plateasca pentru o perioada mai mare de o lluna, ceea ce explica valoarea ridicata a ultimelor facturi.

Procurorul general adjunct Kamen Mihov a precizat ca CEZ este pasibil de amenzi de 30.000 - 1 milion de leva (15.000 - 500.000 euro) pentru fiecare factura livrata consumatorilor si a carei valoare nu este justificata.

CEZ detine monopolul distributiei de energie in vestul Bulgariei. O alta societate din Cehia, Energo Pro, si austriecii EVN dispun fiecare de un contract exclusiv de distributie in restul tarii.

Parchetul examineaza acum facturile emise de EVN si Energo Pro.

Boïko Borissov a respins insa cererile de nationalizare a societatilor de distributie, care au devenit un laitmotiv al manifestantilor.

Potrivit presei bulgare, CEZ a realizat 9,9% din intreaga sa cifra de afaceri pe 2011 in Bulgaria, a doua sa piata, dupa Cehia.

Luni, mii de bulgari s-au adunat in centrul Sofiei, pentru a doua zi consecutiv, intre politie si protestatari izbucnind confruntari in fata cladirii Parlamentului. Cel putin 11 persoane au fost retinute si mai multi oameni, inclusiv politisti, au fost raniti.

Duminica, in Bulgaria au avut loc cele mai mari proteste nationale din ultimii 16 ani, de la manifestatiile din ianuarie 1997, in timpul crizei economice si financiare care a cuprins tara.

Zeci de mii de oameni s-au adunat in peste 30 de orase din intreaga tara pentru a protesta fata de facturile ridicate la electricitate si veniturile mici.

Ulteriori, Simeon Djankov, vicepremier si ministru de Finante, si-a inaintat demisia.

Protestatarii din Sofia scandeaza "Demisia!" si "Djankov a plecat, acum e randul lui Borisov".

In pofida apelurilor la manifestatii pasnice, unii protestatari au aruncat cu pietre inspre fortele de ordine si masinile de politie.

Miscarea de protest lansata in urma cu o saptamana a luat amploare, cu manifestatii aproape cotidiene in toata tara. Manifestantii protesteaza in special fata de prezenta in facturi a unor taxe de mentenanta si de distributie care depasesc cu circa 120% pretul energiei consumate.

Salariul minim in Bulgaria, cea mai saraca tara din Europa, este de 260 de leva, respectiv 130 de euro.

La Blagoevgrad si Plovdiv, manifestantii au strans circa 10.000 de semnaturi impotriva monopolurilor din electricitate, care, spune ei, vor fi trimise la Bruxelles.

Comisia Europeana a anuntat in 24 ianuarie ca va depune un "recurs impotriva Bulgariei, Estoniei si Marii Britanii in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a reglementarilor legate de piata energiei". Cele trei state ar fi trebuit sa transpuna directivele legate de energie si gaze cel mai tarziu in 3 martie 2011.

Guvernul l-a demis cu aceasta ocazie pe presedintele Comisiei de stat de reglementare a energiei, Anghel Semerdjiev. Uliana Ivanova, care i-a succedat in functie, a demisionat duminica, in urma unui scandal legat de vanzarea ilegala de tigari.

Facturile din ianuarie, a caror valoare este de doua ori mai mare decat cea din decembrie, a contribuit la reducerea sustinerii populare pentru premierul de centru dreapta Boiko Borisov, la cinci luni de la alegerile legislative din iulie.

Acestea au fost primele manifestatii masive spontane, neorganizate de partide politice, de la caderea comunismului in Bulgaria.

CEZ a anuntat luni ca din 2005 a investit 1,7 miliarde de leva (aproape 900 milioane euro) in Bulgaria si a platit impozite de 429 milioane de leva (219 milioane euro).