Premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca intentioneaza sa dispuna construirea de noi reactoare, in pofida opozitiei unei mari parti a populatiei fata de energia nucleara, in urma accidentului de la Fukushima, scrie presa nipona luni, citata de AFP.

Principalele publicatii japoneze au preluat declaratii pe care Shinzo Abe le-a facut duminica, intr-un interviu pentru postul privat de televiziune TBS, la o zi dupa ce a efectuat o vizita in incinta centralei Fukushima Daiichi, grav avariata de un tsunami la 11 martie 2011, transmite Mediafax.

"Noile reactoare vor fi diferite de cele construite in urma cu 40 de ani, de cele de la Fukushima Daiichi, care au declansat criza", a spus seful Guvernului, potrivit unui fragment din interviu, citat de cotidianul Mainichi.

"Le vom construi explicand publicului cat de diferite sunt, astfel incat sa obtinem intelegerea sa", a subliniat Shinzo Abe, potrivit ziarului Nikkei, care citeaza alt fragment din interviul televizat.

Considerat mai favorabil energiei nucleare decat Guvernul de centru-dreapta in exercitiu, Shinzo Abe, un conservator, a anuntat pana in prezent ca ar accepta o repornire a reactoarelor considerate sigure de catre Autoritatea de reglementare.

Din cele 50 de reactoare din Japonia, 48 sunt oprite din cauza unor noi masuri de securitate cerute in urma accidentului de la Fukushima, cea mai grava catastrofa inregistrata in sectorul nuclear dupa cea de la Cernobil (Ucraina), in 1986.

In interviul acordat TBS, Shinzo Abe a subliniat ca doar centrala Fukushima Daiichi a fost avariata de tsunamiul provocat de un cutremur cu magnitudinea 9, in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, potrivit presei japoneze. El a notat ca celelalte centrale nucleare din regiune au rezistat.

Conservatorii apreciaza, la fel ca membri ai grupurilor de lobby din acest sector industrial, ca Japonia nu poate, in acest moment, sa renunte definitiv la energia nucleara. De la accidentul de la Fukushima, arhipelagul a sporit net importul de hidrocarburi, pentru a compensa oprirea a aproape tuturor reactoarelor.

Invins in alegerile legislative de la 16 decembrie, in urma carora au triumfat conservatorii lui Shinzo Abe, Guvernul in exercitiu condus de catre Yoshihiko Noda a promis renuntarea la energia nucleara la orizontul anilor 2030.