Slovenii sunt chemati duminica la urne la primul tur al alegerilor prezidentiale, ce se desfasoara pe fondul nemultumirii in crestere in aceasta mica tara din zona euro, aflata in recesiune. Pentru prima data de la crearea acestui stat cu doua milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie, numai trei candidati se afla in cursa pentru aceasta functie, in mare masura onorifica. De obicei, numarul candidatilor era cuprins intre sase si noua. Castigatorul scrutinului va deveni al patrulea sef de stat de la declararea independentei acestui stat.

Campania celor trei candidati nu a trezit un interes crescut in randul slovenilor, acestia din urma fiind mai preocupati de rata ridicata a somajului (11,6% din populatia activa, in luna august) si de masurile de austeritate implementate de guvernul de centru-dreapta al lui Janez Jansa.

Principalele sindicate au facut apel la o mare manifestatie impotriva austeritatii, la 17 noiembrie, demonstratia urmand sa fie indreptata in special impotriva scaderii salariilor functionarilor si reducerii ajutoarelor sociale: "Nicio schimbare nu va avea loc, exceptand, poate, la nivel simbolic", daca, ipoteza improbabila, presedintele in exercitiu Danilo Turk (centru-stanga), in varsta de 60 de ani, nu ar castiga un al doilea mandat de cinci ani, a declarat pentru AFP Matevz Tomsici, profesor la Facultatea de Studii Sociale Avansate Nova Gorica.

Favorit in sondaje, Danilo Turk, fost profesor de drept, care a lucrat in calitate de diplomat la Natiunile Unite, este sustinut de principalul partid de opozitie, Slovenia Pozitiva, al primarului Ljubljanei, Zoran Jankovici (centru-stanga).

Principalul sau rival este Borut Pahor, in varsta de 49 de ani, fost premier socialist, sustinut de Partidul Social Democrat (DS) si de micutul partid "Lista cetatenilor", membru al coalitiei la putere.

Milan Zver, in varsta de 50 de ani, deputat european si fost ministru al Culturii, este candidatul puterii, dar sondajele ii acorda putine sanse.

Danilo Turk era creditat cu 43,7% din intentiile de vot intr-un sondaj realizat pentru postul privat de televiziune Planet TV, fata de 32,6 la suta pentru Borut Pahor si 23,7 la suta pentru Milan Zver.

Alegerile au loc la cateva zile de la publicarea de catre Comisia Europeana a unor date nu tocmai stralucite cu privire la economia tarii. Bruxelles-ul se asteapta la o recesiune de 2,3% in acest an si de 1,6% in 2013.

"Electorii isi vor alege candidatul in functie de personalitatea sa, avand in vedere ca in timpul campaniei nu a fost abordat niciun subiect economic serios", este de parere Vlado Miheljak, profesor la Facultatea de Stiinte Sociale din Ljubljana.

Analistii politici se asteapta sa aiba loc un al doilea tur de scrutin intre Danilo Turk si Borut Pahor, dar si ca primul sa invinga. Castigatorul va deveni al patrulea sef de stat de la declararea independentei Sloveniei, in 1991.

Acesta este al doilea scrutin in mai putin de un an pentru sloveni, dupa alegerile legislative anticipate din decembrie 2011. Guvernul lui Borut Pahor a fost inlaturat printr-o motiune de cenzura, dupa ce nu a reusit sa intruneasca majoritatea pentru a aplica reforme dureroase, in special in sectorul pensiilor si al muncii. Succesorul sau conservator, Janez Jansa, s-a lansat, de asemenea, intr-o politica de austeritate, cu scopul de a stabiliza finantele publice si de a restabili increderea investitorilor. In fruntea fragilei sale coalitii, formata din cinci partide, el intampina insa dificultati in ceea ce priveste impunerea unor reforme, cu atat mai mult cu cat situatia economica a tarii, care depinde foarte mult de exporturi, s-a degradat. "Jansa l-ar prefera pe Pahor ca presedinte", intrucat sustine reformele sale, subliniaza Vlado Miheljak, relatiile acestuia cu Danilo Turk fiind tensionate.

Aproximativ 1,7 milioane de sloveni sunt chemati duminica la urne. Birourile de vot vor fi deschise intre orele 6:00 GMT (8:00, ora Romaniei) si 18:00 GMT (20:00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate in cursul serii de duminica.