Criza economica din Grecia a fost eclipsata de urmarile atacului de joi cand purtatorul de cuvant al partidului neonazist Zori Aurii a atacat doi parlamentari greci in timpul unei dezbateri televizate, transmise in direct. In urma atacului, mass media elena nu mai scrie despre problemele economice ale tarii ci despre cresterea nivelului de violenta, evidentiata de atacul in direct, relateaza The Guardian.

Desi au trecut mai mult de 24 de ore de la eveniment, atacul ramane in centrul atentiei grecilor. Ilias Kasidiaris, purtator de cuvant al formatiunii Chryssi Avgi (Zori Aurii), care a agresat doi deputati, se afla inca in libertate desi autoritatile au emis un mandat de arestare pe numele sau. Incidentul a starnit emotii, in conditiile in care Chryssi Avghi ar putea sa se mentina in Parlament la alegerile din 17 iunie, fiind cotat cu circa 4% din voturi.

Cotidianul elen Ta Nea a deschis editia de vineri cu titlul "Nu violentei", publicand pe prima pagina fotografii cu mai multi politicieni, scriitori, cantareti si alte personalitati care au fost atacate de la inceputul crizei datoriilor, din cauza opiniilor lor.

"Cu pumnul sau, candidatul parlamentar Chrysi Avgi a demascat organizatia neonazista care, prin intermediul voturilor acordate de 440 985 de greci, a intrat in formula parlamentara de scurta durata din 6 mai. Acum nimeni nu poate scapa de responsabilitate invocand ignoranta - acesti oameni si-au aratat adevarata fata", scrie Ta Nea.

In mass-media din Grecia se discuta, vineri, despre faptul ca, intr-o societate in care s-au accentuat diviziunile intre cei saraci si cei bogati, intre stanga si dreapta, atacul ar putea fi precursor al unor situatii mai grave. "Dupa luni intregi de discursuri agresive, violenta a ajuns la un nivel maxim. De la confruntarile verbale si iaurt aruncat, am trecut oficial la acte de razbunare personala si scosul cutitelor", scrie expertul in comunicare al publicatiei Ta Nea, Vivian Ethymiopoulou.

Autoritatile estimeaza ca mii de oameni vor iesi, in weekend, in strada, in cel putin sase dintre principale orase grecesti pentru a manifesta impotriva formatiunii Zorii Aurii si a cresterii numarului incidentelor violente asupra imigrantilor, studentilor si muncitorilor, puse pe seama dreptei radicale.

Amintim ca deputatul Ilias Kasidiaris, purtator de cuvant al formatiunii Chryssi Avgi (Zori Aurii) si-a iesit din fire, joi, cand deputatul stangii radicale Rena Duru a evocat anchetat demarata de justitie impotriva lui, pentru un furt cu mana armata din 2007.

Activistul neonazist a aruncat un pahar de apa inspre Rena Duru, insultand-o, dupa care s-a intors spre un alt deputat, comunist, Liana Kanelli, care se ridicase in picioare pentru a protesta. Ilias Kasidiaris a impins-o pe aceasta dupa care a lovit-o cu palmele si cu pumnul, inainte ca moderatorul sa intervina. Dupa incident, deputatul a plecat din televiziune. Potrivit unei ziariste, angajatii au incercat sa-l retina, dar acesta a reusit sa fuga.