Un deputat neonazist grec a agresat doi parlamentari de stanga, in cadrul unei dezbateri electorale transmise in direct, joi dimineata, de televiziunea Ant1, relateaza AFP.

Parchetul din Atena a ordonat arestarea sa, a precizat o sursa judiciara.

Ilias Kasidiaris, purtator de cuvant al formatiunii Chryssi Avgi (Zori Aurii), care a intrat in parlament cu 6,9% din voturi, la alegerile din 6 mai, si-a iesit din fire cand deputatul stangii radicale Rena Duru a evocat anchetat demarata de justitie impotriva lui, pentru un furt cu mana armata din 2007.

Procesul sau a inceput miercuri, dar sedinta a fost amanata pentru 11 iunie.

Activistul neonazist a aruncat un pahar de apa inspre Rena Duru, insultand-o, dupa care s-a intors spre o alta deputata, comunista, Liana Kanelli, care se ridicase in picioare pentru a protesta. Ilias Kasidiaris a impins-o pe aceasta dupa care a lovit-o cu palmele si cu pumnul, inainte ca moderatorul sa intervina. Dupa incident, deputatul a plecat din televiziune.

Potrivit unei ziariste, angajatii au incercat sa-l retina, dar acesta a reusit sa fuga.

Violenta incidentului a starnit emotie in Grecia, in conditiile in care Chryssi Avghi ar putea sa se mentina in Parlament la alegerile din 17 iunie, fiind cotat cu circa 4% din voturi.

Fosta grupare semiclandestina a reusit sa canalizeze furia unei parti a populatiei impotriva masurilor de austeritate, in special in cartierele sarace din centrul capitalei, in absenta reactiei autoritatilor fata de metodele violente promovate de acest partid.