Satelitul nord-coreean va fi instalat in aceasta zi pe lansatorul aflat deja in pozitia de tir in nord-vestul Coreei de Nord, a anuntat marti un oficial al Comitetului de tehnologie spatiala, citat de AFP.

"Am prevazut sa definitivam asamblarea astazi", a precizat Ryu Kum-Chol, director adjunct al Directiei pentru dezvoltare spatiala din acest Comitet, intr-o conferinta de presa.

Racheta Unha-3 va incerca sa instaleze pe orbita un satelit de observare in greutate de 100 de kilograme in intervalul de timp 12 - 16 aprilie.

Ryu a tinut sa ofere asigurari tarilor vecine care vor fi survolate de lansator, in special Coreea de Sud, Japonia si Filipine.

"Am ales o traiectorie sigura", a sustinut acesta. "Primul etaj urmeaza sa cada la 160 de kilometri de coasta si al doilea la aproximativ 200 de kilometri de coastele" filipineze.

El a subliniat ca racheta "este capabila sa se autodistruga" in caz de necesitate.

Rusia a criticat marti intentia Coreei de Nord de a efectua acest test, care contravine rezolutiilor ONU.

"Consideram decizia Phenianului de a lansa acest satelit drept un exemplu de nerespectare a deciziilor Consiliului de Securitate al ONU", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Alexander Lukashevici, citat de Reuters.