Alegatorii democrati au votat intentionat marti cu ultraconservatorul Rick Santorum, in cadrul alegerilor republicane din Michigan (nord) deschise tuturor alegatorilor, pentru a spori sansele viitoare ale presedintelui Barack Obama.

Conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne, 10 la sută dintre alegători s-au prezentat ca democraţi şi doar 60 la sută republicani, a transmis presa americană citat de Mediafax.

Mulţi dintre aceşti alegători democraţi au dezvăluit că au votat pentru Rick Santorum, considerând că acesta din urmă are mai puţine şanse decât rivalul său Mitt Romney de a câştiga în faţa lui Barack Obama în cadrul alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

"Este un mod de a vota pentru cel pe care vrei să-l vezi câştigând", a declarat o alegătoare, Elisabeth Steegman, din oraşul Sterling Heights. "Este un pic dezgustător", a recunoscut ea, "dar merită".

Rick Santorum, candidatul ultraconservator la nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidentiale, si-a intarit retorica religioasa, afirmand ca propunerea facuta de presedintele american John F. Kennedy de a separa clar statul de biserica il face sa "vomite", relateaza Daily Telegraph.

"Nu cred intr-o America unde separatia dintre biserica si stat este absoluta. Primul rand al discursului lui Kennedy spune 'Cred intr-o America unde separatia este absoluta'. Evident ca asta te face sa vomiti", a declarat fostul senator de Pennsylvania pentru ABC News.

Candidatul Mitt Romney a castigat marti seara alegerile primare republicane din statul cheie Michigan (nord), dupa ce a iesit invingator si in cele organizate in aceeasi zi in Arizona, conform previziunilor lansate de mai multe posturi de televiziune americane, citeaza Mediafax.

Cu 74 la suta din buletinele de vot numarate, Mitt Romney a strans 41 la suta din voturi, inaintea rivalilor sai Rick Santorum (37 la suta), Ron Paul (12 la suta) si Newt Gingrich (7 la suta), beneficiind de un avans suficient pentru a iesi castigator la final, conform previziunilor posturilor de televiziune CNN si MSNBC.