Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, se va deplasa din nou la sfarsitul acestei saptamani in Cuba, pentru a fi operat luni sau marti de o "leziune" care are o "probabilitate ridicata" sa fie canceroasa, in zona unde o tumoare maligna ii fusese deja eliminata in iunie 2011, relateaza AFP.

In timpul examinarilor efectuate la Havana, "o leziune a fost detectata in acelasi loc de unde a fost extrasa tumoarea in urma cu aproape un an. Este o leziune mica, de circa 2 cm diametru, foarte clar vizibila", a declarat presedintele Chavez, la televiziunea publica VTV.

"Va fi efectuata o noua operatie si ulterior vor fi facute teste pentru a vedea daca este maligna sau nu", a explicat el.

In aceste conditii, gasirea unui succesor pentru Hugo Chavez, omniprezent de 13 ani, a devenit o prioritate pentru putere, in acest an electoral.

"Nu sunt nemuritor", recunoscuse presedintele, in varsta de 57 de ani, ales in 1999 si care aspira la un nou mandat de sase ani, la prezidentialele din 7 octombrie, unde ar fi urmat sa se confrunte pentru prima oara cu un candidat unic al opozitiei.

Desi afirma ca flacara "revolutiei bolivare" pe care o poarta in el nu poate fi stinsa de "nimic si de nimeni", analistii consultati de AFP apreciaza ca proiectul sau socialist va fi amenintat daca puterea nu identifica o figura puternica pentru a prelua puterea.

"Este imperativ sa incepem sa ne gandim la un succesor, o sarcina complicata deoarece este vorba de o miscare personalizata care se invarte in jurului unui caudillo", declara analistul electoral Mariana Bacalao, profesor la Universitatea catolica Andres Bello.

Experta apreciaza ca Hugo Chavez a refuzat sa permita aparitia unui potential succesor "pentru ca totul trebuie sa se invarta in jurul lui si, cand cineva apare, il retrage din primele linii".

"Un proces socialist nu poate depinde in permanenta de un om daca vrem sa discutam intr-adevar de un proiect pe termen mediu si lung", spune si analistul politic Nicmer Evans, profesor la Universitatea Centrala din Venezuela.

O posibila recidiva a cancerului ingrijoreaza partizanii presedintelui. Pentru moment, ei nu evoca niciodata in public o posibila schimbare a liderului, o tema tabu, si afiseaza o incredere totala in recuperarea liderului lor.

Hugo Chavez "este si va ramane candidatul nostru, va ramane liderul revolutiei bolivare", afirma Diosdado Cabello, unul dintre apropiatii presedintelui si sef al Parlamentului.

Cabello, alaturi de vicepresedintele Elias Jaua, ministrul Afacerilor Externe, Nicolas Maduro, ministrul Apararii, Henry Rangel Silva, cel al petrolului si energiei, Rafael Ramirez, sau fratele presedintelui si guvernatorul statului Barinas (vest), Adan Chavez, sunt "delfinii", apreciaza directorul institutului de sondaje Datanalisis, Luis Vicente Leon.

El avertizeaza ca deteriorarea starii de sanatate a presedintelui risca sa declanseze lupte pentru putere.

"Clanurile, chiar daca nu par ca exista, vor incepe cu siguranta sa se lupte (...) pentru a se apropia mai mult de presedinte si pentru a se prezenta ca mostenitori".

Inainte de a face publice problemele de sanatate cu care se confrunta, Hugo Chavez se bucura de peste 50% din optiunile populatiei, si toata lumea considera ca isi pulveriza contracandidatul, tanarul guvernator de centru-stanga Henrique Capriles.