Noul prim-ministru jamaican, Portia Simpson Miller, intentioneaza sa transforme insula in republica, prin eliminarea Reginei Elisabeta de la sefia statului, scrie BBC. In discursul inaugural, Portia Miller a declarat ca a venit timpul ca Jamaica sa se rupa de monarhia britanica si sa aiba propriul presedinte.

Anuntul noului premier marcheaza 50 de ani de independenta pentru Jamaica fata de Marea Britanie.

"O iubesc pe Regina, este o doamna frumoasa si, dincolo de faptul ca este o doamna frumoasa, este o doamna inteleapta si extraordinara", a declarat Miller, dupa depunerea juramantului. "Insa cred ca a venit timpul", a mentionat noul prim-ministru.

"Pe masura ce sarbatorim realizarile ca natiune independenta, acum avem nevoie sa completam acest ciclu de independenta", a adaugat Miller.

Ca raspuns, un purtator de cuvant al Palatului Buckingham a declarat ca "problema sefului de stat al Jamaicai este o chestiune ce tine exclusiv de guvernul si poporul jamaican".

Simpson Miller, in varsta de 66 de ani, a devenit pentru a doua oara prim-ministru, dupa ce Partidul National Popular a castigat alegerile din 29 decembrie. Noul premier planuiesre sa revigoreze economia insulei, care se confrunta cu o saracie generalizata, somaj ridicat si datorii uriase.