E haos printre antreprenori. Mai este foarte puțin până în 2024, iar mulți nu știu de obligația e-Factura. Au firme mici, iar contabilitatea și-o țin singuri. Așadar, nu au un contabil care măcar să-i anunțe că trebuie să facă unele lucruri.

e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Alții tot încearcă zilele astea să transmită facturile electronice la ANAF și le apar tot felul de erori, chiar dacă s-au înregistrat în avans prin Declarația 084.

Chiar și Camera Consultanților Fiscali a transmis săptămâna trecută o serie de erori către Ministerul Finanțelor în vederea rezolvării.

De la 1 ianuarie 2024 nu mai este nevoie de completarea acelui formular pentru e-Factura.

Așa cum ANAF face în preajma datei de 25 mai diverse clipuri video cu exemple de completare a Declarației unice, va trebui să facă același lucru și cu e-Factura. Acel ghid publicat împreună cu Ministerul Finanțelor nu este de ajuns (în plus, trebuie actualizat pentru că între timp a apărut OUG 115/2023).

Antreprenorii nu se descurcă. Unii nici nu știu că trebuie să cumpere din piață un certificat digital calificat de semnătură electronică.

Prețurile pentru certificatul digital calificat variază și sunt între 30 – 45 euro pentru un an, iar pe termen puțin mai lung, de 3 ani, ajung până în jurul valorii de 80 euro. Prețurile sunt fără TVA.

Mulți contabili refuză să se ocupe de e-Factura

Antreprenorii care au auzit de e-Factura s-au dus la contabili să afle mai multe detalii și să-i roage, contra cost, evident, să introducă ei facturile în sistemul Finanțelor (ANAF).

Mulți contabili au refuzat.

E normal, nu este obligația lor. Unui contabil care se ocupă de 20 de firme ce emit sute sau mii de facturi pe lună nu-i mai rămâne timp să facă contabilitatea. În plus, nu este obligația lui e-Factura, ci a antreprenorului.

Nici nu este normal să te sune antreprenorul seara pe la 21:00 – 22:00 să-ți trimită o factură ca să o bagi în sistem, iar dacă acesta nu funcționează... poate să reîncerci la miezul nopții.

Ce sfat circulă pe rețelele de socializare

Ba chiar, contabilii știu problemele sistemului. Acum circulă următorul sfat pe rețelele de socializare: „Dacă nu reușiți să depuneți, din ianuarie, facturile în sistemul e-Factura, nu este vina softului pe îl folosiți, ci al serverelor statului. Încercați după ora 12:00 – 1:00 noapte ori în weekend, poate aveți noroc”.

Cei care folosesc e-Factura de ceva mai mult timp au transmis o factură în sistem, iar partenerul de afaceri au primit-o de sute de ori. Sunt chiar câteva cazuri în care sistemul Ministerului Finanțelor (pentru că nu este al ANAF) a transmis aceeași factură chiar de mii de ori, că s-au speriat antreprenorii.

Momentan, timp de 6 luni, nu este vorba decât despre transmiterea datelor în sistem. Din 1 iulie va fi de emitere primire.

Angajații ANAF le-ar fi spus contribuabililor că vor da amenzi după 3 luni. Nu au citit noua OUG

Având în vedere modificările recente ale e-Factura din Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023), angajații ANAF nu s-au pus la curent cu ele. Chiar joi în cadrul unui seminar pe e-Factura au susținut că vor da amenzi după primele 3 luni, deși respectiva OUG a modificat termenul la 6 luni din 2024.

Legat de termenul în care ANAF nu va da amenzi, adică cele 6 luni, nu este clar din iulie, dacă primești un control, inspectorul te pune la plată pentru că nu ai depus e-Factura în luna mai, de exemplu.

Consultantul fiscal Cornel Grama spune că nu crede că se vor ca aplica sancțiuni decât pentru faptele petrecute dupa 1 iulie, dar nici asta nu e clar. „Ăștia nu clarifică nimic”, ne-a spus el.

Acum sunt puține firme înregistrate, în special cele care au avut obligația deoarece lucrează cu Statul (B2G). Vorbim de puțin peste 135.000. Au fost transmise peste 72 milioane de facturi de când e sistemul activ, din care aproape 25 milioane B2G. Acum nu știm dacă sistemul informatic numără și erorile, adică acele cazuri de care am spus mai sus că unii antreprenori au primit o singură factură de multe ori: sute sau mii.

Ce amenzi riscă antreprenorii care nu depun facturile în sistemul Ministerului Finanțelor

Amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Dar cum am spus, în primele 6 luni din 2024 nu se vor da amenzi.

Termenul de depunere este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Practic, așa cum spunea și consultantul fiscal Adrian Bența, cel mai târziu am putea transmite factura până pe data de 20 a lunii următoare inclusiv, iar pentru cei ce automatizează softurile, ar fi bine să se păstreze termenul de maxim 5 zile calendaristice de la emiterea facturii.