Draftul privind creșterile de taxe aduce modificări și în privința microîntreprinderilor. De asemenea, Horeca nu va mai putea să opteze pentru impozit pe venit sau pe profit.

TaxareFoto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia

Aceste firme au avut opțiunea introdusă prin OG 16/2022 (după ce li s-a scos impozitul specific), astfel că majoritatea au optat pentru impozit pe venit, deoarece plătesc mai puțin.

Ei bine, noul document pregătit de Coaliția PSD-PNL vine cu această noutate. Așadar, le place sau nu, Horeca nu va mai fi specială din acest punct de vedere.

Din octombrie 2023, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor ar putea fi:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 - Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activități de editare a altor produse software, 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 - Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 - Restaurante, 5621 - Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 - Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 - Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 - Activități de asistență medicală specializată, 8623 - Activități de asistență stomatologică, 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

O altă noutate ține de faptul că o persoană va putea să fie asociat cu peste 25% la o singură microîntreprindere, nu 3, cum este în prezent. Așadar, dacă va deține peste 25% în 2 sau mai multe societăți va trebui să decidă care să treacă la plata impozitului pe profit.

În plus, sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

Cum este vorba despre un Draft, cel mai probabil vor fi modificări.

Citește și:

EXCLUSIV Ce măsuri fiscale a pregătit Coaliția. Ce taxe cresc DOCUMENT

Modificări fiscale: Nou impozit „pe vina” de a avea mai multe case / Adrian Vascu: Dacă ai o casă de 1 milion euro, nu plătești nimic la ANAF

Noile modificări fiscale: Ai PFA? Nu prea mai merită să-l ții din 2024. O idee: treci pe SRL cu impozit pe profit sau microîntreprindere