RTUK, autoritatea turcă de reglementare a audiovizualului, a plasat o interdicție temporară de două săptămâni privind difuzarea popularului serial „Kizil Goncalar” (Bujorii Roșii), afirmând că acesta contravine „valorilor naționale și spirituale ale societății”, relatează Reuters.

Erdogan in interiorul catedralei Sfanta Sofia pe care a transformat-o in moscheeFoto: Murat Cetin Muhurdar / AFP / Profimedia Images

Ilhan Tasci, un membru numit de opoziția turcă în consiliul RTUK, a precizat pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter, că autoritatea de reglementare a amendat cu 3% din cifra de afaceri Fox TV, televiziunea deținută de Disney care difuzează serialul în Turcia.

Kizil Goncalar, un serial care explorează falia între societatea turcă laică și cea islamistă, a atras imediat critici după difuzarea primului său episod pe 19 decembrie.

Însă el s-a bucurat de o popularitate uriașă în rândul publicului, primele sale două episoade ocupând prima poziție a clasamentelor de rating.

RTUK este cunoscută pentru penalizarea unor producții despre care consideră că ar încălca valorile morale tradiționale ale Turciei, ca de exemplu filme și seriale care prezintă persoane LGBT. Criticii autorității și partidele de opoziție o acuză că suprimă libertatea de exprimare.

Producătorul serialului spune că acesta doar arată realitatea din Turcia

Faruk Turgut, producătorul Kizil Goncalar, afirmă că serialul său doar reflectă Turcia reală, divizată între moștenirea laică a lui Ataturk și valorile islamice promovate de partidul președintelui Recep Erdogan și predecesorii săi.

„Eu încerc să pun o oglindă în fața realităților societății turce. Realitățile trebuie discutate, nu putem progresa prin a le ignora”, a declarat el pentru ziarul Hurriyet.

„Ei (RTUK) ne-au declarat război, dar vom lupta până la capăt”, a adăugat cineastul turc.

Ebubekir Sahin, președintele RTUK și un membru al partidului AK al lui Erdogan, a declarat în schimb că spectatori indignați de serial au sunat la autoritate pentru a cere anularea sa și că afișele de promovare a seriei au fost vandalizate cu vopsea neagră în Istanbul.

Mass-media pro-guvernamentală a acuzat serialul de „islamofobie”, ceea ce a dus la probleme cu filmarea următoarelor episoade după ce producătorii s-au confruntat cu rezilierea contractelor de închiriere din mai multe locuri.

Frăția Ismailaga, o sectă religioasă proeminentă în Turcia, a criticat în termeni duri seria, catalogând drept „absolut inacceptabile” „producțiile din media de azi care ne iau la țintă religia și indivizii pioși, urmărind să denigreze numele lui Allah, Coranul nostru nobil, instituțiile spirituale precum sectele și ordinele [religioase]”.