Un serial TV rusesc care explorează tragediile provocate de violența brutală a bandelor de adolescenți care luptau pentru supraviețuire, bani și dragoste în ultimii ani ai Uniunii Sovietice a devenit o senzație în Rusia, relatează Reuters.

Soldat uitandu-se la un serial TVFoto: Vadim Ghirda / AP - The Associated Press / Profimedia

Serialul numit Promisiunea unui huligan - sânge pe asflat arată brutalitatea bandelor infracționale care și-au divizat zonele de influență din orașul Kazan în 1989 în contextul în care reformele lui Mihail Gorbaciov au pus Uniunea Sovietică pe calea eventualei sale destrămări doi ani mai târziu.

În Kazan, capitala regiunii Tatarstan formată în procent de aproape 50% de etnici tătari, numeroși adolescenți au încercat să își găsească un sens într-o lume răsturnată cu fundul în sus prin intrarea în bandele care le ofereau un fel de familie extinsă, siguranță, bani, aventură și moarte.

Serialul nu încearcă să menajeze sensibilitățile: cei trei protagoniști - Andrei, Marat și Vladimir - se confruntă cu violență extremă și își văd visurile spulberate de crimă, viol, suicid, nebunie și, în cele din urmă, de ei înșiși.

„Pentru mine este o poveste despre răzbunare și mântuire, despre cum răul mereu rezultă în rău, că nu poți decât mântui răul”, a declarat pentru Reuters Andrey Zolotarev, unul dintre cei doi scenariști ai serialului.

Promisiunea unui huligan - sânge pe asflat a devenit cel mai popular serial difuzat în Rusia, atrăgând milioane de spectatori către platformele online, deși unii oficiali au cerut interzicerea sa pe motiv că ar glorifica bandele infracționale și corupe tineretul rusesc.

Un serial care îi duce pe ruși înapoi în vremurile tulburi din perioada destrămării URSS

Rustam Minnihanov, șeful Tatarstanului, este unul dintre critici, afirmând că serialul ar trebui interzis întrucât oferă o imagine romantizată asupra bandelor infracționale și riscă să ducă la o reapariție a acestora.

În mod interesant, serialul este popular și în Ucraina, în pofida războiului de apărare în fața Rusiei.

Sfârșitul Război Rece a declanșat un val de optimism cu privire la valorile democratice și Occident în majoritatea țărilor din Europa de Est. Însă pentru zeci de milioane de ruși speranțele din acea perioadă au fost spulberate de destrămarea Uniunii Sovietice care, pe lângă libertate, a adus sărăcie cruntă și o orgie a violenței și corupției.

„Societatea încă este divizată cu privire la vremurile respective: au fost o perioadă de binecuvântare sau un coșmar?”, afirmă scenaristul Zolotarev, care s-a născut în 1982, dar spune că încă își amintește cum cimitirul din apropierea locuinței familiei sale s-a umplut rapid în contextul valului de infracționalitate violentă din anii 1990.

Serialul se învârte în jurul lui Andrei Vasiliev, un tânăr pianist în vârstă de 14 ani care vorbește fluent engleza, este blând și are în mod clar un viitor strălucitor în fața sa. El folosește un cuvânt rar din argoul local al anilor 1980, „ciușpan” - un termen cu conotație negativă folosit pentru a descrie un străin -, pentru a explica atracția exercitată de bande.

Un serial cu violență extremă i-a captivat pe ruși

„A fost foarte greu pentru cei cu ambiție și carismă să nu intre în bande. Acesta e paradoxul”, spune Zolotarev.

Dar violența distruge viețile tuturor personajelor principale. Prietena lui Marat, Aigul, este violată de membrul unei bande rivale. Ostracizată de banda lui Marat, ea se sinucide. Marat, copleșit de remușcări, își trădează camarazii poliției și se alătură tineretului comunist pentru a încerca să găsească dreptate pentru Aigul.

Vladimir, poreclit „Vova Adidas”, încearcă să scape de lumea bandelor infracționale după ce s-a întors recent din războiul sovieto-afgan. Însă el este ucis pe peronul unei gări sub privirile iubitei sale.

În ceea ce-l privește pe Andrei, mama sa înnebunește și statul încearcă să o ia în primire pe sora mai mică a acestuia. El ajunge să cânte la pian într-o închisoare rusească.