Scurtmetrajul lui Radu Jude, "Trece si prin perete", a primit vineri seara Mentiune Speciala in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes. Filmul a avut premiera vineri dupa-amiaza si va mai avea o proiectie sambata. Eroul sectiunii Quinzaine des Realisateurs e lungmetrajul francez de debut "Les Combattants" de Thomas Cailley, distins cu trei premii: Europa Cinema Label, Premniul SACD si Art Cinema Award. Acestora li se adauga Premiul FIPRESCI anuntat in aceasta dupa-amiaza de juriului Federatiei Internationale a Criticilor de Film.

Trece-si-prin-pereteFoto: Micro Film

Premiul pentru scurtmetraj in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a revenit filmului brazilian "Heartless"/"Sem Coracao", de Nara Normande si Tiao, povestea unui baiat care merge in vacanta intr-un sat de pescari, la varul sau, unde cunoaste o fata care isi spune Sem Coracao.

IMG_0002

"Trece si prin perete", scris de Radu Jude si produs de acesta impreuna cu Ada Solomon, e o adaptare libera a unei povestiri de Cehov, surprinzand spaima unei fetite care trebuie sa doarma la bunicul ei, dar care afla ca in apartamentul vecin a murit cineva.

Radu Jude a venit la Cannes impreuna cu protagonista filmului, fetita Sofia Nicolaescu, cu parintii acesteia si cu propriul sau fiu, Alecu Jude, care are un rol secundar in film. Este al doilea an consecutiv cand Radu Jude a fost selectionat la Cannes, dupa ce anul trecut scurtmetrajul sau "O umbra de nor" a fost luat tot in Quinzaine des Realisateurs.

Succesul lui Radu Jude era scris in stele, afisul sectiunii Quinzaine des Realisateurs infatisand un om care trece printr-o spartura dintr-un zid:)

Altfel, cineastul e pe val. In curand va incepe filmarile si la noul sau lungmetraj, "Aferim!".

Trailer "Trece si prin perete"