Miercuri, 9 octombrie, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) îl are invitat pe cineastul croat Pavo Marinković, al cărui film Viata amoroasa a unui las tandru (LJUBAVNI ŽIVOT DOMOBRANA / LOVE LIFE OF A GENTLE COWARD) va fi prezentat pentru prima dată în România. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizorul-scenarist Pavo Marinković, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Pavo MarinkovicFoto: Cinemateca Romana

Acesta este cel de-al 12-lea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista „Observator cultural”, începând din noiembrie 2012. Printre cineaştii ale căror filme au fost prezentate şi discutate până acum în cadrul programului se numără Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu, Radu Gabrea, Marian Crişan, Florin Piersic Jr., Călin Peter Netzer, Adrian Sitaru, Cătălin Leescu şi Corneliu Porumboiu.

Viata amoroasa a unui las tandru, distins cu premiile „Golden Arena”, în competiţia naţională, pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj la Festivalul de la Pula (Croaţia), a mai fost selecţionat la festivalurile de la Kerala, San Jose (Cinequest), Houston (Worldfest) şi Hamburg.

Filmul Viata amoroasa a unui las tandru

Filmul Viata amoroasa a unui las tandru

Foto: Cinemateca Romana

Viata amoroasa a unui las tandru / LJUBAVNI ŽIVOT DOMOBRANA / LOVE LIFE OF A GENTLE COWARD

Croaţia, 2009 / Comedie

Scenariul şi regia: Pavo Marinković

Cu: Nenad Cvetko, Dijana Vidušin, Siniša Popović

Viaţa poate fi bună pentru alţii, dar singurul lucru care aduce laptele şi mierea în viaţa lui Sasa este reţeta specială de miel a tatălui său. Sasa nu este un tip ieşit din comun. El vrea să scrie romane, însă este critic gastronomic în Zagreb. Divorţat, îşi poate vedea fiul doar ocazional. Persoana care îl sună cel mai des este mama sa. Dar Sasa o cunoaşte pe Ines, care e exact opusul său: hotărâtă, capabilă, frumoasă. Ea lucrează ca recepţioneră, antrenoare şi maseuză într-un centru sportiv. Nici viaţa ei nu e perfectă. Pentru Ines, Sasa se străduieşte să-şi depăşească limitele, să se ridice împotriva şicanării şi duplicităţii care-l înconjoară. Filmul lui Pavo Marinkovic este fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca.