Unul dintre puţinele lungmetraje de animaţie realizate în România după 1989, „Crulic – Drumul spre dincolo”, regizat de Anca Damian, va avea premiera în România vineri, 7 octombrie, de la 19.00, la Cinema Patria, în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Apărut pe o piaţă mai degrabă inactivă în ultimii 20 de ani, „Crulic” sparge gheaţa în animaţia autohtonă.

Animatorii Dragos Stefan si Dan PanaitescuFoto: www.dsg.ro

O expoziţie cu desenele animatorilor pentru „Crulic – Drumul spre dincolo” va fi inaugurată în holul Cinema Patria, vineri, înainte de premiera filmului. Publicul va avea ocazia să vadă cum a prins contur unul dintre cele mai apreciate lungmetraje româneşti ale anului, informeaza comunicatul studioului de animaţie DSG.

Documentarul produs de apArte Film şi selecţionat în competiţia Festivalului de la Locarno a fost realizat, pe partea de animaţie, de o echipă de şase tineri, la studioul DSG din Bucureşti. Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Tuliu Oltean şi Roxana Benţu au conceput stilul vizual al peliculei, sub coordonarea Ancăi Damian, care semnează şi scenariul.

Doi dintre artişti, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, au fost şi trainerii primului workshop de animaţie Anim’est – Animation Worksheep – ale cărui lucrări vor fi prezentate înaintea proiecţiei „Crulic”. Ei vor participa şi la lansarea DVD-ului cu scurtmetraje recente de animaţie „Romanian ReAnimation”, joi, 12 octombrie, de la 12.00, la Cinema Union.

Cu resurse limitate, animatorii reuniţi la DSG au creat un produs artistic care a făcut deja turul unor festivaluri importante, de la Locarno la BFI Londra, Namur, Telluride, Varşovia şi Pusan. Povestea tragică a românului decedat într-o închisoare din Polonia, după luni de greva foamei, a fost reconstituită de Anca Damian din documente, mărturii, fotografii, filmuleţe. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizând tehnici diferite de animaţie.

· „Crulic” conţine animaţie 2D tradiţională – cadru cu cadru – cut out animation, stop-motion, motion graphics, colaje, desene peste fotografie, dar şi 3D, în special la decoruri.

· Personajele din secvenţele animate 2D au fost desenate cu mâna, apoi scanate şi colorate pe computer.

· Lucrul a durat aproximativ un an, iar bugetul întregii producţii a fost mult sub cel obişnuit pentru lungmetrajele de animaţie – circa 290.000 de euro.

Mixul original şi expresiv de tehnici de animaţie a fost unul dintre atuurile lui „Crulic”, potrivit aprecierilor din presa internaţională. „Animaţia este în mod special atrăgătoare”, scria „Variety”.

„Filmul reconstituie viaţa personajului cu ajutorul documentelor disponibile, însă tehnicile de animaţie ridică analiza la un alt nivel de expresie. Folosirea desenului de mână, a colajului, a stop-motion-ului şi a animaţiei de tip cut-out aduc subtilitate şi poezie unei poveşti tragice, frumos scrisă şi transpusă vizual cu sensibilitate” – remarca şi Peter Hames, pentru BFI London.

DSG, studioul de efecte vizuale, animaţie şi postproducţie care a realizat animaţia peliculei, îşi propune să continue proiectele în această direcţie şi să coaguleze în jurul său o comunitate de animatori.

DSG (www.dsg.ro) este un studio de animaţie, efecte vizuale (VFX) şi postproducţie înfiinţat în 2004 şi recunoscut deja pe piaţa românească de film şi publicitate. Are în portofoliu numeroase reclame şi lungmetraje şi a finisat recent o serie de efecte vizuale complexe pentru primul film al lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”. Două dintre proiectele actuale ale studioului sunt animaţii de lung şi respectiv scurtmetraj.

„Crulic – Drumul spre Dincolo” este realizat de apArte Film, în co-producţie cu Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Ministerul Culturii şi Cultelor, Editura Video şi Krakow Festival Office. Sunetul a fost pus la punct în Polonia, de Piotr Witkowski şi Sebastian Włodarczyk, iar postproducţia a fost realizată la Abis Studio. Vocea îi aparţine lui Vlad Ivanov.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim'est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti si în perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.