Presa europeana este luni in stare de soc dupa "seismul politic" reprezentat de progresul partidelor eurosceptice in alegerile europarlamentare incheiate duminica seara, si in special de cel al Frontului National, de acum inainte "primul partid al Frantei", scrie AFP.

"Seism politic", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german de afaceri dedica prima pagina acestui subiect, la fel ca aproape toata presa germana. "Acest lucru va avea consecinte importante. Sloganul "mai multa Europa" va trebui sa fie luat in serios", considera publicatia.

Cotidianul cel mai citit in Germania, Bild scrie la randul sau despre un "soc electoral in Franta".

"Pentru presedintele Hollande, este un dezastru", considera Die Welt, care numeste si el acesta situatie un "seism politic". "Din cauza acestei catastrofe electorale, presedintele francez Francois Hollande, invins, este din ce in ce mai slabit. Ii va fi si mai greu sa faca reformele necesare", subliniaza cotidianul.

"Cutremur de pamant in Franta", cosidera la randul sau cotidianul italian Repubblica.

"Soc in Franta", scrie si Corriere della Sera.

"Victoria Frontului National ramane un soc care va zgudui Franta si toata Europa", scrie cotidianul francez Liberation (de stanga). "Unda de soc creata de partidul lui Marine Le Pen depaseste cu mult frontierele nationale". Este "o amenintare reala pentru ideea europeana", mai scrieLiberation.

"FN se impune (...) ca primul partid al Frantei", constata Le Figaro (de dreapta). "Pentru Marine Le Pen, este o victorie personala" pentru ca "a reusit, cu un nou stil, sa faca sa doboare primul obstacol in calea progresului Frontului National, diabolizarea sa", comenteaza publicatia.

"Doamna Le Pen conduce marsul extremei drepte din Europa", titreaza cotidianul britanic Daily Mail, in timp ce Financial Times vede FN "in fruntea unui cutremur populist".

The Times insista asupra triumfului formatiunii britanice UKIP, Partidul pentru Independenta Regatului Unit, eurofob si populist, dar care s-a distantat intotdeauna de Frontul National francez al lui Marine Le Pen.

"UKIP jubileaza in timp ce Europa vireaza la dreapta", titreaza ziarul, care vede rezultatul ca pe o "umilire" a premierului britanic David Cameron.