Cea de-a saptea runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa il dezvolte in Europa are loc miercuri la Bucuresti, delegatia romana fiind condusa de secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, iar cea americana de subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher, scrie Agerpres.

"Programul acestei runde de negocieri va permite abordarea acelor subiecte de ordin tehnic si juridic aflate in continuare in discutie, in contextul in care textul Acordului aflat in negociere este, in mare parte, convenit. Pe baza progreselor semnificative inregistrate pe parcursul rundelor precedente, runda a saptea de negocieri va permite avansarea discutiilor in sensul finalizarii, in perioada urmatoare, a procesului de negociere privind Acordul referitor la amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american antiracheta", precizeaza MAE.

Presedintele Traian Basescu a anuntat marti decizia luata de CSAT luni seara privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta la unitatea militara din Deveselu, judetul Olt.

Inaintea anuntului, seful statului roman a avut convorbiri, la Palatul Cotroceni, cu Ellen Tauscher.

Potrivit MAE, anuntul presedintelui Traian Basescu este o decizie importanta de etapa, "care survine unor progrese semnificative realizate in cele sase runde de negociere pe marginea Acordului care s-au desfasurat pana in prezent".

Rundele anterioare de negociere intre partea romana si cea americana au avut loc in perioadele: 17 iunie 2010, 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 si 6 aprilie 2011.

Pe 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat invitatia partii americane transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la sistemul de aparare antiracheta american din Europa.

Sistemul este dezvoltat intr-o abordare adaptiva in etape, de natura sa garanteze acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.