Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a declarat, miercuri, ca, daca autoritatile romane vor ridica subiectul extradarii lui Mohammad Munaf, se va coopera cu ele astfel incat justitia sa isi urmeze cursul, transmite Agerpres.

"Categoric, daca autoritatile romane vor ridica acest subiect, vom coopera cu ele, astfel incat justitia sa isi urmeze cursul', a declarat oficialul irakian, raspunzand unei intrebari a presei romane adresate cu ocazia conferintei cu tema 'Politica Externa a Irakului", sustinuta la Institutul Diplomatic Roman.

In 24 aprilie 2008, cetateanul irakian si american Mohammad Munaf a fost condamnat de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala la o pedeapsa privativa de libertate de 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii, cat si in afara acestuia, impotriva celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in 2005.

Hotararea de condamnare a ramas definitiva la data de 16 mai 2008, prin nerecurare si a devenit executorie la aceeasi data, cand a fost emis impotriva lui Mohammad Munaf mandatul de executare a pedepsei inchisorii.

In unele medii de la Bucuresti a aparut in luna martie informatia ca Mohammad Munaf ar fi fost achitat in Irak si eliberat.

Potrivit unui comunicat din 17 martie al Ministerului Justitiei, conform Biroului National Interpol, Mohammad Munaf este urmarit international, iar MJ, precum si autoritatile romane cu responsabilitati in materie au depus si depun toate eforturile pentru a se asigura infaptuirea justitiei si pentru punerea in executare a hotararii de condamnare pronuntate de instantele romane, avand in vedere cadrul cooperarii judiciare internationale in materie penala.

Munaf fusese arestat in 2005 de fortele americane din Irak si detinut in inchisoarea de la Camp Buca, iar in cursul verii anului 2010 a fost predat alaturi de ceilalti 1.300 de detinuti retinuti de americani autoritatilor irakiene. El fusese initial condamnat la moarte de justitia irakiana pentru presupusul rol de complice in rapirea celor trei jurnalisti romani, insa decizia a fost casata si dosarul a fost retrimis Curtii Penale Centrale Irakiene pentru reluarea investigatiei.

In iunie 2008,Curtea Suprema de Justitie din SUA s-a pronuntat impotriva demersului lui Munaf, care incerca sa conteste detentia sa in Irak, in custodia fortelor americane.