Partidul Social Democrat solicita companiei TAROM sa explice de ce exista diferente mari intre preturile practicate de compania romana si al celorlalte companii straine in ceea ce priveste cursa speciala din Japonia, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Departamentului de Transporturi si Infrastructura al PSD, Dragos Titea, relateaza Agerpres.

El a sustinut ca TAROM a pus la dispozitie o aeronava care sa aduca cetatenii romani din Japonia, insa pretul solicitat pe un bilet a fost de doua sau de trei ori mai mare decat cel practicat de oricare alta companie care desfasoara zboruri spre Japonia.

PSD a mai solicitat Guvernului Boc sa explice de ce nu s-au luat masuri similare celor propuse de Franta si Marea Britanie, care au pus la dispozitia cetatenilor afectati de calamitati curse gratuite de linie sau speciale, cu destinatia Franta sau Hong Kong, "pentru a fi protejati de eventualele efecte daunatoare ale radiatiilor".

Directorul general de comunicare al MAE, Doris Mircea, a declarat, marti, ca nu au existat romani care sa se fi prezentat la aeroportul din Tokyo si sa nu fi fost imbarcati din lipsa de fonduri in cursa Tarom, plata facandu-se ulterior transportului, prin angajament.

Ea a adaugat ca "de la momentul confirmarii de catre Tarom, in data de 18 martie 2011, ora 17.00, ora Romaniei, a orei decolarii, MAE a transmis operativ tuturor solicitantilor de asistenta informatii referitoare la formalitatile de imbarcare prin e-mail-uri circulare, adresate tuturor persoanelor care au avut o adresa de mail comunicata sau prin apeluri telefonice".

"In plus, in noaptea de 18 spre 19 martie 2011, opt functionari de la Departamentul Consular au contactat in repetate randuri toate persoanele inscrise in Registrul unic pentru a le comunica despre operarea cursei speciale Tarom si conditiile aferente. MAE a informat opinia publica in dupa-amiaza zilei de 18 martie cu privire la faptul ca va suporta jumatate din costurile biletelor de avion pe aceasta cursa aeriana speciala, cetatenii romani urmand sa acopere cealalta jumatate atat pentru adulti cat si pentru copiii cu varste intre 1-14 ani. Costul biletului pentru adulti a fost de 1.000 de euro si cel pentru copiii cu varste intre 1 si 14 ani a fost de 500 de euro", a spus Doris Mircea.

"Nu numai ca biletele au fost subventionate - deci au fost mult mai accesibile decat cele de pe piata propriu-zisa - dar romanii care s-au intors din Japonia cu acea cursa vor putea plati dupa efectuarea cursei, prin angajament de plata. Nu le-a fost ceruta achitarea costurilor aferente la plecare - cum a fost situatia cu orice alt mijloc de transport al unei alte companii. De asemenea, sa luam in vedere faptul ca cetatenii romani din Japonia doreau sa revina cu avionul. Solicitarea lor era sa le facilitam locul pe cursele operationale, deci aveau in vedere achitarea costurilor de transport. Daca verificati pentru perioada respectiva costul unui bilet, veti constata ca depaseste cu mult 1.000 de euro", a spus oficialul MAE.

Doris Mircea a explicat ca in datele de 17 si 18 martie costul ajungea si la 5.000 si la 8.000 de euro pe bilet iar locurile erau limitate.

Reactiile vin dupa ce multi dintre romanii repatriati, duminica noaptea, din Japonia la bordul unei curse Tarom s-au plans de pretul perceput pentru cursa - 1.000 de euro, criticand astfel autoritatile romane.