Publicitatea stradala va fi interzisa in parcuri, pe cladirile publice si pe copaci

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 23 decembrie 2010, 19:13 Actualitate | Esenţial


Amplasarea de suporturi pentru publicitate stradala va fi interzisa in parcuri, pe arbori, in parcurile si rezervatiile naturale, pe sediile institutiilor publice, pe asfaltul drumurilor, precum si in alte locuri unde administratia locala decide acest lucru printr-un regulament propriu, informeaza Mediafax. Restrictiile au fost decise printr-un proiect de lege aprobat, joi, de Guvern.

Intrebata de jurnalisti daca va fi interzisa publicitatea electorala pe cladirile istorice, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, initiatorul actului normativ, a raspuns afirmativ.

"Absolut. Spre exemplu, centrele istorice, monumentele, cladirile monumente istorice nu mai permit niciun fel de publicitate, bineinteles nici cea electorala. La aceasta lege se adauga si un ordin de ministru prin care am initiat si aprobat procedura consultarii publice la aprobarea documentatiei de urbanism. Speram ca, in felul acesta, domeniul urbanismului, al constructiilor, sa fie reglementat restrictiv pe viitor, in asa fel incat sa nu mai constatam dezvoltari urbanistice, haotice, cum se intampla in acest moment", a spus Elena Udrea.

Conform proiectului, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisa:
 • pe monumentele naturii
 • in parcurile si rezervatiile naturale,
 • in parcuri,
 • pe cladirile reprezentand sedii ale autoritatilor administratiei publice locale si centrale, precum si ale institutiilor publice, "cu exceptia afisajelor care anunta activitatea ce se desfasoara in interiorul sediilor",
 • pe arbori,
 • pe zona carosabila a strazilor si a drumurilor, "indiferent de categoria acestora",
 • pe obiectele de arta monumentala si monumentele de for public,
 • pe cladirile reprezentand monumente istorice sau componente ale unor ansambluri monument istoric,
 • in incinta si pe elementele de imprejmuire a cimitirelor, lacasurilor de cult si gradinilor publice,
 • in intersectii, in sensurile giratorii,
 • pe peretii pasajelor rutiere subterane si supraterane ori sub poduri si pe stalpii de sustinere a elementelor de semnalizare rutiera sau de circulatie.
In plus, va fi interzisa amplasarea de mesh-uri sau bannere publicitare pe cladirile aflate "in stare avansata de deteriorare", dar doar in cazul in care acestea afecteaza "structura de rezistenta si stabilitatea si integritatea elementelor constructive si decorative ale anvelopei cladirii"

Pe de alta parte, autoritatile locale vor avea si ele o serie de obligatii noi odata cu intrarea in vigoare a proiectului propus de ministerul condus de Elena Udrea. Pe de-o parte, autoritatea locala va trebui sa emita un regulament prin care sa stabileasca in ce zone ale oraselor pot fi amplasate mesajele publicitare si ce conditii trebuie sa respecte cei care detin aceste spatii.

Pe de alta parte, autoritatea locala va trebui sa instaleze panouri "speciale destinate afiselor publicitare si a anunturilor de mica publicitate", care vor fi curatate saptamanal de angajatii unor "compartimente de specialitate" proprii, astfel incat "sa se asigure actualitatea anunturilor".

Proiectul de lege prevede conditiile necesare amplasarii fiecarui tip de afisaj publicitar stradal.

Spre exemplu, bannerele legate de stalpi care sunt amplasate perpendicular deasupra strazilor nu vor mai putea fi instalate in intersectii si nici in zone unde impiedica vizibilitatea rutiera sau perspectiva asupra monumentelor istorice ori naturale. Ele nu vor mai putea fi montate nici in zonele in care exista deja panouri publicitare.

Va fi interzisa totodata amplasarea de stalpi al caror scop exclusiv este acela de a sustine bannerele pe domeniul public.

"Bannerele montate perpendicular pe axul drumului vor fi instalate la o inaltime minima de cinci metri fata de sol, astfel incat sa nu afecteze vizibilitatea rutiera si imaginea urbana. Bannerele vor fi amplasate astfel incat distanta intre acestea sa fie de minimum o suta de metri", se mai arata in proiectul Ministerului Dezvoltarii.

Cele care sunt amplasate in conditiile nou impuse de proiectul propus pot fi pastrate maximum "o luna calendaristica".

Mesh-urile, pe de alta parte, pot fi amplasate in zonele decretate de autoritatea locala ca fiind "de publicitate restransa" pe constructii, inclusiv pe monumentele istorice, numai in situatia in care ele "constituie protectie catre domeniul public pe perioada efectuarii lucrarilor de consolidare sau restaurare, dar nu mai mult de un an calendaristic". In plus, ele trebuie sa reproduca "imaginea constructiei dupa consolidare sau restaurare", eventualele mesaje publicitare urmand sa nu ocupe mai mult de un sfert din suprafata totala de afisaj.

Ele pot aparea, de asemenea, pe calcanele constructiilor care nu sunt clasate monumente istorice.

Pot fi, totusi, montate mesh-uri sau mesh-uri digitale pe fatadele cladirilor de locuit din zonele decretate ca fiind "de publicitate largita", in care regulamentele locale o permit si pe cele ale cladirilor cu functiuni comerciale si de birouri situate in zonele de publicitate largita.

Vehiculele publicitare vor putea fi autorizate sa circule prin localitati doar pe un traseu stabilit de autoritatea administratiei publice locale, stationarea lor urmand sa fie interzisa. Totodata, ele nu vor putea circula in convoaie mai mari de doua, fiind obligate sa mearga cu o viteza mai mare decat jumatatea limitei maxime admise pe drumul pe care circula.

Circulatia convoaielor va fi totusi permisa, insa "numai cu ocazia manifestarilor speciale, in baza avizului emis de autoritatile administratiei publice, cu durata de valabilitate de o zi".

Mesajele publicitare pot fi montate si pe mijloacele de transport in comun, insa numai daca acestea nu obtureaza vizibilitatea calatorilor.

Sanctiunile pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi cuprinse intre 500 de lei, minimul pentru persoanele fizice care incalca legea, pana la 50.000 de lei, cuantumul maxim prevazut pentru sanctionarea firmelor de afisaj sau a detinatorilor de vehicule de transport in comun.

Pentru un primar care incalca obligatiile care-i revin prin acest proiect de lege, amenda poate fi cuprinsa intre 10.000 de lei si 15.000 de lei.

 • "Pana la 1 mai, legea prevede ca toate formele de publicitate existente vor trebui sa se conformeze. Data de 1 mai 2011 este termenul la care noile amplasate identificate de catre autoritatea publica locala conform regulilor din aceasta lege, vor fi scoase la licitatie publica. Aceasta licitatie este organizata de autoritatea publica locala si prevede atat viitoarele amplasamente, cat si formele de publicitate admise in anumite zone", a informat ministrul Elena Udrea la finalul sedintei de guvern de joi.


Citeste mai multe despre   
1001 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  normalitate (Joi, 23 decembrie 2010, 19:16)

  bors cu miere [utilizator]

  în sfarşit se instalează civilizaţia şi în romania
  • +2 (4 voturi)    
   Legea e buna (Joi, 23 decembrie 2010, 21:40)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui bors cu miere

   Si alte (cateva) legi sunt bune. Cu implementarea lor exista insa probleme.
  • +3 (3 voturi)    
   nu inca (Joi, 23 decembrie 2010, 21:55)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui bors cu miere

   E un pas, dar e mult prea putin. Uita-te in orice intersectie din oras, e un haos total: casete luminoase, mash-uri, bannere, display-uri, ecrane, ce sa mai tot arsenalul posibil.
   Toate puse una peste alta, fara nici o noima, arata ca in Bangladesh.

   In ce oras civilizat ati mai vazut voi hidosenia asta care exista in Bucuresti?
 • 0 (2 voturi)    
  Masura buna, exemplu prost (Joi, 23 decembrie 2010, 21:35)

  Frobenius [anonim]

  O informez pe doamna Udrea ca bannerele pre-electorale cu care i-a fericit (in aceste zile!) pe bucurestenii sectorului 6 sint in contradictie cu, citez:
  "amplasarea [...] este interzisa [...] in intersectii"
  si cu
  "Ele nu vor mai putea fi montate nici in zonele in care exista deja panouri publicitare."

  Este adevarat si ca legea inca nu se aplica.
  Traiasca 1 Mai!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version