Prefectul Mihai Atanasoaei a discutat online despre proiectul de lege care prevede eutanasierea cainilor maidanezi care nu sint adoptati in termen de sapte zile

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 27 aprilie 2010, 17:04 Actualitate | Esenţial


Mihai Cristian Atanasoaei
Foto: HotNews.ro
Mihai Cristian Atanasoaei a prezentat marti un proiect de lege conform caruia maidanezii din adaposturile speciale din Bucuresti vor fi eutanasiati, daca nu sunt adoptati in termen de sapte zile. In acest moment, ONG-urile sustin ca pe strazile din Bucuresti sint 40.000 de ciini maidanezi, in timp de Primaria sustine ca sint circa 100.000 de maidanezi. In primul trimestru al 2010 au fost muscati 2.813 bucuresteni, din care 2.175 de catre ciini fara stapin.

Mihai Atanasoaei a discutat cu cititorii HotNews.ro despre ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana care vrea sa adopte un caine, in ce conditii vor fi eutanasiati cainii maidanezi din adaposturile speciale si care sunt costurile pentru municipalitate.


Citeste mai multe despre   
Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Ava

  Buna ziua,

  In cit timp intentionati sa stringeti animalele de pe strazi?
  In al doilea rind, foarte important: cum intentionati sa educati populatia, in principal persoanele varstnice care hranesc haite de vagabonzi aciuati pe linga blocuri, care ii ascund in scarile blocului cind apar hingherii?
  In cit timp credeti ca s-ar rezolva problema ciinilor (definitiv, adica pina la disparitia lor totala) si am intra in rindul capitalelor civilizate?

  Multumesc si mult succes in demersul dvs.!

  • Mihai Atanasoaei

   Daca propunerile noastre vor capata contur legislativ, Legea se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial si in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, autoritatile vor trebui, sub sanctiune, sa demareze constructia de adaposturi. Va depinde deci de fiecare edil in parte viteza cu care masurile vor fi aplicate, insa prefectii vor putea sanctiona autoritatile daca acestia nu isi indeplinesc obligatiile.
   Incurajand adoptiile rapide dar si responsabile, populatia in final va accepta ca animalele trebuiesc tratate cu raspundere si simt civic . Altfel, vor fi sanctionati, amendati, cainii vor fi readusi in adaposturi in caz de abandon si nimeni nu va avea de castigat.

 • Întrebarea nr. 2 Wasile

  Ziua bună.

  Apreciez enorm că cineva are curaj să tranșeze problema. Însă cum credeți că vor reacționa populația majoritară la vot, cei în vârstă, exact cei ce susțin aceste animale printre noi? Nu reprezintă acțiunea Dvs. o sinucidere politică?

  Alte întrebări:
  - toți câinii adoptați din adăposturi vor fi castrați?
  - ce se va întâmpla cu câinii cu stăpân ce au fost ridicați de hingheri?
  - câți hingheri vor fi angrenați în această activitate?
  - se va poticni inițiativa din lipsă de bani, adică vom avea o lege, dar nimeni care să o aplice?

  • Mihai Atanasoaei

   Cand am inceput sa lucrez la aceste modificari mi-am imaginat ca propunerile mele vor fi criticate de unii si apreciate de altii, dar nu m-am ingrijorat de partea politica a aspectului. Ma intereseaza doar rezolvarea pe fond a problemei.

 • Întrebarea nr. 3 Dragos

  Domnule Prefect,

  Va rog sa aveti in vedere si responsabilizarea primariilor de sector in aceasta problema. De cativa ani trimit sesizari la Primaria Sect. 6 in legatura cu cainii din cartier, iar aceasta se rezuma la a raspunde, in 2 randuri, ca nu este in atributia primariei de sector! Nu este normal sa fie competenti numai la incasarea taxelor si impozitelor locale!!!!

  De asemenea, in elaborarea cadrului legislativ, va rog sa aveti in vedere cazurile practice din Bucuresti. De exemplu, gasirea unor metode eficiente de obligare a institutiilor publice si a altor persoane juridice, care detin proprietati (unde se dezvolta adevarate haite de caini) in vecinatatea cartierelor de locuinte, sa apeleze la seviciile specializate, sub sanctiunea unor amenzi. Este de notorietate faptul ca multi cetateni din sectorul 6 au fost muscati (unii chiar mutilati) de haitele de caini din parcul Universitatii Politehnice Bucuresti.

  De altfel, sub acest ultim aspect, va rog sa analizati oportunitatea de a trece in domeniul public Parcul Politehnica si de a-l feri de la disparitia lenta dar sigura la care este supus in prezent de catre conducerea Politehnicii! Din reaua vointa a conducetii UPB, parcul este din ce in ce mai greu accesibil cetatenilor. S-au construit ziduri de beton (de parca am fi in ghetou) cu care s-au blocat drumuri la acest parc, vechi de zeci de ani, care nu au alta menire decat sa ascunda mizeria, haitele de caini si afacerile imobiliare care se dezvolta in acel parc.

  • Mihai Atanasoaei

   In acest moment, toate obligatiile referitoare la gestionarea cainilor fara stapan sunt prin Lege ale Primariei Generale. Pe de alta parte, alte institutii publice care vor dori sa detina caini pentru paza, vor trebui sa indeplineasca aceleasi conditii legale ca si adoptatorii, persoane fizice.

 • Întrebarea nr. 4 Ritzi Pitzi

  Intrebari:
  1. Care va fi modul de organizare a institutiilor abilitate sa adune, cazeze, eutanasieze cainii vagabonzi ?
  2. In ce mod se vor putea adresa cetatenii acestor institutii pentru a sesiza prezenta cainilor vagabonzi sau pentru a se informa despre un anumit caine capturat din greseala ? Exista in proiectul de lege un termen maxim pentru raspuns si actiune in urma unei sesizari ?
  3. Legea se va referi doar la mun.Bucuresti sau va avea aplicabilitate in toata tara ?
  4. Legea va abroga sau va modifica actuala lege a protectiei animalelor ? Conform legii actuale animalele sunt aproape intangibile...

  Multumesc.

  • Mihai Atanasoaei

   Daca propunerile se vor concretiza intr-un proiect de Lege care va fi adoptat, acestea se vor aplica la nivelul intregii tari, ca Lege speciala care trateaza gestionarea cainilor fara stapan. Legea Marinescu pe de alta parte este o Lege cu caracter general si conform punctului de vedere al Consiliului legislativ, legea speciala va prima in fata legii generale.
   Cetatenii se vor adresa serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan sau Unitatilor Sanitar Veterinare locale.

 • Întrebarea nr. 5 Mihai V

  De mult se impunea o masura hotarata in privinta cainilor vagabonzi. Sper ca legea sa apara si sa se aplice in toata tara.
  - cum veti colabora cu ONG -urile care se opun masurilor de eutanasiere ? Veti ceda sau veti duce actiunea pana la capat ?
  - daca legea se va aplica, ce masuri veti lua ca sa nu se revina la situatia actuala?
  Daca veti fi ferm pana la capat, veti constitui un model de politician, apreciat de multi cetateni ai tarii.

  • Mihai Atanasoaei

   Propunerile noastre prevad in esenta libertatea comunitatilor de a stabili cati caini vor fi adoptati si cati vor fi eutanasiati. Altfel spus, daca intr-un oras se vor adopta toti cainii de catre ONG-uri si persoane fizice nu vor mai ramane caini de eutanasiat. Lasam deci comunitatile sa decida singure care va fi soarta maidanezilor. Iar aici ONG-urile vor avea un rol important.

 • Întrebarea nr. 6 Adrian Rusu

  Felicitari pentru curajul de a promova singura solutie cu oarecare eficacitate in conditiile specifice ale Bucurestiului, daca se va aplica vreodata pe o perioada suficient de lunga ca sa i se simta si efectele pozitive (in sensul scaderii vizibile a numarului maidanezilor).
  Dar ce veti face pentru a impiedica adoptiile formale, cu durate scurte ?
  Credeti ca persoanele care locuiesc la bloc trebuie sa aiba dreptul sa adopte ciini fara stapin ?
  Dupa parerea mea la bloc n-ar trebui permisa nici detinerea de ciini de rasa.

  • Mihai Atanasoaei

   Nimeni nu poate fi impiedicat sa adopte in mod responsabil un caine, insa, pentru cei care locuiesc la blocuri, si care doresc sa adopte mai mult de doi caini, noi am propus ca acest lucru sa se poata face numai dupa ce adoptatorul obtine acordul Asociatiei de proprietari si face dovada spatiului in care tine animalul. Dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului nu poate fi exercitat incalcand drepturile vecinilor.

 • Întrebarea nr. 7 Nae

  1.Cat o sa coste aceasta initiativa?
  2.Cine va supraveghea ca maidanezul o sa fie eutanasiat dupa 7 zile si nu chiar in prima zi?
  3.Exista o lege care spune ca uciderea unui animal cu intentie se sanctioneaza cu inchisoare.Cum se va realiza proiectul,nu se va tine cont de aceasta lege?

  • Mihai Atanasoaei

   O sa va raspund prin a va spune cat au costat ingrijirile medicale pentru cele 11.000 de persoane muscate in Capitala, anul trecut: aproape 400.000 de euro. Iar in ultimii patru ani, 1.320.000 de euro.
   Conform specialistilor sanitari veterinari, eutanasierea unui caine costa 11 lei.
   Adaposturile si medicii veterinari din adaposturi vor supraveghea ca maidanezul sa stea in adapost atat cat legea prevede, inainte de a trece la eutanasiere.

 • Întrebarea nr. 8 danaperuana

  cu cine v-ati consultat pina ati ajuns la acest proiect de lege inaintat in parlament?

  stiti ca senatul a aprobat deja o lege, blocata acum in camera deputatilor, doua persoane fiind deja in greva foamei pentru urgentarea adoptarii ei, care prevede sterilizarea obligatorie a ciinilor cu si fara stapin?

  • Mihai Atanasoaei

   Inainte de a trece la elaborarea propunerilor, am discutat cu primarii de sectoare si primarul general si cu diverse ONG-uri. Cat despre persoanele care au intrat in greva foamei, este dreptul lor constitutional de a se manifesta. Dar, si eu sunt de acord cu sterilizarea obligatorie a cainilor cu si fara stapan.

 • Întrebarea nr. 9 ValT

  Ati discutat cu dl. primar Oprescu despre aceasta initiativa? Mizati pe sustinerea domniei sale? Cine credeti ca va sustine initiativa dv. in parlament?
  Va multumesc si va doresc succes.

  • Mihai Atanasoaei

   Ideea de a face propuneri de modificare a Legii a aparut in timpul discutiilor cu primarul general si primarii de sectoare. Daca propunerile noastre devin o lege, domnul oprescu nu va trebui sa ma sustina sau nu ci sa aplice legea.

 • Întrebarea nr. 10 Robin Ryan

  Constitutia Romaniei prevede la ARTICOLUL 74 :
  (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  Pe ce baza propune domnul prefect initiative legislative?

  • Mihai Atanasoaei

   Vreau sa fiu foarte clar: nu am initiat un prloiect de lege pe care l-am supus spre dezbatere Parlamentului. Stiind ca la Comisia de Administratie din cadrul Camerei Deputatilor urma sa fie dezbatut un astfel de proiect de lege, am trimis (asa cum si un ONG ar putea sa o faca) niste amendamente care vor fi sau nu insusite de deputati.

 • Întrebarea nr. 11 Doina

  Domnule prefect,
  Ciinii se inmultesc acolo unde gasesc hrana, asa ca amendarea celor care "de mila" le dau mincare mi se pare o initiativa foarte buna. Totusi, cum credeti ca vor fi amendati acesti oameni, avind in vedere faptul ca in orasele romanesti, orice amenda (in afara de cele de circulatie si parcare) e ca si inexistenta? Daca administratiile locale nu amendeaza cetatenii care nu respecta locurile de aruncat gunoaie, care arunca mizerii pe spatiul public, care distrug spatii verzi, vandalizeaza dotarile urbane etc.- de ce credeti ca ar incepe acum sa identifice si sa amendeze cetatenii care hranesc ciinii vagabonzi?
  De asemenea, trebuie introdus controlul inmultirii populatiilor canine prin inregistrarea animalelor de monta. O incercare a primarului Oprescu a cazut la primele proteste publice.
  Fara schimbarea atitudinii populatiei fata de animalele fara stapin, nu veti rezolva problema, oriciti ciini ati ucide. Pina nu dispar sursele de hrana necontrolate si nu se inregistreaza animalele de monta, uciderea ciinilor vagabonzi e inutila. Acolo unde adunati azi 20 de ciini, vor fi alti 20 in cel mult 2 luni.

  • Mihai Atanasoaei

   Autoritatile care nu isi vor face treaba vor fi la randul lor amendate, dupa caz, de prefecti sau de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Sunt de acord ca problema cainilor de pe strazi este in stransa legatura cu gradul de salubritate a unui oras. Aceste doua chestiuni vor trebui rezolvate impreuna de catre autoritati.

 • Mihai Atanasoaei

  Buna ziua!
  Ma bucur ca am ocazia de a dialoga cu d-voastra on line si as vrea sa incep prin a prezenta, pe scurt, modificarile pe care noi le sustinem.
  1. Infiintarea de catre autoritatile locale, sub sanctiune, in 30 de zile de la eventuala aprobare a legii, de adaposturi si servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.
  2. Crearea de catre aceste servicii a unei baze de date care sa cuprinda registrul de evidenta a cainilor fara stapan, registrul de evidenta a cainilor cu stapan si registrul de evidenta a cainilor cu regim special. Avnd in vedere ca pana la aceasta data nu stim cati caini se afla in Romania, aceasta baza de date va ajuta la cunosterea efectivului de caini din tara.
  3. Microciparea atat a cainilor cu stapan cat si a celor fara pentru a fi introdusi in aceste baze de date.
  4. Incurajarea adoptiilor si responsabilizarea adoptantorilor cu privire la soarta cainilor fara stapan ce urmeaza sa fie adoptati in asa fel incat acestia sa nu ajunga din nou in strada. Adoptatorii care doresc in mod real sa aiba grija de caini vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, si in cazul in care isi bat joc de animale, vor fi sanctionati cu amenzi intre 2000 si 5000 lei.
  5. Sterilizarea obligatorie numai a cainilor din rasa comuna.
  6. Interdictia de a creste si adaposti caini pe domeniul public.
  7. Interzicerea relocarii sau abandonarii cainilor adoptati sau revendicati pe domeniul public.
  8. Obligatia proprietarilor de caini de a mentine curat domeniul public si spatiile comune.
  9. Obligatia adoptatorilor de a inregistra imediat dupa adoptie cainii in registrul de evidenta al cainilor cu stapan.
  10. Eutanasia. Dupa examinarea animalelor de catre veterinari, se vor tria cainii bolnav incurabil, grav, si agresivi care vor fi eutanasiati imediat. Ceilalti, sanatosi sau cu boli tratabile, vor fi pastrati o perioada intre 7 si 14 zile pentru a fi adoptati sau revendicati. Cei neadoptati si nerevendicati vor fi eutanasiati.


5287 vizualizari

 • problema (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:22)

  Ava [anonim]

  Buna ziua,

  In cit timp intentionati sa stringeti animalele de pe strazi?
  In al doilea rind, foarte important: cum intentionati sa educati populatia, in principal persoanele varstnice care hranesc haite de vagabonzi aciuati pe linga blocuri, care ii ascund in scarile blocului cind apar hingherii?
  In cit timp credeti ca s-ar rezolva problema ciinilor (definitiv, adica pina la disparitia lor totala) si am intra in rindul capitalelor civilizate?

  Multumesc si mult succes in demersul dvs.!
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:47)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ava

   Daca propunerile noastre vor capata contur legislativ, Legea se va aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial si in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, autoritatile vor trebui, sub sanctiune, sa demareze constructia de adaposturi. Va depinde deci de fiecare edil in parte viteza cu care masurile vor fi aplicate, insa prefectii vor putea sanctiona autoritatile daca acestia nu isi indeplinesc obligatiile.
   Incurajand adoptiile rapide dar si responsabile, populatia in final va accepta ca animalele trebuiesc tratate cu raspundere si simt civic . Altfel, vor fi sanctionati, amendati, cainii vor fi readusi in adaposturi in caz de abandon si nimeni nu va avea de castigat.
 • Sinucidere politică (Marţi, 27 aprilie 2010, 16:52)

  Wasile [utilizator]

  Ziua bună.

  Apreciez enorm că cineva are curaj să tranșeze problema. Însă cum credeți că vor reacționa populația majoritară la vot, cei în vârstă, exact cei ce susțin aceste animale printre noi? Nu reprezintă acțiunea Dvs. o sinucidere politică?

  Alte întrebări:
  - toți câinii adoptați din adăposturi vor fi castrați?
  - ce se va întâmpla cu câinii cu stăpân ce au fost ridicați de hingheri?
  - câți hingheri vor fi angrenați în această activitate?
  - se va poticni inițiativa din lipsă de bani, adică vom avea o lege, dar nimeni care să o aplice?
  • Sinucidere politica (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:40)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wasile

   Cand am inceput sa lucrez la aceste modificari mi-am imaginat ca propunerile mele vor fi criticate de unii si apreciate de altii, dar nu m-am ingrijorat de partea politica a aspectului. Ma intereseaza doar rezolvarea pe fond a problemei.
 • Cum se procedeaza in UE sau in USA? (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:00)

  Marian [anonim]

  Domnule prefect sper ca va veti inspira din legislatia tarilor civilizate.
  1.) Credeti ca in aceste tari situatia cainilor fara stapan este mai buna decat in Romania?
  2.) Poate fi considerat caine comunitar un caine care nu are un stapan nominalizat?
  3.) Ce masuri veti lua in cazul cainilor proveniti din zona rurala? se stie ca romanii sunt milosi din fire iar la tara nimeni nu-si da interesul pentru sterilizare, multi dintre cainii fara stapan provin din aceasta zona.
  4.) Care va fi rolul ONG-urilor in aceasta actiune? vor continua sa apere un principiu care nu a functionat sau vor intelege ca in orice oras din aceasta tara nu trebuie sa mai existe caini fara stapan?
  5.) Credeti ca in cazul in care se va adopta proiectul de lege propusa de dvs. vom avea si rezultate concrete care sa faca diferenta dintre vorba si fapta?
 • Responsabilizarea Primariilor de Sector/Institutii (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:09)

  Dragos [anonim]

  Domnule Prefect,

  Va rog sa aveti in vedere si responsabilizarea primariilor de sector in aceasta problema. De cativa ani trimit sesizari la Primaria Sect. 6 in legatura cu cainii din cartier, iar aceasta se rezuma la a raspunde, in 2 randuri, ca nu este in atributia primariei de sector! Nu este normal sa fie competenti numai la incasarea taxelor si impozitelor locale!!!!

  De asemenea, in elaborarea cadrului legislativ, va rog sa aveti in vedere cazurile practice din Bucuresti. De exemplu, gasirea unor metode eficiente de obligare a institutiilor publice si a altor persoane juridice, care detin proprietati (unde se dezvolta adevarate haite de caini) in vecinatatea cartierelor de locuinte, sa apeleze la seviciile specializate, sub sanctiunea unor amenzi. Este de notorietate faptul ca multi cetateni din sectorul 6 au fost muscati (unii chiar mutilati) de haitele de caini din parcul Universitatii Politehnice Bucuresti.

  De altfel, sub acest ultim aspect, va rog sa analizati oportunitatea de a trece in domeniul public Parcul Politehnica si de a-l feri de la disparitia lenta dar sigura la care este supus in prezent de catre conducerea Politehnicii! Din reaua vointa a conducetii UPB, parcul este din ce in ce mai greu accesibil cetatenilor. S-au construit ziduri de beton (de parca am fi in ghetou) cu care s-au blocat drumuri la acest parc, vechi de zeci de ani, care nu au alta menire decat sa ascunda mizeria, haitele de caini si afacerile imobiliare care se dezvolta in acel parc.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:42)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   In acest moment, toate obligatiile referitoare la gestionarea cainilor fara stapan sunt prin Lege ale Primariei Generale. Pe de alta parte, alte institutii publice care vor dori sa detina caini pentru paza, vor trebui sa indeplineasca aceleasi conditii legale ca si adoptatorii, persoane fizice.
 • Felicitari ! (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:41)

  John Doe [anonim]

  D-le prefect, vorbesc in numele a catorva zeci de persoane, rude si prieteni, care va sustinem in demersurile dumneavoastra.
  Nu se mai poate convietui cu ei. Din pacate, datorita numarului f mare, am ajuns in situatia de ori noi, ori ei... Nu mai este mult pana o sa incepem singuri sa ne facem locul in care traim mai sigur, dar e posibil sa intram in ilegalitate.
  De aceea va intrebam: Cu ce va putem ajuta pentru reusita acestui proiect ?
  P.S.: Ignorati ipocritii !!!
 • Felicitari pentru initiativa ! (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:41)

  Ritzi Pitzi [anonim]

  Intrebari:
  1. Care va fi modul de organizare a institutiilor abilitate sa adune, cazeze, eutanasieze cainii vagabonzi ?
  2. In ce mod se vor putea adresa cetatenii acestor institutii pentru a sesiza prezenta cainilor vagabonzi sau pentru a se informa despre un anumit caine capturat din greseala ? Exista in proiectul de lege un termen maxim pentru raspuns si actiune in urma unei sesizari ?
  3. Legea se va referi doar la mun.Bucuresti sau va avea aplicabilitate in toata tara ?
  4. Legea va abroga sau va modifica actuala lege a protectiei animalelor ? Conform legii actuale animalele sunt aproape intangibile...

  Multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:51)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   Daca propunerile se vor concretiza intr-un proiect de Lege care va fi adoptat, acestea se vor aplica la nivelul intregii tari, ca Lege speciala care trateaza gestionarea cainilor fara stapan. Legea Marinescu pe de alta parte este o Lege cu caracter general si conform punctului de vedere al Consiliului legislativ, legea speciala va prima in fata legii generale.
   Cetatenii se vor adresa serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan sau Unitatilor Sanitar Veterinare locale.
 • Sunt perfect de acord cu dumneavoastra (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:47)

  Brad [anonim]

  V-am votat, alaturi de doamna Anca Boagiu si va multumesc pentru aceasta initiativa. Sunt un iubitor de animale dar cred ca siguranta copiilor si a oamneilor in general trebuie sa primeze.
  Am trei intrebari:
  Este adevarat ca si in state mai civilizate din vest si USA sunt eutanasiati cainii fara stapan daca nu sunt revendicati?
  Daca da, de ce noi si asa fara bani suntem atat de generosi?
  De ce atatea organizatii si cetateni aparatori ai cainilor nu se ocupa de sterilizare (nu doar in declaratii) daca eutanasierea li se pare o metoda prea barbara?
  Multumesc
 • civilizație (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:47)

  dan [anonim]

  În primul rând felicitări pentru curajul de a lua o decizie normală într-o țară anormală.
  1) După ce problema câinilor vagabonzi va fi rezolvată, ce veți putea face pentru a-i determina pe stăpânii câinilor să strângă fecalele, așa cum prevede legea.
  2) Merg prin București și îi invidiez pe locuitorii sectoarelor 1, 2, 3, 4. Nu mă interesează jocurile politice, dar sectorul 5 arată de parcă nici nu are primar. Puteți face ceva pentru ca primarul sectorului 5 să își facă datoria?
 • doua intrebari (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:48)

  io [anonim]

  Buna ziua,
  1) cum veti aplica prevederea legata de obligativitatea inscrierii ciinilor cu stapin intr-o evidenta la nivelul unui municipiu cu 2 mil. locuitori? mai apoi, chiar si daca s-ar realiza acest deziderat, v-ati gandit ca localitatile limitrofe ar putea constitui sursa de caini vagabonzi pentru Bucuresti?
  2) eutanasierea cainilor din adaposturi , cu exceptia exemplarelor bolnave incurabil intra sub incidenta legislatiei DSV.
  nu credeti ca autoritatile locale ar trebui sa se supuna legislatiei nationale?
  atita timp cit pentru uciderea voluntara a unui caine un cetatean obisnuit risca amenda si chiar inchisoare, vi se pare normal ca autoritatilor sa li se permita astfel de fapte?
 • am intarziat mult cu o masura de genul asta (Marţi, 27 aprilie 2010, 17:55)

  ekek [utilizator]

  Cum sunteti pregatit sa demonstrati ca acest demers este sustinut de majoriatatea covarsitoare a populatiei? Cum ne puteti pune pe "noi" fata in fata cu "ei", daca aveti probleme in realizarea acestui proiect?

  Cum pot fi ocolite sau ignorate cererile ONG-urilor in cazul de fata, avand in vedere ca nu sunt in nici un fel realiste?

  Multumesc anticipat
 • domnule prefect (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:11)

  ValiM [anonim]

  si in campaniile anterioare au existat "iubitori" ai maidanezilor care s-au inghesuit sa "adopte" cat mai multi maidanezi dupa care i-au eliberat pe strazi. Care va fi metoda de impiedicare a adoptiilor false si cum se vor pedepsi acestea?

  Cu stima,
  ValiM
 • raspundere civila (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:12)

  carjan adrian [anonim]

  1. Daca nu ma insel in codul civil exista o prevedere conform caruia proprietarul raspunde de animalele lui , inclusiv de daunele facute de acestea . Daca pleci cu cainele fara botnita la plimbare si acesta musca un copil , raspunzi conform legii . Daca sunt persoane sau ONG/uri care adopta caini , sa respunda civil/penal de faptele acestora .
  2. Cum este rezolvata problema cainilor fara stapan in Marea Britanie ?
  3 . Daca sunt ONG/uri din occident care protesteaza impotriva propunerii d/lui prefect , sa adopte cainii si sa/i duca la ei in tara .
 • Un inceput ! (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:19)

  Mihai V [anonim]

  De mult se impunea o masura hotarata in privinta cainilor vagabonzi. Sper ca legea sa apara si sa se aplice in toata tara.
  - cum veti colabora cu ONG -urile care se opun masurilor de eutanasiere ? Veti ceda sau veti duce actiunea pana la capat ?
  - daca legea se va aplica, ce masuri veti lua ca sa nu se revina la situatia actuala?
  Daca veti fi ferm pana la capat, veti constitui un model de politician, apreciat de multi cetateni ai tarii.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:56)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai V

   Propunerile noastre prevad in esenta libertatea comunitatilor de a stabili cati caini vor fi adoptati si cati vor fi eutanasiati. Altfel spus, daca intr-un oras se vor adopta toti cainii de catre ONG-uri si persoane fizice nu vor mai ramane caini de eutanasiat. Lasam deci comunitatile sa decida singure care va fi soarta maidanezilor. Iar aici ONG-urile vor avea un rol important.
 • O intrebare si de la mine (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:34)

  Gigi Fisiune [anonim]

  Nu credeti ca pierdeti din vedere cauza si totul se rasfrange asupra efectului?

  Sincer, in zona in care locuiesc, "gard in gard" cu stadinul "Lia Manoliu", in spatele scolii nr. 4, sunt ceva maidanezi. Am reusit sa invat ca sunt inofensivi, ba chiar speriati, dar tot imi este frica de unul dintre ei care este un doberman.

  Ei bine, asa cum dobermanul nu este maidanez, si cum vara nu-i ca iarna, el a fost la un moment dat abandonat. Cam asta este, oricum, povestea oricarui maidanez, iar ei ajung sa plateasca cu viata din cauza unor inconstienti.

  Nu cunosc exact cati oameni sufera din cauza atacurilor maidanezilor, poate ar trebui eutanasiati ori nu, dar daca acest program va intra in vigoare, nu credeti ca ar trebui, in acelasi timp, sa intre in vigoare si un program de marcare a tuturor cainilor cu stapan, astfel incat daca cainele devine "homeless" stapanul sa plateasca, nu cainele?

  Cu stima,
  Gigi Fisiune
 • Copilul meu muscat de caini de 2 luni in spital (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:48)

  Vali [anonim]

  Copilul mi-a fost muscat de caine si il am internat in spital de 2 luni pentru ca starea i s-a agravat. De vina sunteti voi cei care ii hraniti si astfel le creati conditii de a se inmulti. Eu unul de azi inainte voi face poze celor care ii hranesc si ne vom vedea in tribunal.Daca ar fi vorba de copilul tau cum ai reactiona?
 • Felicitari! (Marţi, 27 aprilie 2010, 18:54)

  Adar Marian [anonim]

  Dupa multi ani in care partidele perindate la putere s-au prefacut ca incearca rezolvarea problemei maidanezilor de pe strazi, iata ca apare un om propunand solutia nu doar practica sau de bun simt, ci si in deplin acord cu legislatia din oricare tara democratica si civilizata!
  Ca vor veni asa-zisele asociatii pentru protectia animalelor, ca Vadim o sa conduca nu-sh' ce miting? E dreptul lor, e treaba lor, insa nu uitati ca nimeni nu-i impiedica sa adopte cainii, sa le construiasca adaposturi, sa-i hraneasca, sa-i intretina, dar toate astea pe banii lor, nu ai mei!
  Domnule Prefect, o singura propunere/observatie as avea: orice caine adoptat din adaposturile Primariei, sa fie inzestrat cu un cip personalizat, pe care sa fie trecute numele noului stapan si data adoptiei, iar cheltuiala cu toata treaba asta sa fie suportata de cel care-l doreste. In acest fel se vor evita practicile obisnuite, cand X, Y ori Z luau cainii cu ei doar pana la a doua strada distanta, dupa care-l eliberau. Bine, e drept, uneori ii duceau pana mai departe, la Chiajna sau Pustnicu...
 • ADMINISTRATIEI PENTRU SUPRAVEGHEREA CAINILOR FARA (Marţi, 27 aprilie 2010, 20:01)

  BB [anonim]

  Care este bugetul ASPA pe ultimii ani ?Ce s a facut de acesti bani ? Verifica cineva activitatea acestei organizatii inutile ?
 • Urmatorii pasi. (Marţi, 27 aprilie 2010, 20:02)

  akanom [utilizator]

  Domnule prefect, intai va multumesc pentru aceasta initiativa.

  As vrea sa stiu urmatorii pasi pentru a rezolva aceasta problema, va cer estimari in timp pentru urmatoarele aspecte.
  - In cat timp poate trece legea de parlament ?
  - Care sunt institutiile care se vor ocupa de strangerea cainilor, evaluarea, adoptia si eutanasierea cainilor ?
  - Cine va urmari adoptiile facute pentru a impiedica eliberarea animalelor pe strada ?
  - In cat timp incepe aplicarea practica a legii ?
  - In cat timp vom putea observa o reducere semnificativa (50%) a animalelor vagaboande ?
 • neclaritate (Marţi, 27 aprilie 2010, 20:33)

  Mioara S [anonim]

  As dori sa stiu in ce mod s-a facut estimarea celor 100 000 de maidanezi din Bucuresti, avand in vedere ca nu exista nicaieri o baza de date nici macar a cainilor cu stapan, daramite a celor fara stapan. Cine a raportat si ce anume, s-a facut o statistica, adica la numarul de strazi din bucuresti s-a considerat o medie, adica n caini pe fiecare strada? De numarat fiecare exemplar, e ridicol sa ne imaginam ca s-a putut numara. In plus, fondurile care vor fi alocate pentru eutanasieri vor avea in vedere acest numar estimat de caini vagabonzi? Cine verifica daca fondurile respective vor fi utilizate intr-adevar pentru ca animalele sa aiba parte de o moarte decenta sau vor fi lichidate cu salbaticie, asa cum s-a descoperit in trecut? Va multumesc.
 • Pe viitor (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:31)

  bobo23 [utilizator]

  Pe viitor ce masuri se vor lua pentru a preveni situatia de azi (altele decat amenzi)? De exemplu, exista sansa ca sterilizarea cainilor/pisicilor cu stapan sa fie macar scutita de TVA (daca se aplica)?
 • Masuri antifrauda (adoptii formale) (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:31)

  Adrian Rusu [anonim]

  Felicitari pentru curajul de a promova singura solutie cu oarecare eficacitate in conditiile specifice ale Bucurestiului, daca se va aplica vreodata pe o perioada suficient de lunga ca sa i se simta si efectele pozitive (in sensul scaderii vizibile a numarului maidanezilor).
  Dar ce veti face pentru a impiedica adoptiile formale, cu durate scurte ?
  Credeti ca persoanele care locuiesc la bloc trebuie sa aiba dreptul sa adopte ciini fara stapin ?
  Dupa parerea mea la bloc n-ar trebui permisa nici detinerea de ciini de rasa.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:01)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Rusu

   Nimeni nu poate fi impiedicat sa adopte in mod responsabil un caine, insa, pentru cei care locuiesc la blocuri, si care doresc sa adopte mai mult de doi caini, noi am propus ca acest lucru sa se poata face numai dupa ce adoptatorul obtine acordul Asociatiei de proprietari si face dovada spatiului in care tine animalul. Dreptul nostru de proprietate asupra apartamentului nu poate fi exercitat incalcand drepturile vecinilor.
 • Legea existenta (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:34)

  Claudia [anonim]

  Domnule Prefect,

  din cite stiu exista momentan o lege care cere castrarea cainilor vagabonzi. Ori daca primaria sustine ca sunt peste 100000 de caini vagabonzi in Bucuresti inseamna ca aceasta lege nu se aplica / nu s-a aplicat corespunzator.

  Intrebarea mea este de ce, in loc sa ne gandim sa omoram cainii, nu ne gandim sa aplicam cu adevarat aceasta lege care exista?

  Un caine castrat nu mai face pui si nici nu mai este asa de agresiv.

  Sunt costurile unei castrari chiar asa de mari comparative cu costurile eutanasierii? Si in aceasta situatie, chiar numai costurile ar fi importante?

  Cu stima!
 • Intrebari (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:42)

  Nae [anonim]

  1.Cat o sa coste aceasta initiativa?
  2.Cine va supraveghea ca maidanezul o sa fie eutanasiat dupa 7 zile si nu chiar in prima zi?
  3.Exista o lege care spune ca uciderea unui animal cu intentie se sanctioneaza cu inchisoare.Cum se va realiza proiectul,nu se va tine cont de aceasta lege?
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:06)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nae

   O sa va raspund prin a va spune cat au costat ingrijirile medicale pentru cele 11.000 de persoane muscate in Capitala, anul trecut: aproape 400.000 de euro. Iar in ultimii patru ani, 1.320.000 de euro.
   Conform specialistilor sanitari veterinari, eutanasierea unui caine costa 11 lei.
   Adaposturile si medicii veterinari din adaposturi vor supraveghea ca maidanezul sa stea in adapost atat cat legea prevede, inainte de a trece la eutanasiere.
 • eutanasierea nu este o solutie (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:43)

  danaperuana [utilizator]

  cu cine v-ati consultat pina ati ajuns la acest proiect de lege inaintat in parlament?

  stiti ca senatul a aprobat deja o lege, blocata acum in camera deputatilor, doua persoane fiind deja in greva foamei pentru urgentarea adoptarii ei, care prevede sterilizarea obligatorie a ciinilor cu si fara stapin?
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:08)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui danaperuana

   Inainte de a trece la elaborarea propunerilor, am discutat cu primarii de sectoare si primarul general si cu diverse ONG-uri. Cat despre persoanele care au intrat in greva foamei, este dreptul lor constitutional de a se manifesta. Dar, si eu sunt de acord cu sterilizarea obligatorie a cainilor cu si fara stapan.
 • 2 intrebari. multumesc (Marţi, 27 aprilie 2010, 21:57)

  pasquale [anonim]

  1. ma insel daca va spun ca dumneavoastra veti ramane cu felicitarile majoritatii, iar bucurestenii cu cainii vagabonzi?
  2. ponta apreciaza ca propunerea dumneavoastra este ilegala (in paranteza fie spus ca pentru mine o asemenea afirmatie arata ca acest partid se afla in opozitie si cu interesele majoritatii bucurestenilor). ce raspundeti acestui om care e clar ca nu are intentia sa sprijine demersul dumneavoastra?
 • concret (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:02)

  DlGoe [anonim]

  Ce a facut municipalitatea si administratia pentru bietele animale in ultimii 20 de ani in afara de omorirea lor , la concret , incat sa spui acum ca situatia nu se mai poate suporta ?
  Nu sunt bani pentru castrare dar pentru eutanasiere sunt bani ?
 • Lupu paznic la oi ? (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:07)

  Alex [anonim]

  Trbuei sa scapam de patrupedele agresive din oras. Nu e madan parasit, nu e ghetto mizer. Se vrea capitala europeana.
  Ce facem cu cainii "vagabonzi" gazduiti prin curti de institutii publice : Consiliul Local Sector 4, de exemplu, numeroase spitale si alte institurtii care tin de "stat".
  Cati caini vagabonzi sunt in apropierea Pietei Crangasi de exemplu ? Stie cineva ? Legile ciunge din Romania u-ti permiti sa te aperi (cu arma) cand esti atacat de un caine pe strada. Risti puskari pentru ca itzi aperi viata. Corect ? Cand incepe actiunea ?
 • intrebari (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:18)

  claudiu [anonim]

  Cam cati bani cheltuie administratia anual cu aparatul administrativ si ce reduceri de cheltuieli s-au facit in ultimii sa zicem doi-trei ani, incat omorirea cainilor sa fie ultima solutie .

  Care e problema de nu se castreaza acesti caini ?

  Cum poti prelua o initiativa rusinoasa ca aceasta cind este CONTRARA LEGII ?
  Nu consideri ca actionezi contra legii ?
 • ecarisaj (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:18)

  silviu [anonim]

  1. societatea de ecarisaj contine suficiente resurse pentru ce v-ati propus ?
  2. de cand estimati ca va incepe curatenia ?
  3. nu ar fi bine sa existe si o lege impotriva celor care nu curata dupa cainii lor ?
  4. cei care stau la bloc si au un caine in apartament nu ar trebui sa plateasca o taxa care sa fie folosita la curatenia din jurul blocului ? altfel e greu sa educi pe cineva in varsta sa vina cu punga sa curete dupa caine
  5. cei care au caine in apartament ar trebui in primul rand sa fie trecuti intr-o lista facuta de seful de scara si afisata la afisier. asta ar fi primul pas pentru a calcula cati locatari detin un caine. Urmatorul pas ar trebui sa fie vaccinarea obligatorie
 • caini, zone (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:21)

  mircea [anonim]

  Strangerea cainilor va incepe cu zonele strategice din oras; gen scoli, biserici, guri de metrou, spitale ?
 • sustinere (Marţi, 27 aprilie 2010, 22:48)

  ValT [utilizator]

  Ati discutat cu dl. primar Oprescu despre aceasta initiativa? Mizati pe sustinerea domniei sale? Cine credeti ca va sustine initiativa dv. in parlament?
  Va multumesc si va doresc succes.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:11)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui ValT

   Ideea de a face propuneri de modificare a Legii a aparut in timpul discutiilor cu primarul general si primarii de sectoare. Daca propunerile noastre devin o lege, domnul oprescu nu va trebui sa ma sustina sau nu ci sa aplice legea.
 • Temporar (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:00)

  LauraC [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt de acord cu principiul ca intr-un stat civilizat, siguranta cetateanului este cea mai importanta.

  Sunteti de acord ca solutia eutanasierii ar trebui sa fie temporara, pana cand se vor crea centre de strangere, intretinere si plasament de animale fara stapan la standarde normale (asa cum vede toata lumea la TV in alte tari)? Daca da, aveti de gand sa faceti ceva in acest sens?

  O singura observatie as avea la propunerea dumneavoastra legislativa - 7 zile sunt cam putine in cazul in care centrele de care vorbesc ar deveni realitate.

  Mentionez ca am un catel pe care l-am luat de pe strazi - avea picioarele rupte, si in care am investit de ordinul milioanelor ca sa-l fac bine. Acum este un fericit membru al familiei mele.

  Mai mentionez ca cei care iubesc animalele, ar trebui sa-i ia acasa de pe strazi si sa nu mai manance carne.

  Va multumesc pentru raspuns!
  Laura
 • Mult succes! (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:19)

  Andrei [anonim]

  Stimate Domnule Prefect,

  Va felicit, in primul rand, pentru initiativa si va asigur de tot sprijinul si stima!
  Cum veti monitoriza adoptiile, in asa fel incat sa nu ne umplem iar de caini? Exista vreo sanctiune pentru cei care isi abandoneaza animalele sau care ii adopta doar ca sa le dea drumul?
  Va multumesc si sper din suflet ca legea asta se va aplica si vom putea avea o viata normala!

  Cu multa stima,
  Andrei
 • Cum putem ajuta pentru a grabi acest proiect? (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:21)

  CarolS [utilizator]

  Buna ziua,

  Cred ca sunt multi oameni care ar fi dispusi sa ajute la punerea in practica sau aprobarea acestei initiative.

  Cum am putea sa ajutam, pentru ca acest proiect sa devina realitate intr-un timp cat mai scurt?

  Multumesc.
 • Respectati Constitutia ? (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:27)

  Robin Ryan [anonim]

  Constitutia Romaniei prevede la ARTICOLUL 74 :
  (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  Pe ce baza propune domnul prefect initiative legislative?
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:13)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robin Ryan

   Vreau sa fiu foarte clar: nu am initiat un prloiect de lege pe care l-am supus spre dezbatere Parlamentului. Stiind ca la Comisia de Administratie din cadrul Camerei Deputatilor urma sa fie dezbatut un astfel de proiect de lege, am trimis (asa cum si un ONG ar putea sa o faca) niste amendamente care vor fi sau nu insusite de deputati.
 • intrebari & co (Marţi, 27 aprilie 2010, 23:42)

  rakkone [utilizator]

  In primul rand doresc sa va felicit pentru initiativa si sa va urez multa bafta, dupa cum probabil stiti sunt gata sa ma implic financiar si organizatoric daca s-ar putea pentru modificarea legii. Dar pentru ca nu e suficient sa va urez eu bafta ca sa reusiti, am urmatoarele intrebari:
  a) Care este procentul de reusita pe care il acordati demersului Dvs? Ati discutat cu colegii si aveti sanse, sau e one man fight si nu sunteti sustinut de nimeni? Asta avand in vedere ca aveti adversari vocali (sa nu zic isterici) in media sub forma diverselor vedetute quasianonime, diversilor politiceni scapatati si in lipsa de medicamente, medicamente etc
  b) Sub ce forma aveti de gand sa promovati legea, ordonanta, lege in parlament? Unde poate fi vazuta forma finala a legii pe care doriti sa o promovati? Ma intereseaza daca va aparea si o Politie a animalelor, daca va fi obligatorie castrarea si inregistrarea tuturor cainilor de companie, etc pentru a se preveni abandonul
  c) Aveti un plan B in caz ca nu trece din prima? Sau o sa fie pe principiul "Asta e, am vrut da' nu s-a putut". S-a mai incercat schimbarea legii in noiembrie anul trecut, a picat prin lipsa de cvorum in parlament si de atunci liniste deplina, au trecut peste 6 luni
 • totusi, practic (Miercuri, 28 aprilie 2010, 0:11)

  Doina [anonim]

  Domnule prefect,
  Ciinii se inmultesc acolo unde gasesc hrana, asa ca amendarea celor care "de mila" le dau mincare mi se pare o initiativa foarte buna. Totusi, cum credeti ca vor fi amendati acesti oameni, avind in vedere faptul ca in orasele romanesti, orice amenda (in afara de cele de circulatie si parcare) e ca si inexistenta? Daca administratiile locale nu amendeaza cetatenii care nu respecta locurile de aruncat gunoaie, care arunca mizerii pe spatiul public, care distrug spatii verzi, vandalizeaza dotarile urbane etc.- de ce credeti ca ar incepe acum sa identifice si sa amendeze cetatenii care hranesc ciinii vagabonzi?
  De asemenea, trebuie introdus controlul inmultirii populatiilor canine prin inregistrarea animalelor de monta. O incercare a primarului Oprescu a cazut la primele proteste publice.
  Fara schimbarea atitudinii populatiei fata de animalele fara stapin, nu veti rezolva problema, oriciti ciini ati ucide. Pina nu dispar sursele de hrana necontrolate si nu se inregistreaza animalele de monta, uciderea ciinilor vagabonzi e inutila. Acolo unde adunati azi 20 de ciini, vor fi alti 20 in cel mult 2 luni.
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:16)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doina

   Autoritatile care nu isi vor face treaba vor fi la randul lor amendate, dupa caz, de prefecti sau de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara. Sunt de acord ca problema cainilor de pe strazi este in stransa legatura cu gradul de salubritate a unui oras. Aceste doua chestiuni vor trebui rezolvate impreuna de catre autoritati.
 • Va felicit pentru initiativa domnule prefect (Miercuri, 28 aprilie 2010, 7:30)

  alexandru petre [anonim]

  Este o initiativa care va duce la siguranta cetateanului pe strazi la orice ora din zi si din noapte. Eu personal ocolesc anumite strazi din jurul blocului meu, deoarece nu vreau sa fiu capsat.
  Va recomand ca actiunea sa fie facuta foarte repede, pentru a nu se face o prea mare impotrivire organizata a celor care "iubesc" animalele dar nu au adoptat inca o alimentatie vegetariana. Asta arata ipocrizia acelor fiinte.
  Va intreb: veti aplica amenzi serioase celor care saboteaza actiunea de strangere a cainilor? Deoarece unii vor incerca sa i ascunda pe caini in timpul actiunilor pe strada lor.
  Va intreb din nou: pentru a cunoaste situatia exacta a cainilor de pe anumite strazi, ii evti intreba pe locatarii zonei daca aceia sunt toti cainii? Ii veti intreba daca au cunostinta daca unii caini au fost ascunsi in perioada cand au sosit hingherii?
  alta intrebare: se va face ceva inprivinta aplicarii unor legi si amenzi celor care lasa prin actiunile lor caini in strada?
  De asemenea, la sate, sunt foarte multi caini nelegati, umbland pe strazi. Dupa rezolvarea problemei cainilor in orase, la sate veti aplica legi pentru ca cetateanul s aumble linistit prin patria sa?
  De asemenea, exista depozite, magazine, curti ale unor firme de marfuri, care sunt pazite de haite de caini, veti obliga acele firme sa lege cainii pe timp de zi si noapte, sa nu mai iasa in strada?
 • Maidanezi (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:08)

  OVE [anonim]

  De ce s-a taraganat asa mult timp aceasta masura necesara si s-au cheltuit sume uriase pe caini, mai mari decat alocatiile copiilor?
 • Legea actuala (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:21)

  Claudia [anonim]

  Intrebarea asta am mai pus-o odata si aseara, din pacate nu stiu de ce nu a ajuns pe site...deci mai incerc odata!

  Domnule Prefect!

  De ce nu se incearca mai intai sa se aplice corespunzator legea care exista si care prevede castrarea cainilor existenti? Un caine castrat nu se mai inmulteste si nici nu mai este asa de agresiv. Daca s-ar fi aplicat din timp nu cred ca am mai fi avut atatia caini vagabonzi pe strada.

  Daca raspunsul este doar o problema de "costuri", credeti ca se justifica omorul (pardon, sa zicem eutanasia) doar pentru ca este mai "ieftin"?

  Va multumesc!
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:21)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudia

   Din pacate solutia actuala (sterilizare si aruncarea cainilor in strada) s-a dovedit a fi ineficienta si asta se reflecta in numarul de persoane muscate de cainii fara stapan. Daca orice alta metoda testata a dat gres, e timpul sa schimbam metoda.
   Problema nu este nici pe departe doar de costuri. Problema se refera la siguranta si sanatatea persoanelor care sunt nepretuite.
 • intrebare (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:25)

  Caragiale [anonim]

  Solutia eutanasierii este una cruda . Inteleg sa se aplice pe cainii batrani, bolnavi si foarte agresivi.
  Solutia ramane a fi cea a sterilizarii celor neagresivi si eventuala eliberare in teritoriu .
  Alta solutie ar fi atragerea de bani europeni in mari proiecte si cheltuirea banilor cu discernamint si nu in stil..Romanesc "4 Km de autostrada".
  As intreba de ce in locul unei solutii inumane, nu este incurajata adoptia animalelor.
  Nu considerati ca o forma de adoptie poate fi sprijinul financiar acordat de oameni care doresc sa ajute dar nu au spatiul necesar, dar sunt dispusi sa plateasca .
  Totodata ar fi binevenit ca cetatenii sa poata dirija facil, electronic prin internet, cei 2% din impozitul pe venit catre asezamintele de caini comunitari.
  De ce nu sustineti astfel de masuri nobile ?
  • Raspuns (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:26)

   Mihai Atanasoaei [hotnews.ro] i-a raspuns lui Caragiale

   Din contra, proiectul nostru incurajeaza adoptia, insa descurajeaza adoptia iresponsabila, formala. Sunt de acord ca autoritatille locale, in lipsa altor fonduri, vor putea accesa fonduri europene pentru a rezolva pe fond problema.
   Societatea civila, ONG-urile, vor putea sa se implice mult mai activ in apararea cainilor fara stapan, creind, spre exemplu, adaposturi private in care cainii sa fie intretinuti, adoptati de la distanta (o persoana poate adopta un caine fara sa-l ia acasa, achitand adapostului costul intretinerii), etc. Repet insa ca numarul cainilor care vor fi asociati depinde doar de autoritatile locale.
   Perpetuarea starii actuale ar insemna sa obligam toti romanii sa suporte costurile intretinerii de catre stat a cainilor din adaposturi.
 • bravo (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:31)

  Sorin [anonim]

  Chiar cu riscul sa pierdeti simpatia politica, trebuie sa aveti curajul sa sustineti pana la adoptare a acestei legi si sa fiti mai incisiv , chiar mai "galagios" decat echipa lui Vadim. As dori sa-mi spuneti daca v-ati gandit sa introduceti in proiectul de lege si posibilitatea ca pentru un caine adus la centrele specializate, sa se plateasca o anumita suma de bani? Acest lucru ar grabi strangerea lor de pe strazi. Multumesc!
 • Unde putem consulta proiectul de lege? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:49)

  Florin [anonim]

  Considerati oportun ca cititorii interesati sa citeasca si sa-si exprime opinia chiar pe proiectul de lege? Chiar mai mult sa se voteze pe internet articol cu articol ca-n parlament?
 • întrebări / sugestii (Miercuri, 28 aprilie 2010, 8:52)

  valer [anonim]

  Credeţi că va fi adoptată această lege - va fi nevoie sau nu de un referendum la nivel naţional / local?
  Categoric nu numai Bucureştiul are nevoie de o astfel de lege.

  Dacă va trece de când va fi aplicată?
  Şi dacă va fi aplicată de când va fi pusă în practică?

  Şi cam cât va dura de când va fi pusă în practică până când oraşele vor ajunge "normale"?

  Sugestii:

  - o rezolvare eficientă şi relativ ieftină, dar nu ştiu cât de conformă cu legislaţia actuală ar fi o sumă modică 10-20-30 de roni pe câine mort adus - s-a aplicat cu succes în unele oraşe

  - să se perceapă o taxă la adopţie (~200 ron), altfel orice "iubitor" va lua douăzeci, treizeci de câini şi le va da drumul pe stradă; nu cred în utilitatea cipurilor - având în vedere eficienţa sistemului nostru juridic un "eliberator" îşi va continua activitatea ani întregi fără vreo umbră de sancţiune

  - echipajele de hingheri (cel puţin la început) să fie însoţite de jandarmi, iar respectivii jandarmii să aibă drept de percheziţie - astfel s-ar evita situaţii de genul închis douăzeci de câini în apartament şi relăsaţi pe stradă după ce trec hingherii
 • Ciini vagabonzi (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:00)

  Elena [anonim]

  Va felicit pentru aceasta initiativa. Sper sa dea rezultatele scontate, si sa nu ne mai fie frica sa iesim pe strada seara sau sa trecem printre blocuri. Un adevarat iubitor de animale isi asunma responsabilitatea pina la capat: adopta animalul, il vaccineaza, il trateaza daca are vreo boala, il sterilizeaza, il hraneste, si mai ales... nu il arunca pe strada daca nu il mai poate tine!!
  Care vor fi masurile de pedepsire a celor care scot ciini din adaposturi si ii abandoneaza apoi pe strada ?
  Care vor fi masurile de pedepsire pentru cei care nu isi sterilizeaza animalele, si abandoneaza puii tot pe strada?
  Credeti ca ar fi utila o campanie de educare a populatiei, in sensul de a arata de ce e bine sa iti sterilizezi animalul de companie si ce risti daca il arunci pe strazi? Cum pot fi convinsi cetatenii, care hranesc animalele de pe linga bloc, sa isi asume responsabilitatea pentru aceste animale pina la capat, adica sa le adopte si sa le ia in casa ?


  Ar trebui ca adoptiile din adaposturile municipalitatii sa se faca numai cu obligativitatea sterilizarii animalului adoptat.
  Imi e mila de bietii ciini, dar avind in vedere ca sint inca pe strada dupa atitia ani in care ong-urile au tot facut campanii de adoptii si de sterilizari, singura concluzie care se poate trage este ca nimeni nu ii vrea. Cum sint un pericol pentru cetatenii orasului, cel mai bine ar fi sa fie strinsi de pe strazi, iar daca nu sint adoptati intr-un timp oarecare, sa fie eutanasiati.
 • sustin initiativa! felicitari domnule prefect (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:09)

  sebastian [anonim]

  Buna ziua.
  Sustin intr-utotul initiativa domnului prefect.
  Cred ca intr-o capitala civilizata (asa cum ne "visam" noi) maidanezii nu au ce cauta pe strazi.
  Am doua intrebari:
  1.cum veti proceda cu cainii care se /sau sunt ascunsi in diferite institutii, curti sau spatii private la vederea hingerilor?
  2.ce masuri veti lua pentru a putea avea acces pe proprietati private hingerii si a colecta cainii de acolo (va dau exemplu fostele fabrici, compleze industriale, platforme dezafectate). Consider ca aceste spatii sunt cele care cauzeaza probleme, prin neputinta de a colecta cainii de acolo, caini care dupa plecarea hingerilor vor ajunge din nou pe strazi.
 • Litera legii (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:10)

  Tibi [anonim]

  Domnule Prefect,

  As dori sa va felicit pentru initiativa, imi doresc mult sa treaca proiectul asta si sa facem treburile "nemteste", nu "romaneste". Dar precum bine stim, de cele mai multe ori in Romania este o problema cu aplicatul legilor, nu neaparat cu existenta lor. De aceea as dori sa stiu cum ne asiguram ca evitam ceea ce se intampla acum, anume iubitorii de animale care "adopta" in acte cativa caini care traiesc in haite salbatice, nicidecum in casa si sub supravegherea celor care i-au adoptat.

  Amenda de 2000-5000 ron nu cred ca atinge acest scop. Cand ati vazut dumneavoastra ultima oara patrule de hinghieri care sa ia cainii de pe strada si sa-i verifice, cui apartin, ce cauta pe strada?
 • Drama cainilor fara stapan (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:18)

  Mihai Iorga [anonim]

  1. Prefectul nu are drept de initiativa legislativa. Potrivit articolului 74 din Constitutie, acest drept il are Guvernul, parlamentarii si cetatenii (100.000 de semnaturi pentru o initiativa legislativa). Cu alte cuvinte, atata timp cat un proiect de lege este in faza de dezbatere, oricine poate avea idei si propuneri. Cetateanului Atanasoaiei ii poate trece orice prin cap, dar prefectul cu acelasi nume, care este reprezentantul Guvernului in teritoriu, nu poate decat sa aplice legislatia in vigoare.
  2. Mai aberanta, poate, decat ideea uciderii cainilor fara stapan, este aceea a sanctionarii cu amenzi usturatoare a celor care ii hranesc. Daca suntem crestini, ii vom ajuta intotdeauna pe cei sarmani, fara posibilitati, fara adapost, pe cei oropsiti de soarta. Nu are cine sa ne interzica sa fim crestini.
  3. Pentru ca eutanasia sa fie in conformitate cu legislatia internationala, ea trebuie pusa in practica de medici veterinari. Dar medicii veterinari (numai cei atei, caci de cei cu credinta in Dumnezeu nu poate fi vorba) nu pot sa omoare caini decat la solicitarea stapanilor, in cazul unor exemplare foarte agresive sau care sufera de boli incurabile. Chiar daca admitem (de dragul discutiei) ca animalele de pe strada sunt proprietatea Primariei, tot nu putem ajunge la concluzia ca zeci de mii de animale pot fi omorate numai pentru ca asa vrea proprietarul. Asa ca administratia locala trebuie sa explice cum vor fi omorati cainii de medicii veterinari care nu au voie sa faca asa ceva.
  4. Prefect a spus, la conferinta de presa de ieri, ca un caine din adaposturile primariei costa 300 de lei pe luna. Ar fi foarte interesant ca prefectul sa arate din ce este compusa aceasta suma, consideranta excesiva de toti iubitorii de animale. S-au facut vreodata controale din partea Primariei daca aceasta suma alocata se regaseste si in cheltuiele efective (hrana, salarii, medicamente, materiale, cheltuieli de regie? Nu cumva o buna parte ajunge in buzunare private?
 • varianta (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:19)

  ionut [anonim]

  In Romania sunt aproximativ 80 de mii de maidanezi fara stapan.Tot in Romania sunt peste 500 de mii de gospodarii in mediul rural fara caine in curte.Nu se poate gasi o solutie ca acesti caini sa ajunga in curtiile oameniilor?Eventual sa se acorde o plata oamenilor,o scutire de la taxe,reducere la impozit etc.Nu e mai convenabil?
 • intrebare (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:25)

  Diana [anonim]

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare: ce solutii se vor lua ca pe strazile oraselor sa nu mai apara peste cativa ani alti caini fara stapan? Nu ar trebui implementat un sistem, o baza de date in care fiecare cumparator sa fie inregistrat, si periodic controlat (nu doar cei care adopta)? Ca altfel problema cainilor vagabonzi nu va fi niciodata rezolvata.
 • clarificari (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:38)

  Mihai Atanasoaei [hotnews.ro]

  Buna ziua!
  Ma bucur ca am ocazia de a dialoga cu d-voastra on line si as vrea sa incep prin a prezenta, pe scurt, modificarile pe care noi le sustinem.
  1. Infiintarea de catre autoritatile locale, sub sanctiune, in 30 de zile de la eventuala aprobare a legii, de adaposturi si servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.
  2. Crearea de catre aceste servicii a unei baze de date care sa cuprinda registrul de evidenta a cainilor fara stapan, registrul de evidenta a cainilor cu stapan si registrul de evidenta a cainilor cu regim special. Avnd in vedere ca pana la aceasta data nu stim cati caini se afla in Romania, aceasta baza de date va ajuta la cunosterea efectivului de caini din tara.
  3. Microciparea atat a cainilor cu stapan cat si a celor fara pentru a fi introdusi in aceste baze de date.
  4. Incurajarea adoptiilor si responsabilizarea adoptantorilor cu privire la soarta cainilor fara stapan ce urmeaza sa fie adoptati in asa fel incat acestia sa nu ajunga din nou in strada. Adoptatorii care doresc in mod real sa aiba grija de caini vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, si in cazul in care isi bat joc de animale, vor fi sanctionati cu amenzi intre 2000 si 5000 lei.
  5. Sterilizarea obligatorie numai a cainilor din rasa comuna.
  6. Interdictia de a creste si adaposti caini pe domeniul public.
  7. Interzicerea relocarii sau abandonarii cainilor adoptati sau revendicati pe domeniul public.
  8. Obligatia proprietarilor de caini de a mentine curat domeniul public si spatiile comune.
  9. Obligatia adoptatorilor de a inregistra imediat dupa adoptie cainii in registrul de evidenta al cainilor cu stapan.
  10. Eutanasia. Dupa examinarea animalelor de catre veterinari, se vor tria cainii bolnav incurabil, grav, si agresivi care vor fi eutanasiati imediat. Ceilalti, sanatosi sau cu boli tratabile, vor fi pastrati o perioada intre 7 si 14 zile pentru a fi adoptati sau revendicati. Cei neadoptati si nerevendicati vor fi eutanasiati.
 • felicitari !! (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:50)

  escu [anonim]

  1. FELICITARI pt. initziativa legislativa!
  2. Cat timp credetzi ca va lua adoptarea legii si apoi implementarea acesteia ??
  3. Intentzionatzi sa ducetzi o ,,munca de lamurire " a populatziei prin fluturasi ?
 • BRAVO!! (Miercuri, 28 aprilie 2010, 9:53)

  Dan [anonim]

  Felicitari pentru initiativa. Bucurestiul trebuie scapat de acesti caini ferali. Sustin acest proiect de lege. Si sper sa fie votata in Parlament. Daca aveti sustinerea bucurestenilor nimeni nu poate sa impiedice acest proiect sa devina realitate.

  PS Nu le mai spuneti caini vagabonzi pentru ca "vagabond " este un atribut uman. Caini ferali sau salbatici cred ca este mai potrivit.

  Ce veti face daca veti intampina piedici isterice gen Vadim si Zovoreanca si alti ipocriti "iubitori de animale?"
 • Cand? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:03)

  Daniel [anonim]

  Vreau sa stiu cand va fi pusa in aplicare legea referotoarea la eutanasierea cainilor vagabonzi adica cand nu vom mai avea caini vagabonzi in Bucuresti?
 • Sustinere? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:04)

  Traian [anonim]

  Buna ziua!
  Cred ca este o masura buna, dar aveti suficienta sustinere, poate si politica, pentru a trece peste comentariile celor care din salvarea cainilor vagabonzi isi fac un mare merit in acoperirea cheltuirii fondurilor diverselor ONG-uri? Cred ca trebuie sa ne preocupe in primul rand SIGURANTA OAMENILOR, si abia apoi animalele....
 • felicitari (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:12)

  silviu [anonim]

  Felicitari pentru initiativa, daca e nevoie de semnaturi nu va faceti griji, 5.000-10.000 va garantez ca se vor strange.
  As dori sa stiu la ce spital trebuie sa se prezinte cineva care a fost muscat de un caine maidanez si ce boli se pot transmite de la caine la om ?
  Sper sa puneti in practica ce v-ati propus, pana acum multi au incercat dar nu a facut nimeni nimic.
  Mult succes si multumiri.
 • ce se intampla cu sterilizatii (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:17)

  eta [anonim]

  1. ce se intampla cu cainii comunitari sterilizati, cei cu crotalii sau fara (sterilizati prin eforturile individuale ale unor cetateni)? Vor fi si eu stransi, dusi in adaposturi si eutanasiati? majoritatea sunt caini neagresivi, cu coteturi, cu hrana, adoptati de cate o scara intreaga de bloc.

  2. nu credeti ca, inainte de a actiona prin masuri extreme, sa se incerce si metoda verificata a sterilizarii? care presupune costuri mai mici si eficienta dovedita (prin alte tari, acolo unde s-a actionat consecvent, programatic, nu doar pe hartie - va puteti documenta pe langa cei de la Vier Pfoten)

  3. legea prevede amenzi si pentru cei care chinuie animalele? care le schilodesc pentru distractie, care le pun petarde in bot s.a.?

  p.s.
  in caz ca nu stiati, un caine infometat devine cu adevarat un caine agresiv. iar cainii hraniti sunt, in mare parte, caini "de bloc', de care se ocupa locatari tineri si batrani deopotriva.
 • interzicerea tarcurilor in curtile blocurilor (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:35)

  MAYA [anonim]

  Cel mai adesea, ONG-urile propun in planurile lor de solutionare a problemei cainilor sterilizarea si readucerea in teritoriu, prin infiintarea de « tarcuri » in gradinile blocurilor, ceea ce este un abuz si o incalcare grava a legilor actuale, a confortului cetatenilor si imaginii orasului. Nimeni din mass-media nu le contrazice aceasta solutie, intrucat nu este cunoscut cadrul legal mentionat.
  V-ati gandit ca masura eutanasierii sa fie dublata si de masuri administrative, bazate pe cadrul legal deja existent, precum si masuri coercitive dure pentru situatiile de acets gen perpectuate de multe asociatii de proprietari ?
  1. Intrezicerea construirii de adaposturi improvizate pentru caini (legea locuintei nr 114/1996 prevede dealtfel interzicerea cresterii de animale la mai putin de 50 m de ansanblurile de locuinte).
  Pentru acest proiect trebuie implicate primariile de sector, comisiile de disciplina in constructii, care sa aplice amenzi acelor Asociatii de Proprietari / locatari care au improvizat aceste adaposturi in curtile blocului. Avand in vedere ca aceste curti reprezinta spatiul indivizibil al unui bloc, pentru care fiecare locatar plateste cota-parte din impozitul aferent pentru terenul cladirii, aceste constructii sunt un abuz al unui singur locatar (sau al unui grup de proprietari izolati). Disconfortul estetic, olfasctiv si acustic este suportat de toti locatarii care platesc impozit pe acel teren, iar legea este incalcata.
 • Initiativa laudabila! (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:36)

  Stroe [anonim]

  Ce sanse sunt insa, domnule prefect, ca aceasta sa treaca de Parlament? si ce veti face daca, din pacate, deputatii vor respinge amendamentele propuse de dumneavoastra? Multumesc si mult succes!
 • foarte bine (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:37)

  Cosmin [anonim]

  Buna ziua
  Domnule prefect,
  Problema nu sunt cainii, ci oamenii. Ce veti face daca, sa zicem, scapam de cainii existenti, iar ulterior, oamenii le dau din nou drumul pe strazi celor din propriile gospodarii? Iarasi se vor inmulti.Stiti ca romanii sunt, in proprtie de 90-95% oamenii fara constiinta sociala - cred ca aici ar trebui lucrat putin.
  Toata ziua aud la TV gogosile cu "faceti 30 minute de plimbare", "vaccinati-va" etc - de ce nu incercati sa lucrati cu copiii din scoli, pt. ca pe viitor asemenea situatii sa nu se mai repete.
  Caini vagabonzi, motociclisti imbecili etc - de ce Romania trebuie sa fie mereu adapost pt. toate categoriile de nenorociti?
 • Din nou felicitari!! (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:39)

  Coacaza [anonim]

  Am citit majoritatea comentariilor la acest articol si inclin sa cred ca demersul dumneavoastra nu are multe in comun cu sinuciderea politica, din contra foarte multi oameni asteaptau acest demers si se bucura ca cineva ia atitudine.
  Si eu iubesc animalele dar iubesc mai mult oamenii si iubesc conditiile civilizate de trai.
  Intrebari: Ce conditii vor trebui sa indeplineasca cei care vor sa adopte un caine? Obligativitatea ca persoana respectiva sa aiba un venit minim XXX pe luna este unul dintre ele?
 • intrebare (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:42)

  sorin [anonim]

  Daca legea va fi adoptata in parlament, ea se va putea aplica in toata tara?

  Cu multumiri !
 • intrebari, fireste (Miercuri, 28 aprilie 2010, 10:48)

  Grivei [anonim]

  1. cat timp estimati ca va trece de la asumarea publica a acestui proiect pana la implementarea lui? Adica, peste cate luni credeti ca pot sa ies cu bicla prin parc?

  2. daca obstacolele sunt mai mari decat va asteptati, va dati seama ca veti pierde un capital electoral important. Care este planul B pentru a evita dezamagirea celor care va sustin?
 • Aveti sprijin din partea cetatenilor ? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:00)

  Viorel [anonim]

  Felicitari pt actiunea Dvs. curajoasa.
  Suntem o tara inapoiata unde nu numai animalele fara stapan umbla pe strazi si constituie focar de infectie pt populatie.
  Chiar animalele cu stapan isi fac nevoile pe trotuar.
  Cum vedeti si problema educarii stapanilor acestor animale de companie ?
 • Poate domnul Ponta sa afecteze negativ proiectul? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:03)

  Morphy [utilizator]

  Am observat ca domnul Ponta nu agreaza acest proiect. Credeti ca poate sa se opuna in vreun fel?
 • Toata stima domnule prefect! (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:17)

  hernan [anonim]

  Exista vreun pericol ca proiectul de lege sa nu treaca de parlament?

  Apoi, daca trece (sper din tot sufletul sa treaca) vedeti vreun obstacol in calea aplicarii efective a prevederilor acestei viitoare legi? Daca exista astfel de obstacole, cum v-am putem ajuta noi, cetatenii, sa va duceti planul la bun sfarsit?
 • Postura platitor de taxe/om (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:20)

  Un bucurestean [anonim]

  Intrebari legate de situatia sterilizarilor/campaniei de sterilizare + solutia "rapida" a eutanasierii animalelor fara stapan

  Buna ziua domnule prefect Atanasoaei,

  As dori sa va pun cateva intrebari din doua posturi, aceea de platitor de taxe si aceea de om:

  Din perspectiva platitorului de taxe, tinand cont de faptul ca sunt taxe incasate, sunt adaposturi ridicate si se tot planifica ridicarea altor adaposturi - mai ales ca avem cazuri de terenuri donate (cazul Monicai Davidescu este cel mai elocvent) pentru ridicarea altor adaposturi, va intreb:

  - unde sunt fondurile alocate hranirii, cazarii maidanezilor ridicati pana acum, la nivel de prefectura/primarie?
  - de ce oficialii din Bucuresti si din alte judete, atunci cand li se propune donarea unor terenuri si implicit scaderea cheltuielilor de gestiune a animalelor fara stapan, refuza sau nu raspund acestor oferte, preferand aloce fondurile avute in moduri dubioase si lipsite de transparenta?
  - Cum justificati fondurile alocate acestei "operatiuni" de eutanasiere a animalelor fara stapan, atunci cand se aloca bani catre institutiile din cadrul primariei pentru diferitele actiuni, iar angajatii primariei omoara la gramada, cu batele, sau prin strangulare, animalele, indiferent daca sunt sanatoase sau bolnave, de rasa - pierdute pe strada, sau maidaneze - doar pentru "a face economii" si a "scapa" de "chiriasii" adaposturilor? Va intreb asta pentru ca sunt poze si relatari legate de aceste fapte, atat din partea unor fosti hingheri, cat si din partea reprezentantilor unor asociatii ale animalelor.
  - tinand cont de faptul ca se pot aloca fonduri europene pentru gestiunea civilizata a animalelor fara stapan, in acelasi timp cu gestiunea copiilor strazii si a batranilor, de ce persista aceasta serie de acuzatii (intentionate sau nu) legate de discriminarea oamenilor in fata animalelor?
 • Postura platitor de taxe/om (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:21)

  Un bucurestean [anonim]

  Intrebari legate de situatia sterilizarilor/campaniei de sterilizare + solutia "rapida" a eutanasierii animalelor fara stapan

  - sunteti la curent cu campania publica de sterilizare a cainilor din casa/de pe strada care se deruleaza in sistemul TV al mijloacelor de transport RATB si a ofertelor gratuite de sterilizare, venite din partea unor asociatii de protectie a animalelor?
  - cum comentati faptul ca o parte din oameni au inceput sa manifeste porniri din ce in ce mai agresive legate de animale (discutii libere legate de otravire, omorare violenta a animalelor), in conditiile in care se pot obtine date de contact ale unor asociatii de protectie a animalelor si de luare a animalelor din zonele respective - chiar daca unele asociatii au probleme cu locul de adunare su gazduire a acestora, sunt, in continuare, asociatii care le pot prelua si gestiona.
 • 7 zile? (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:27)

  PAPA PAUL [anonim]

  De ce numai 7 zile si nu trei luni.Este mult prea putin.Nu le dam astfel nici o sansa .Oare mai suntem oameni?Care sunt masurile complementare privitor la protectia acestor animale?
 • caini maidanezi ridicati (Miercuri, 28 aprilie 2010, 11:28)

  Dan IONESCU [anonim]

  Am facute numeroase demersuri pentru ridicarea cainilor maidanezi din sectorul 6, Calea Giulesti pe la capat, se pare ca domnul primar Poteras s-a vazut inscaunat si nu il mai intereseaza nimic.
  Mormane de gunoaie, caini vagabonzi, vreo 30, ne spuneti nou cine ii ridica?
 • pentru dan ionescu (Miercuri, 28 aprilie 2010, 14:05)

  alina [anonim]

  primariile de sector nu ridica cainii de pe strazi;
  ati auzit cumva de asociatia pentru protectia cainilor fara stapan condusa de d-na simona panaitescu; dansa trebuia sa se ocupe pana acum de sterilizarea cainilor fara stapan din tot bucurestiul nu primarii de sector; oricum se vede clar ca aceasta probleme nu a interesat pe nimeni; au asteptata sa se inmulteasca ca sa ii omoare; e mai simplu sa omori o fiinta decat sa o ajuti nu-i asa???!!!!!!!!!
 • succes (Vineri, 30 aprilie 2010, 13:33)

  serban [anonim]

  Ii doresc mult succes domnului prefect, masura eutanasierii este, din pacate, ultima solutie eficienta in rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.

  Este clar ca sterilizarea si returnarea lor in strada nu a avut un efect important, cainii continua sa se inmulteasca "ajutati" de asa-zisii iubitori de animale.

  Adoptia este si ea o solutie, insa ma tem ca raportul de forte oameni/caini din Bucuresti nu va permite acest lucru. Matematic, nu vor exista suficient de multi oameni dispusi sa adopte.

  Cei care sunt impotriva eutanasierii cainilor ii "ajuta", de fapt, sa traiasca in mizerie si sa sfarseasca batuti sau calcati de masini.
 • maidanezi (Vineri, 30 aprilie 2010, 20:18)

  no to strays [anonim]

  Asa cum noi, proprietarii de caini de rasa cu pedigree inregistram si microchipam cainii, si aparem in baza de date a Asociatiei Chinologice Romane cu acestia, iar ei pot fi identificati oricand, asa se poate cu toti cainii aflati in proprietatea cuiva.

  Problema va fi de infrastructura, pt ca va trebui sa exista o baza de date cu toti cainii, nu doar cei cu pedigree, si de asemenea toate adaposturile vor trebui sa aibe cititoare de chipuri pt a putea identifica imediat cainii pierduti.
 • subiect de reflexie (Sâmbătă, 1 mai 2010, 8:38)

  petre mihai [anonim]

  Domnule Prefect,ati putea sa ne enumerati succint ce alte realizari pt.bucuresti mai aveti in atatea luni de mandat?Pana la aceasta propunere barbara eu ,ca multi altii nici nu va stiam numele!
  Si daca nu sunteti in stare sa respectati dreptul la viata al animalelor prin solutii demne si pe al nostru -iubitorii de animale-de a nu fi traumatizati de Crime,nu ar fi bine sa lasati locul unuia competent , si,cel mai important,uman?????????????????
 • felicitari si sugestie (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 23:30)

  iulia [anonim]

  Buna seara domnule Atanasoaei,

  Va salut initiativa de a face o capitala mai frumoasa.Va rog sa faceti tot posibilul sa ne scapati de caini maidanezi.Nu este posibil ca o mana de oameni imbatati cu apa rece de ONG urile care mananca fonduri si donatii sa se opuna unei legi de bun simt.Sapt trecuta o fetita de 8 ani a ajuns la spital muscata de fata caz prezentat pe larg de PRO TV.

  Va implor sa faceti tot posibilul sa se voteze legea si strazile capitalei sa devina sigure pt circulat la orice ora.

  ONG urile cer bani si donatii chiar pe paginile lor de Facebook pt cate un maidanez care are nevoie de ingrijiri.Ultimul caz cereau mieros 600 de ron.

  Oameni au murit sfartecati de maidanezi.Cati oameni mai este nevoie sa moara ca sa se voteze legea?Primarul din Tulcea a gasit o maniera legala sa i eutanasieze spre disperarea ONG urile amintite si mai sus.In declaratia data presei si-a justificat gestul cu cele peste 400 de cazuri inregistrate in oras si adoptiile de 3 caini in ult 3 ani.

  Imi este imposibil sa cred ca nu se poate da o ordonanta de urgenta sau instaura o stare de criza prin care sa scapam de ei definitiv.

  Va rog din tot sufletul sa continuati sa insistati pana legea se va vota.Legea Marinescu e cea mai tampita lege care putea fi votata de la revolutie incoace.

  Va multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version