Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in Mexic, daca acestea nu sunt necesare, din cauza aparitiei cazurilor de imbolnavire cu virusul febrei porcine. Virusul poate fi mortal si se transmite de la om la om, informeaza un comunicat MAE.

Pana in prezent, nu s-a inregistrat niciun caz de cetatean roman afectat de gripa porcina. MAE anunta ca in cazul in care cetatenii romani trebuie sa se deplaseze in Mexic sau se afla deja in aceasta tara ar fi bine sa evite locurile aglomerate si sa utilizeze mastile de protectie.

"Recomandam evitarea locurilor aglomerate, cum ar fi pietele sau mijloacele de transport in comun, precum si evitarea contactului direct cu localnici. Boala are simptome asemanatoare gripei comune: temperatura mare, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa doua-trei zile, acestea se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila", se mai arata in comunicat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala. Tratamentul care se aplica este de tip antibiotic, sub supraveghere medicala.

MAE mai recomanda cu insistenta incheierea asigurarii medicale si de calatorie in cazul deplasarii in Mexic si cere turistilor sa urmareasca in permanenta site-ul sau rubricile "Conditii de calatorie" si "Alerte de calatorie".