Jocurile online, chat-ul, messenger-ul, forumul sau muzica sunt principalele motive pentru care aproape 60% dintre copiii mai mici de 14 ani din Romania acceseaza zilnic internetul. Studiul “Copiii si Internetul” realizat de INTUITEXT impreuna cu Itsy Bitsy FM arata ca Internetul nu are un rol educativ in viata copiilor, ci este folosit in principal ca sursa de distractie.

63,5% dintre copiii sub 14 ani acceseaza zilnic calculatorul, iar aproximativ 59% dintre ei intra in fiecare zi pe Internet. Studiul releva ca peste 43% dintre copii acceseaza Internetul pentru a se juca, peste 19% pentru a vorbi pe messenger, chat sau forum si doar 23% pentru a cauta informatii pentru scoala.

Aproximativ 67% dintre copiii din scoala primara (intre sapte si zece ani) intra pe Internet pentru a se juca, in timp ce doar 11,8% pentru a gasi informatii pentru teme. Studiul mai arata ca 30,5% dintre copii petrec peste sase ore pe saptamana pe Internet.

Specialistii Intuitext atrag atentia asupra numarului mare de copii care utilizeaza zilnic calculatorul si asupra preferintei copiilor de a se juca online. Astfel, jocurile copilariei lor se petrec online, nu in “curtea scolii” sau “in spatele blocului”.

  • Parintii constientizeaza riscurile, dar putini dintre ei ii supravegheaza pe copii

Studiul mai arata ca parintii constientizeaza pericolele la care copiii lor se expun intrand pe Internet, doar 4,8% dintre parintii chestionati considerand ca acestea nu exista. Aproximativ 40% dintre parinti cred ca pericolul la care copiii se expun pe Internet sunt mesajele vulgare si neadecvate varstei acestora, iar 37,4% cred ca principalul risc sunt site-urile si jocurile violente.

Cu toate acestea, procentul parintilor care isi supravegheaza copilul de fiecare data cand navigheaza pe Internet este de doar 25,1%, in timp ce majoritatea, 47,4%, doar ocazional, iar 26% dintre parinti declara ca nu isi supravegheaza niciodata copilul atunci cand intra pe Internet.

  • Care sunt solutiile?

“Citesc saptamanal cel putin un articol care atrage atentia asupra pericolelor pe care jocurile violente si navigarea indelungata pe Internet le au asupra copiilor. Sunt studii si specialisti care au demonstrat ca ecranul computerului inhiba activitatea anumitor emisfere ale creierului si streseaza mintea. Ba chiar jocurile violente pe calculator “animalizeaza” copiii, ceea ce este contrar unui principiu al educatiei, de a ii face pe copii si pe tineri fiinte mai umane si mai putin animale. Ne ingrijoreaza faptul ca un procent atat de mare de copii intra zilnic pe Internet, unde sunt atat de multe pericole pentru mintea si dezvoltarea lor”, spune Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

“In conditiile in care parintii sunt prea ocupati pentru a-si supraveghea copiii din fata calculatorului, iar acestia acceseaza Internetul din ce in ce mai facil, recomandam macar folosirea unor programe de control parental, care sa-i fereasca pe cei mici de zonele nefaste de pe Internet. Totodata, folosirea calculatorului in scop educativ, cu ajutorul lectiilor interactive si a concursurilor educationale online este o solutie la indemana”, este de parere Mariuca Talpes, director general INTUITEXT.

Cercetarea INTUITEXT si Itsy Bitsy s-a desfasurat in luna februarie sub forma unui chestionar online la care au raspuns 3.559 de parinti.

INTUITEXT, compania de software educational a grupului Softwin, este lider pe piata lectiilor pe calculator din Romania si unul dintre jucatorii de pe piata mondiala de elearning.

Itsy Bitsy este primul radio pentru copii din Europa si a aparut in urma cu trei ani, ca o alternativa pentru o educare sanatoasa a copiilor.