Biroul de presa al Casei Albe a dat publicitatii declaratiile liderilor american si rus, semnate in cadrul primei intrevederi dintre Barack Obama si Dmitri Medvedev, la sediul ambasadei americane la Londra. Este vorba despre o declaratie privind reducerea armelor strategice, si o declaratie privind relatiile ruso-americane.

Din textul declaratiei privind relatiile ruso-americane:

  • Cele doua state trebuie sa colaboreze pentru a intari stabilitatea strategica, securitatea internationala, pentru a veni in intampinarea schimbarilor mondiale. De asemenea, este important sa abordam deschis si cinstit orice neintelegere, in spiritul respectului si intelegerii perspectivelor de ambele parti (ruso-americane).
  • S-a discutat despre masurile ce trebuie luate in contextul crizei mondiale, minimizarea efectelor ei, intarirea sistemului monetar si financiar global, revenirea la crestere economica, ca si eforturi sustinute pentru prevenirea altor crize in viitor.
  • Ca lideri ai celor mai importante state din punct de vedere al inarmarii nucleare, am fost de acord sa colaboram pentru indeplinirea obligatiilor ce decurg din Articolul VI al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare.
  • De asemenea, am fost de acord sa rezolvam impreuna conflicte regionale, in cadrul acordurilor internationale.
  • Al Qaida si alte organizatii similare ce opereaza in Afganistan si Pakistan reprezinta o amenintare la adresa a numeroase natiuni, inclusiv SUA si Rusia. Sustinem impreuna lupta impotriva acestei amenintari, in care ONU are un rol-cheie.
  • O actiune similara comuna, internationala, trebuie derulata pentru a stopa fluxul de narcotice din Afganistan.
  • Am convenit sa ordonam guvernelor din Rusia si SUA sa-si coordoneze eforturile pentru urgentarea aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.
  • Trebuie sa rezolvam pe cale diplomatica dosarul nuclear iranian, dar ne exprimam totodata ingrijorarea privind posibila lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord. Facem apel la guvernul de la Phenian sa se abtina de la o astfel de actiune.

Reducerea armelor strategice

Obama si Medvedev au anuntat reluarea negocierilor asupra tratatului de reducere a armelor strategice START, un acord de dezarmare incheiat in perioada Razboiului Rece intre presedintele rus Mihail Gorbaciov si cel american George Bush (tatal), care expira la 5 decembrie. START a condus, dupa semnarea lui in 1991, la o reducere semnificativa a arsenalului nuclear rus si a celui american. Sub administratia lui George W. Bush, tratatul s-a aflat intr-un impas prelungit.

Puncte divergente

Intre Rusia si SUA se mentin divergentele in ceea ce priveste planurile Washingtonului de a instala componente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia. Partile au exprimat opinii diferite si in privinta cauzelor care au dus la declansarea conflictului din august din Georgia, dar si-au exprimat dorinta de a contribui la stabilizarea situatiei din Caucaz.

"In ciuda dezacordului existent privind cauzele si succesiunea actiunilor din luna august din Georgia, ne exprimam acordul ca trebuie continuate eforturile pentru stabilizarea pasnica si durabila a situatiei complexe din prezent", se mentioneaza in declaratia comuna a presedintilor Rusiei si SUA.

Relatii in incalzire

La incheierea intrevederii, Barack Obama a mai anuntat ca va efectua o vizita in Rusia in iulie.

De partea rusa, la convorbiri au luat parte prim-vicepremierul rus Igor Suvalov, ministrul de finante Aleksei Kudrin, ministrul de externe Serghei Lavrov, consilierii prezidentiali Arkadi Dvorkovici si Serghei Prihodko, precum si ambasadorul Rusiei in SUA, Serghei Kosacev, presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat, Konstantin Kosacev, directorul Departamentului America din MAE rus, Igor Neverov.

Partea americana a fost reprezentata de secretarul de stat Hillary Clinton, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, consilierul presedintelui SUA pentru securitatea nationala James Jones, precum si o serie de diplomati si senatori.

Intr-o conferinta de presa comuna cu premierul britanic, Gordon Brown, la Londra, cu o zi inaintea inceperii summitului G20, Obama remarcase ca, in ultimii ani, a avut loc "o deriva in relatiile dintre Statele Unite si Rusia".

Barack Obama, care a ajuns marti seara la Londra, incearca sa puna bazele unor noi relatii americano-ruse, care s-au deteriorat foarte mult in timpul administratiei Bush.