Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca anumite grupuri de interese incearca sa intre in zonele de exploatare din Marea Neagra, precizand ca presedintele comisiei pentru Industrii din Camera Depuatatilor, Iulian Iancu, a devenit porta vocea grupurilor de interese.

Principalele declaratii ale lui Bogdan Gabudeanu:

  • am reusit o marire a teritoriului Romaniei cu 10.000 de kilometri
  • dl. Iulian Iancu a devenit porta vocea grupurilor de interese
  • dl. Iancu a activat din 1985 pana in 2000, in domeniul gazelor

Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Gabudeanu, a anuntat dupa demiterea sa ca se gandeste sa dea in judecata Guvernul Boc, intrucat considera ca a fost demis din motive politice.

Premierul Emil Boc l-a demis miercuri pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si a semnat decizia de numire in aceasta functie a lui Maracineanu Gelu Agafiel.

Bogdan Gabudeanu a fost presedinte al ANRM incepand cu 28 noiembrie 2006 si a fost demis dupa scandalul legat de concesionarea unor suprafete din Marea Neagra.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, marti, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina, ceea ce implica 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.