Vecinii premierului Tariceanu
Foto: Hotnews

Daca va castiga batalia electorala in colegiul 4 Ilfov, premierul Tariceanu ii va reprezenta in Parlament si pe vecini sai de pe strada Bisericii din satul Ciofliceni. Vecinii premierului se plang insa ca Tariceanu a fost absent din comunitate. Strada pe care locuieste premierul si familia sa nu are canalizare si nici nu este racordata la reteaua de apa potabila. O parte din consatenii premierului il critica din cauza ca a blocat marirea salariilor profesorilor. Altii il acuza ca nu s-a integrat in comunitate. Se lauda ca se consulta cu ei, spun vecinii, desi nu i-a bucurat decat cu un salut, maxim o inclinare aroganta din cap.

Premierul Calin Popescu Tariceanu candideaza pentru un loc in Camera Deputatilor in colegiul 4 Ilfov. Presedintele PNL locuieste la nr. 84 pe strada Bisericii intr-o vila ascunsa de ochii lumii de un gard imens. Cei mai apropiati vecini, povestesc satenii, ii sunt un arab si un partener al miliardarului Dinu Patriciu.

Cristina Miroslav locuieste la intrarea pe strada Bisericii. Marti dimineata, impreuna cu familia, descarca un camion cu materiale de constructii. Despre vecinul-premier, Cristina spune ca este o prezenta mai mult simbolica in zona. “El s-a mutat aici dupa ce a ajuns premier. Asfaltul era deja tras, gaz aveam. S-a laudat ca a facut o sala de sport, dar in realitate a fost construita acu cinci ani adica inainte ca el sa fie la guvern”, spune Cristina, o femeie tanara, inalta care seamana foarte mult cu procurorul general Laura Kovesi.

Femeia pare nemultumita de vecinul ei. “Ar trebui sa vina el odata sa mearga cu maxi-taxi sa vada cum e. Au scos autobuzele, e jale pentru copiii care merg la scoala. A promis ca le repune in functiune de la 1 da pana acum nimic. Nu avem canalizare si apa curenta. Canalizarea si-a facut-o fiecare, cu fose septice, iar apa e din fantana”, mai adauga femeia nemultumita.

“Haznaua curge direct in Snagov”

Pe aceasi strada, la cativa metri distanta, Ana Manolache si Ioana Ionita. Cele doua pensionare se bucura de soare pe o banca in fata casei. Se declara nemultumite ca, desi sunt vecine cu premierul, nu au apa si canalizare. “Eu va spun una, una si rea. Mie si la lumea asta de aici nu stiu daca ne convine ca scurgerea merge in apa. De la hazna se scurge direct in apa din lacul Snagov”, spune Ioana Ionita.

Batrana povesteste de vremurile cand satul nu avea vile. “Era mai frumos, lacul era curat. Acuma toata mizeria de la vilele lor se scurge acolo. Eu nu mai am curaj sa mananc peste de acolo”, se plange batrana pensionara.

Satenii il vad cam arogant

Vila premierului Tariceanu se afla undeva pe la jumatatea strazii care se opreste intr-o biserica, de unde si probabil numele. Vis-a-vis de casa premierului, la numarul 61, intr-o casa din lemn, vopsita complet in maro inchis, locuieste B.O., o pensionara, fost inginer proiectant. Femeia spune ca locuieste in Ciofliceni de 12 ani, si ca este vecina cu premierul de 4 ani dar ca n-a a vizitat-o si nici nu a discutat cu ea vreodata.

Basmele cu omleta si aviara

Cu cateva zile in urma, premierul le povestise jurnalistilor ca vorbeste constant cu vecinii, ba chiar a istorisit cum a cumparat oua de la vecinii sai. “In afara de faptul ca ne saluta cand trece cu motocicleta pe strada, nu am interactionat altfel”, spune B.O.

“Cum sa va spun, e cam arogant. El vine cu masina, cu suita dupa el, intra in curte si cam atat. Pentru strada nu a facut mai nimic. Stiti noi platim pe cineva si pentru curatenia de pe strada, pe el nu il intereseaza ca nu avem canalizare si apa”, se plange B.O.

Pensionara sustine ca familia Tariceanu, si nici altii care s-au mutat in vilele frumoase de pe marginea lacului Snagov, nu s-au integrat in comunitate. “Nu vin la biserica, nu vorbesc cu vecini. Cand am venit eu erau doar tarani. Cumparam de la ei lapte, de la batranele din sat luam flori”, mai spune B.O.

Nicolae Ion
Foto: Hotnews
Vecinul pasionat de motociclete si ginere fan Tariceanu

Dumitru Tilea locuieste impreuna cu ginerele sau la patru case distanta de vila Premierului. In varsta de 84 de ani, batranul spune ca impartaseste aceasi pasiune pentru motociclete a presedintelui PNL. Banuieste ca vecinul sau este popular.

“Eu nu am povestit cu el dar cred ca e popular”, maturiseste Dumitru Tilea. Ginerele sau, Nicolae Ion, este proaspat pensionar si un fan infocat a lui Tariceanu. “Este un om capabil, e intelectual, nu e ca Basescu, care vrea doar cearta. Sunt sigur ca o sa aiba performante. L-am vazut de nenumarate ori cu copii pe aici. E respectuos, saluta pe toata lumea”, spune ginerele.

Cand vine vorba de decizia vecinului premier de a nu mari salariile profesorilor, are si o explicatie: “Pai a facut bine, pentru ca e criza financiara. Acuma nu se poate. Adica el spune ca va mari salariile debutantilor. Eu am un amic care e profesor universitar si are peste 100 de milioane pe luna, si are vreo 70 de ani, de ce sa ii mai mareasca lui”.

Dumitru Tudor
Foto: Hotnews
Vecinul somer: “O sa jecmaneasca in continuare. Macar daca mi-ar da si mie”

Batranul este insa contrazis de Maria Ion, tot o pensionara care sta la cateva case mai incolo. “Invatatorul de la sat are 5,6 milioane, cum sa traiesti cu banii astia? De ce sa nu le mareasca? Ba sa le mareasca si pensiile ca e greu. Acuma noi suntem la sfarsit de drum, dar ma gandesc la familiile tinere. Cum se descurca o familie de profesori cu 5 milioane la inceput de drum cand trebuie sa faci o casa?”, spune Maria.

Femeia este sustinuta de un alt vecin al premierului. Dumitru Tudor locuieste la trei case de premier. Barbatul este somer dar ii sustine pe profesori. “Sa le dea bani dom`le ca eu am lucrat la un arab si m-a tepuit. N-a facut bine ca nu le-a dat. Oricum si el e ca restu`. Ei se aleg intre ei. Noi suntem mici. Tot la ciolan trage si el cu ai lui. O sa jecmaneasca in continuare. Macar daca mi-ar da si mie”, spune Dumitru.

La Palatul Victoria, premierul semnase inca de luni seara o noua ordonanta prin care bloca marirea cu 50% a salariilor profesorilor. Revenind in Ciofliceni, tot pe strada Bisericii la numarul 52, o intalnim pe Tudorita si pe mama ei.

Cele doua femei se declara dezamagite de decizia vecinului Tariceanu. “Sigur ca pentru cei de la guvern se pot mari salariile de sute de ori. Pentru profesori nu ar da bani. O nesimtire. Ei au sute de milioane si saracu profesor moare de foame”, se descarca femeia. Cat despre premier ea spune ca este un om civilizat dar prezenta lui pe strada e invizibila: “Bine ca saluta lumea, ca stiti la sat asa e daca nu saluti lumea nu te vede bine”.

NOTA: Cititi si cum isi fac campanie candidatii PD-L, respectivPSD