Premierul Calin Popescu Tariceanu explica, pe blogul personal, ca debutantii in sistemul educational vor primi cea mai mare majorare, de 28%, pentru ca tinerii reprezinta viitorul Romaniei si spune ca decizia "se desprinde firesc din legea salarizarii unice". "De ce 28% pentru tinerii profesori? 28% pentru tinerii profesori cu salarii mici, pentru ca ei reprezinta viitorul Romaniei. De ce acum? Este o decizie care se desprinde firesc din legea salarizarii unice, iar discutiile pe aceasta lege nu au inceput de ieri de astazi", explica premierul.

Reamintim ca Executivul a inlocuit o Ordonanta care amina pina in aprilie 2009 cresterea salariilor profesorilor cu 50%, cu o alta Ordonata, care prevede cresteri diferentiate de salarii.

Pe blogul sau, Tariceanu spune ca salariile vor creste in continuare "cu responsabilitate si in timp". Salariile tinerilor medici, functionari, profesori, vor creste cu procente mai mari, iar salariile bugetarilor cu salarii mari, cu procente mult mai mici si ca, indiferent de cresteri, acestea vor fi esalonate.

Premierul admite ca "stanga" nu va ceda in problema cresterii salariilor cu 50%. "Este strategia lor electorala. De fapt este singura lor miscare pentru ca nu au nici strategie pentru a guverna Romania", spune premierul.

"Pot sa ii banuiesc pe unii dintre liderii de sindicat ca sunt influentati politic si ca urmaresc interese personale. Chiar si asa, ei ii reprezinta pe sindicalisti si intotdeauna voi fi deschis la dialog cu profesorii. Repet insa, nu voi ceda si nu voi fi de acord ca cresc in mod iresponsabil salariile profesorilor cu 50%, de la o zi la alta", afirma Tariceanu.

Executivul a trimis prin fax, in jurul orei 10.20, la Curtea Constitutionala o adresa prin care informeaza ca a adoptat, luni, o noua ordonanta pentru modificarea si completerea OUG din 28 octombrie, care amana pana in aprilie 2009 majorarile cu 50% ale salariilor profesorilor. Potrivit Guvernului, noua ordonanta a fost deja publicata in Monitorul Oficial, astfel incat ar fi fost abrogate dispozitiile ordonantei atacate la CCR de Avocatul Poporului, potrivit agentiei NewsIn.

Primul ministru anuntase inca de luni ca Guvernul va emite o noua ordonanta de urgenta prin care se vor majora diferentiat salariile profesorilor. Acest model va fi aplicat si celorlalate categorii de bugetari, potrivit premierului. Astfel, la primele trepte de salarizare, majorarea este de 28%. Aceste cresteri salariale se vor face in doua trepte: una la 1 martie si alta la 1 septembrie.

Anuntul premierului a venit dupa ce ordonanta de blocare a majorarii salariilor cadrelor didactice a fost respinsa de Senat, cu 79 de voturi pentru si 12 impotriva.

"Majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar aduce criza economica mondiala in Romania", a declarat tot luni premierul Calin Popescu Tariceanu, solicitand sindicatelor din invatamant sa se alature negocierilor Guvern-sindicate-patronate si sa nu lase PSD "sa puna in pericol viitorul Romaniei doar din considerente electorale".

"Liderii de sindicat stiu foarte bine ca toata cresterea salariilor de 50% va fi inghitita imediat de inflatie, cu efecte ce vor fi resimtite imediat de toata lumea. Profesorii vor avea salarii mai mari cu 50%, dar o paine va costa de cinci ori mai mult", a precizat Tariceanu.