Fetita de 11 ani care a ramas insarcinata dupa ce a fost violata de unchiul a plecat sambata la Londra, pentru a face intreruperea de sarcina. Interventia va avea loc intr-o clinica specializata si va costa 1.700 de lire.

Initial, fata trebuia sa faca avort la o alta clinica din Marea Britanie, dar aceasta nu are licenta necesara pentru interventii in cazul gravidelor sub 12 ani.

Comisia din Ministerul Sanatatii a decis ca fetita de 11 ani, care este insarcinata in urma unui viol, poate face avort si in Romania.

Comisia a explicat ca este permisa intreruperea sarcinii daca este vorba de un copil, victima a unui abuz sexual. In plus, s-a considerat ca sarcina pericliteaza sanatatea mintala a fetei. Specialistii au mai apreciat ca fatul are 1% sanse de supravietuire.

Colegiul Medicilor din Romania a avertizat insa ca nimeni nu poate obliga un medic la efectuarea unui avort si ca opinia sau recomandarea Comisiei nu ii poate proteja pe doctori in fata justitiei.

Colegiul Medicilor sustine insa ca "singurele institutii abilitate de a face o interpretare a prevederilor legale cu valoare juridica sunt Parlamentul Romaniei (prin institutiile sale) si instanta de judecata in cazuri punctuale". "Restul interpretarilor au valoare de opinii sau recomandari. In aceste conditii, decizia comisiei interguvernamentale este o opinie sau o recomandare", afirma, intr-un comunicat de presa, prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

El precizeaza ca, in acest caz, raspunderea este directa si individuala a fiecarui medic, iar doctorul care va accepta sa efectueze avortul nu va putea fi protejat de CMR.