Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare cod galben de ploi pentru nord-estul si sud-estul tarii. Judetele vizate sunt: Botosani, Galati, Suceava, Constanta si Tulcea. Avertizarea a intrat in vigoare sambata, la ora 17.00, si este valabila 24 de ore. In zonele vizate, sunt asteptate ploi in aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 ... 25 l/mp si pe arii restranse 35 ... 40 l/mp. Si hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundatii pentru aceleasi zone, valabila pana luni dimineata, la ora 10.00.

In ultimele doua zile, ploile au facut prapad in nord-estul si estul tarii. Zeci de gospodarii au fost inundate si sute de persoane au fost evacuate.

La Galati, zeci de gospodarii au fost inundate si sute de localnici au inceput sa fie evacuati inca de vineri seara, anunta Antena 3. In zeci de gospodarii viiturile au facut prapad si cateva sute de localnici au fost evacuati. Angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta incearca sa ii ajute pe oameni sa scoata apa din case si sa curete drumurile de noroaie. Cinci comune au fost afectate, peste o suta de case fiind inundate. Unele case au si structura de rezistenta afectata asa ca mai multe familii au fost evacuate.

Mai multe drumuri judetene si comunale au fost inundate si au devenit impracticabile. Pompierii actioneaza pentru scoaterea apei si a malului din case, precum si pentru degajarea drumurilor blocate de aluviuni.

A fost nevoie de doar cateva minute de ploaie torentiala pentru ca peste 100 de gospodarii din comuna Brahasesti sa fie inundate. Nu exista victime, iar oamenii afectati au plecat la rude. Oamenii sunt nemultumiti ca autoritatile locale n-au luat nici o masura de la inundatiile de anul trecut.

Ploile abundente au facut probleme si in Arges, Vaslui si Botosani. Pe Autostrada Soarelui s-a circulat cu dificultate din cauza ploii torentiale. Si pe DN1, in dreptul localitatii Ciolpani, soferii au fost nevoiti sa limiteze viteza tot din cauza unei ploi puternice.

Peste 50 de case au fost inundate vineri la Negresti, in judetul Vaslui, dupa o ploaie torentiala care nu a durat decat 20 de minute. in unele gospodarii, apa a ajuns pana la un metru. Primarul orasului Negresti a convocat comandamentul local pentru situatii de urgenta.

Tot din cauza ploilor, trei localitati din judetul Arges au ramas fara curent electric. A plouat torential mai bine de doua ore. In judetul Suceava, un parau a iesit din matca la Milisauti.

Inundatii si intr-o localitate din judetul Constanta - mai multe gospodarii din comuna Pecineaga au fost inundate. In judetul Constanta a cazut si grindina, intre localitatile Adamclisi si Cobadin.

Pericol de avalansa

Autoritatiile au emis o avertizare de avalansa pentru Muntii Fagarasi si Bucegi, la altitudini mai mari de 2.000 de metri. Autoritatiile mentin pana duminica codul portocaliu de avalanse, deoarece stratul de zapada este umezit, iar pe pantele inclinate se pot declansa spontan avalanse de mare amploare.