Comisia de experți înființată de guvernul german a recomandat ca Germania să legalizeze avortul în primele 12 săptămâni ale sarcinii, relatează luni agenția Reuters, după ce raportul experților a fost scurs în presă încă de săptămâna trecută.

Mars in Germania cu ocazia Zilei Internationale a FemeiiFoto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Avortul este ilegal în Germania cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol sau dacă ea a fost victima unui viol. În aceste cazuri de excepție avortul trebuie efectuat în primele 12 săptămâni ale sarcinii. În realitate însă întreruperile de sarcină sunt pe larg disponibile în Germania și procurorii nu trimit aproape niciodată în instanță dosare legate de avort.

Anul trecut coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz a înființat o comisie formată din 18 experți în medicină, psihologie, etică și drept, pentru a studia posibilitatea modificării legislației.

„Ilegalitatea avortului în faza incipientă a sarcinii nu poate fi susținută juridic”, a declarat luni unul dintre membrii comisiei, profesoara de drept penal Liane Woerner de la Universitatea Konstanz, într-o conferință de presă susținută înainte de publicarea raportului.

„Legiuitorii ar trebui să ia măsuri și să facă aceste avorturi legale și să elimine pedepsele”, a subliniat ea.

Comisia notează de asemenea în raportul ce urmează să fie publicat mai târziu în cursul zilei că avorturile în situația în care embrionul devine viabil, în jurul săptămânii 22 a sarcinii, ar trebui să rămână interzise. Raportul redactat de experți afirmă de asemenea că legiuitorii ar trebui să decidă în privința întreruperilor de sarcină între săptămâna 12 și 22.

Recomandările din raport vor fi opționale pentru guvernul lui Olaf Scholz.

Dreptul la avort a stârnit tot mai multe polemici în ultimii ani

Dreptul la avort a devenit un subiect controversat în rândul alegătorilor din mai multe țări, mai ales a celor din Statele Unite, unde este așteptat ca el să fie una dintre temele principale ale campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.

SUA vor organiza la sfârșitul acestui an primele alegeri prezidențiale după ce Curtea Supremă dominată de judecători conservatori a eliminat în iunie 2022 protecția garantată la nivel federal pentru întreruperile de sarcină. Mai multe state americane au adoptat imediat legi pentru interzicerea sau limitarea drastică a avorturilor.

Modificările aduse de Polonia în 2021 legii privind avortul au atras de asemenea atenția opiniei publice internaționale și au fost pe larg criticate de societatea civilă și organizațiile pentru drepturile femeilor.

Luna trecută, Franța a devenit prima țară din lume care a consacrat dreptul la avort în Constituția sa iar președintele Emmanuel Macron a declarat că dorește ca acesta să fie garantat de Uniunea Europeană prin carta sa a drepturilor fundamentale.

Însă unii politicieni conservatori germani și-au exprimat deja opoziția față de recomandările comisiei de experți, după ce o copie a raportului redactat de aceasta a apărut în presă săptămâna trecută, și au anunțat că vor ataca până la Curtea Constituțională orice modificări ale legii.

„O legalizare fundamentală a avorturilor ar fi contrară dreptului la viață al copilului și contrară jurisprudenței Curții Constituționale”, a declarat Andrea Lindholz, o purtătoare de cuvânt a grupului parlamentar al conservatorilor germani, pentru Der Spiegel.

În 2022 parlamentul german a abrogat o lege ce data din perioada nazistă care limita drastic informațiile pe care medicii le puteau oferi despre avort, inclusiv descrierea procedurilor medicale folosite.