O comisie de experți înființată de guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a recomandat ca Germania ar trebui să legalizeze avortul, inclusiv în primele 12 săptămâni ale sarcinii, scriu marți mai multe ziare germane citate de agenția Reuters.

Mars in Germania cu ocazia Zilei Internationale a FemeiiFoto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Avortul este ilegal în Germania cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol sau dacă ea a fost victima unui viol. Însă și în aceste cazuri avortul trebuie efectuat în primele 12 săptămâni ale sarcinii.

În realitate însă întreruperile de sarcină sunt pe larg disponibile în Germania și procurorii nu trimit aproape niciodată în instanță dosare legate de avort.

Anul trecut coaliția de guvernare a cancelarului Olaf Scholz a înființat o comisie formată din 18 experți în medicină, psihologie, etică și drept, pentru a studia posibilitatea modificării legislației.

Raportul acestora urmează să fie publicat săptămâna viitoare însă el a fost scurs mai multor publicații germane, inclusiv revistei Der Spiegel și cotidianului Süddeutsche Zeitung.

Experții germani spun că ilegalitatea avortului în primele săptămâni de sarcină nu poate fi justificată

„Ilegalitatea fundamentală a avortului în stadiile timpurii ale sarcinii nu poate fi justificată”, afirmă raportul citat de presa germană, adăugând că regulile actuale nu sunt compatibile cu Constituția germană, legislația europeană și cea internațională.

Potrivit presei germane, comisia afirmă însă că întreruperile de sarcină în stadiu avansat, estimat de experți la săptămâna a 22-a de la concepție, ar trebui să rămână interzise.

În plus, experții afirmă că ar trebui lăsat la latitudinea legiuitorilor să decidă asupra regulilor privind întreruperile de sarcină între stadiile timpurii și avansate ale sale. Recomandările din raport vor fi opționale pentru guvernul lui Olaf Scholz.

Dreptul la avort a devenit un subiect controversat în rândul alegătorilor din mai multe țări, mai ales a celor din Statele Unite, unde este așteptat ca el să fie una dintre temele principale ale campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.

SUA vor organiza la sfârșitul acestui an primele alegeri prezidențiale după ce Curtea Supremă dominată de judecători conservatori a eliminat în iunie 2022 protecția garantată la nivel federal pentru întreruperile de sarcină. Mai multe state americane au adoptat imediat legi pentru interzicerea sau limitarea drastică a avorturilor.

Modificările aduse de Polonia în 2021 legii privind avortul au atras de asemenea atenția opiniei publice internaționale și au fost pe larg criticate de societatea civilă și organizațiile pentru drepturile femeilor.

Raportul obținut de presa germană a fost criticat deja de unii politicieni de la Berlin

Luna trecută, Franța a devenit prima țară din lume care a consacrat dreptul la avort în Constituția sa iar președintele Emmanuel Macron a declarat că dorește ca acesta să fie garantat de Uniunea Europeană prin carta sa a drepturilor fundamentale.

Însă unii politicieni conservatori germani și-au exprimat deja opoziția față de recomandările comisiei de experți, după ce raportul acesteia a apărut în presă, și au anunțat că vor ataca până la Curtea Constituțională orice modificări ale legii.

„O legalizare fundamentală a avorturilor ar fi contrară dreptului la viață al copilului și contrară jurisprudenței Curții Constituționale”, a declarat Andrea Lindholz, o purtătoare de cuvânt a grupului parlamentar al conservatorilor germani, pentru Der Spiegel.

În 2022 parlamentul german a abrogat o lege ce data din perioada nazistă care limita drastic informațiile pe care medicii le puteau oferi despre avort, inclusiv descrierea procedurilor medicale folosite.