Horia Constantinescu a anunțat, joi, că renunță la funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) ca să se ocupe de campania electrorală. Horia Constantinescu a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța, miercuri seară, după ce dimineață, la ora 05.31, a „avertizat” România, pe Facebook, asupra „unui pericol asupra sănătății” - „puiul galben vopsit”, generând un nou scandal. De-a lungul zilei, și-a nuanțat declarațiile, spunând că, de fapt, ar fi vorba despre „practici comerciale care înșală gospodinele”.

Horia ConstantinescuFoto: Inquam Photos / George Călin

Anunțul retragerii de la șefia ANPC, „prin forța lucrurilor”, a fost făcut de Constantinescu joi dimineață, tot pe Facebook, unde se elogiază pentru „performanțele notabile” la conducerea autorității, susținând că a „scris o pagină de istorie”.

„Probabil unii dintre voi deja știți că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al orașului Constanța. Prin forța lucrurilor, trebuie să renunț la funcția de președinte pentru a mă putea dedica campaniei și noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorității. Las o instituție funcțională, cu pași importanți făcuți către digitalizare, cu sedii renovate, cu o abordare nouă și cu performanțe notabile. Rămân totuși în această mare familie, în calitate de comisar șef adjunct al Comisariatului Județean Constanța (suspendat)”, a scris Constantinescu, susținând că trăiește „senzația unui divorț prin acord”.

Candidat PSD la Primăria Constanța, la finalul unei zile în care a creat un nou scandal

Miercuri seară, conducerea PSD Constanţa a anunţat candidaţii pentru Primăria Constanţaşi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Astfel, în cursa pentru Primăria Constanţa a intrat preşedintele șeful ANPC, Horia Constantinescu, iar candidatul social-democraţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean este medicul Cătălin Grasa, fost director al Spitalului Judeţean Constanţa.

Anunţul oficial al acestor candidaturi a fost făcut într-o conferinţă de presă de către preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe.

„Cred că va trebui să nu avem neapărat o campanie dâmboviţeană, ci să reuşim să avem una a proiectelor. Cel puţin nu numai că îmi propun, asigur că acest tip de campanie îl voi duce şi eu şi echipa alături de care vom demara campania electorală. Cred că ar trebui să constatăm mai puţin ceea ce poate vedea fiecare dintre constănţeni prin simpla deschidere a uşii sau a geamului, uitându-se afară. Trebuie să arătăm ce putem face de la acest moment pentru a îndrepta lucrurile şi nicidecum de a arăta cu degetul unul spre celălalt. Fiecare dintre contracandidaţi are libertatea, bineînţeles, să demareze o campanie negativă. După cum ştiţi, n-ar fi nici prima nici ultima dusă împotriva mea, inclusiv de-a lungul carierei la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa sau la nivelul Autorităţii”, a susținut Horia Constantinescu în conferința de presă.

De la „atentat la siguranța consumatorilor”, la „practici comerciale care înșală gospodinele”

Anunțul candidaturii la Primăria Constanța a venit la finalul unei zile în care Horia Constantinescu a ținut jurnalul televiziunilor, după ce la ora 05.31 dimineața a semnalat pe Facebook „un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase”.

Mai târziu, aflat la sediul PSD, Constantinescu s-a răzgândit, susținând că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări și nici pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare".

  • „Din păcate, situația e destul de extinsă. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp.
  • Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea... Nu toxice- nici pentru păsări, nici pentru om- dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult.
  • Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară”, a spus președintele ANPC.

  • Povestea puiului galben: Șeful ANPC anunță „un atentat la siguranța consumatorilor”, apoi revine la „practici comerciale care înșală gospodinele” / ANSVSA îl contrazice: Nu e pusă în pericol sănătatea oamenilor

ANI îi verifică averea lui Horia Constantinescu

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat în noiembrie că îi verifică averea secretarului de stat Horia Constantinescu, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), promovat de Liviu Dragnea și susținut de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sesizarea a fost făcută de către USR.

Deputatul USR Mihai Badea, cel care a sesizat ANI, spunea că în declarațiile de avere ale șefului ANPC apar mai multe lacune.

„Declarațiile de avere depuse de Horia Constantinescu în perioadele în care a ocupat funcții publice sunt pline de lacune, apar numeroase tranzacții imobiliare, a făcut multe achiziții scumpe (mașini de lux, iahturi, ceasuri de firmă), iar mass-media a scris despre offshore-urile pe care le controlează în Panama. Decizia ANI de a declanșa evaluarea averii și a modificărilor acesteia confirmă că există niște lucruri dubioase pe-acolo, nu doar mi s-a părut mie”, declară deputatul USR Mihai Badea, citat într-un comunicat transmis sâmbătă.

Parlamentarul USR a solicitat ANI să verifice averea șefului ANPC în contextul mai multor neconcordanțe flagrante observate în declarațiile acestuia de avere din ultimii ani.

Printre acestea se numără 1,68 de hectare de teren intravilan și 19 construcții cumpărate în 2019, la venituri de doar 96.839 lei și fără conturi declarate sau credite contractate, un iaht în valoare de aproximativ 250.000 euro, cumpărat în perioada ocupării unor funcții publice, cote de participare de până la 100% în mai multe companii, inclusiv offshore-uri înregistrate în Panama, cu zero dividende declarate.

În ultimele declarații de avere, depuse de Horia Constantinescu în mai și în noiembrie 2023, nu figurează niciun teren sau locuință, singurele bunuri menționate fiind trei ceasuri de lux în valoare de peste 94.000 de lei, adică aproape 19.000 de euro.

De asemenea, la capitolul „bunuri mobile, a căror valoare depăşeşte 3.000 de euro fiecare, şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, Constantinescu a trecut „alte bunuri mobile”, fără a specifica despre ce este vorba, în valoare de 470.000 de lei, prin contract de vânzare-cumpărare din aprilie 2022.

Horia Constantinescu a trecut în declarațiile de avere împrumuturi acordate firmelor sale.

„Nu am pretins niciodată că suntem o familie săracă”

Horia Constantinescu a reacționat atunci susținând că sesizarea unui parlamentar USR la ANI „se transformă într-o fumigenă”, el spunând că în 23 octombrie a trimis un e-mail către ANI şi către Oficiul de spălare a banilor să verifice afimaţiile făcute în spaţiul public de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care l-a acuzt de spălarea banilor.

Horia Constantinescu susținea că, de exemplu, iahtul invocat nu a valorat niciodată 250.000 de lei, cât spune deputatul USR Mihai Badea, și răspundea USR pe un ton ironic:

  • „Iahtul de 250.000 de euro pluteşte în mintea acestui parlamentar şi în mintea colegei lui de partid, Clotilde Armand.
  • Iahtul mi-ar plăcea să îl vândă fosta mea soţie cu 250.000 de euro. Poate îl cumpără chiar formaţiunea USR. Iahtul nu face niciodată şi nu a făcut aceşti bani cred că de la momentul la care el a fost construit, nou nouţ. Este o barcă din 2008, pe care am avut-o închiriată de una dintre firmele familiei mele, timp în care s-au făcut o grămadă de reparaţii, fiind foarte veche, pe care soţia mea a ales să o păstreze cumpărând-o cu maxim 30.000 de euro în urmă cu foarte mulţi ani.
  • Dacă această barcă face atâţia bani şi doar noi am greşit, să o cumpere USR-ul. O să vorbesc cu fosta mea soţie să le facă o reducere de 10% şi să depună banii şi ei în mod transparent, în conturile fostei mele soţii”.

Despre ferma invocată, șeful ANPC susținea că este una în paragină, construită înainte de 1989 și achiziţionată la preţul pământului agricol din zona respectivă, ca să o aibă la pensie:

  • „Ferma despre care se vorbeşte este o fermă în the middle of nowhere, într-o zonă aridă. A fost o fermă părăsită, o fermă construită înainte de 1989.
  • Este o fermă pe care eu am vrut să o construiesc şi să o pregătesc pentru ceea ce imaginam eu că o să fie la momentul acela pensia mea.
  • Nu are nici terenuri agricole. Este o adunătură de grajduri vechi şi de construcţii, într-o avansată stare de degradare. Este în localitatea Tuzla din judeţul Constanţa. Nu reprezintă altceva decât o achiziţie făcută în trei ani la un preţ al pământului agricol de acolo şi nicidecum la nişte sume fabuloase, chiar cele trecute în declaraţia de avere”.

În același ton, Constantinescu a răspuns, într-o declarație pentru News.ro, și acuzațiilor de spălare de bani:

  • „Spălarea de bani din Panama reprezintă nivelul intelectual al celor care fac astfel de afirmaţii.
  • Din păcate, aceştia ocupă încă funcţii publice şi este cutremurător faptul că, ajung în astfel de funcţii persoane care nu au nici o noţiune financiar-contabilă, nici o noţiune pare se nici legată de actele normative în vigoare.
  • Nu poţi plăti facturi în altă ţară decât în anumite condiţii şi cu toate avizele necesare pentru a transfera bani. Deci niciodată familia mea sau eu nu am transferat în vreun cont din altă ţară, alte sume decât cele pentru plata, de exemplu cazării la un hotel sau factura unor avocaţi şi nicidecum sutele şi zecile de mii de euro de care aceşti adolescenţi întârziaţi fac vorbire.
  • Este cutremurător, repet, că aceste persoane lansează în continuare în spaţiul public absolut nişte bazaconii din dorinţa de a capitaliza, probabil politic ineficienţa lor într-o manieră în care să fie privită ca o luptă de clasă, înţeleg, pe care aceştia o duc cu absolut toţi cei de care se pot agăţa pentru un plus de imagine”.

El a mai susținutcă nu a pretins niciodată că are o familie săracă, dar toate tranzacţiile făcute ar fi fost realizate în mod transparent:

  • „Nu am pretins niciodată că suntem o familie săracă. Dividendele pe care soţia mea le-a încasat în perioada când eram căsătoriţi, împreună decideam, pentru că erau banii familiei, încotro să-i îndreptăm.
  • Pentru dividendele pe care aceasta le-a încasat, a plătit taxe şi impozite. Aşa era normal.
  • În urma divorţului de acum doi ani lucrurile care au nevoie de o administrare şi în perioada imediat următoare, eu am ales, în urma unei tranzacţii depuse la notar şi înregistrate ca să rămână în administrarea lor.
  • Nu întotdeauna doi oameni care se despart aleg să se războiască unul cu celălalt. Mă consider un bărbat şi un bărbat trebuie să se gândească la cei care momentan au făcut parte din familia lui. Am lăsat lucrurile în administrarea lor.
  • În urma acestei tranzacţii s-a stabilit în modul cel mai transparent o sumă din care soţia mea, tot în virtutea banilor încasaţi în modul cel mai transparent, mi-a vărsat în contul bancar, până la acest moment, o parte din ceea ce s-a stabilit atunci. Lucrurile nu au nici o altă formă decât, eventual, nebuloasa din mintea unora în raport cu lipsa mea de integritate”.

Horia Constantinescu a reacționat susținând că sesizarea unui parlamentar USR la ANI „se transformă într-o fumigenă”, el spunând că în 23 octombrie a trimis un e-mail către ANI şi către Oficiul de spălare a banilor să verifice afimaţiile făcute în spaţiul public de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care l-a acuzt de spălarea banilor.

Horia Constantinescu a fost numit la conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în august 2019 de către fostul premier PSD Viorica Dăncilă. Anterior, Constantinescu a fost șeful Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, fiind cunoscut pentru acțiunile sale zgomotoase și televizate în localurile de pe litoral.

În noiembrie 2019, Horia Constantinescu a fost demis din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în baza unei decizii a premierului de atunci Ludovic Orban. Fostul preşedinte al ANPC a susținut că restructurările iniţiate i-au cauzat retragerea din funcţie și dezvăluia că numai 20 dintre cei 51 de comisari din Bucureşti sunt competenţi: „Avem tâmpi în instituţii la nivel de Bucureşti-Ilfov".

Constantinescu a fost numit din nou în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului în ianuarie 2022, printr-o decizie a premierului PNL de atunci Nicolae Ciucă.

Horia Constantinescu, fost membru PSD, este nașul de cununie al fiului cel mare al fostului prim-ministru Adrian Năstase, Andrei.

CITEȘTE ȘI: