Tinerii din Generația Z (născuți între anii 1997 și 2010) se confruntă cu multe prejudecăți, ca orice generație care vine din urmă. O parte din societate le-a pus eticheta de „leneși” și se vorbește de multe ori în spațiul public despre faptul că atunci când vor să se angajeze vor salarii mari, fără să știe să facă nimic. Cât de adevărat este asta și cu ce sunt diferiți tinerii din Generația Z atunci când își caută un loc de muncă? Aflăm răspunsuri de la un angajator și expert în HR, Corina Neagu, și de la psihologul clinician Elena Ungureanu.

Tineri Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Corina Neagu lucrează cu persoane de toate vârstele și spune că tinerii au nevoie de mai multă îndrumare, însă este important ca în echipa de lucru să fie depășite prejudecățile.

„Cred că este extrem de important să depășim prejudecățile legate de generația Z și de generația Alpha, care urmează după generația Z. Sunt tineri cu foarte mare potențial, eu lucrez cu foarte mulți dintre ei. Într-adevăr, poate sunt ușor debusolați pentru că nu au avut ghidaj, nu au avut un sistem educațional care să îi îndrume către ceea ce le place, către talentele, către pasiunile lor. În mod evident, atunci poate au nevoie ca atunci când își aleg un liceu, o facultate sau o meserie mai departe au nevoie de cineva care să îi îndrume”, explică aceasta.

Din experiența Corinei Neagu, tinerii din Generația Z pot crea o punte cu alte generații în momentul în care sunt ascultați și atunci când simt că nu sunt judecați.

„Au nevoie să fie ascultați, să fie înțeleși, fără a fi judecați. Cred că ăsta este un prim pas pentru a crea o punte către generații, pentru că lucrăm cu mai multe generații la un loc de muncă și, în mod evident, trebuie să trecem dincolo de aceste obstacole pe care uneori ni le punem singuri”, explică specialista în HR.

„Tinerii de astăzi nu mai au aceeași dorință de a crea stabil, pas cu pas, doresc foarte repede să avanseze”

Psihologul clinician Elena Ungureanu a explicat pentru HotNews.ro faptul că Generația Z nu își mai permite „luxul” de a crea pas cu pas o carieră, ceea ce reprezintă un dezavantaj.

  • „Este o diferență de mentalitate în generația de astăzi față de generația anilor 90, de exemplu, pentru că vorbim de expunere la tehnologie, informație care te face să crezi că poți foarte ușor să obții oportunități, să ai acces la funcții de conducere.
  • În același timp, tinerii de astăzi nu mai au aceeași dorință de a crea stabil, pas cu pas, doresc foarte repede să avanseze, fapt pentru care vedem pe piața de muncă o lipsă a forței de muncă din partea tinerilor. Deci nu își permit acest lux de a clădi pas cu pas. Este prima și cea mai mare dificultate pe care o întâmpină, din punctul meu de vedere, această lipsă de a clădi pas cu pas”, explică Elena Ungureanu.

Și Corina Neagu spune că tinerii sunt „nerăbdători să sară niște etape” și sunt extrem de motivați.

  • „Fiecare generație vine cu altceva, ceva particular, cu o noutate, cu caracteristici ale generației respective. Tinerii din ziua de azi sunt extrem de motivați, dinamici, foarte nerăbdători să sară niște etape, ușor nerealiști pe alocuri. Atunci e bine să îi calibrăm pe alocuri, să fie mai realiști la cerințele pieței.
  • Eu cred că se adaptează destul de ușor. Lucrând cu ei, dacă îi asculți, dacă îi înțelegi și nu îi judeci cu siguranță ei se dau pe brazdă. Adică ei vin și au un potențial foarte mare, pe care dacă știi cum să îl exploatezi cu siguranță poți să scoți ce e mai bun și îi poți susține să și evolueze, pentru că despre asta este vorba”, este de părere aceasta.

„Burnoutul a devenit un trend”

Totodată, pentru că se vorbește tot mai mult despre burnout, adică epuizarea fizică și psihică la locul de muncă în mod special, este important de precizat că de multe ori punem prea ușor acest diagnostic, fără consultarea unui specialist, explică Elena Ungureanu.

  • „Burnoutul a devenit un trend, acum este un termen foarte popular. De multe ori adresăm foarte ușor această etichetă de burnout în momentul în care simțim o epuizare, dar nu este una constantă, care să fie și un diagnostic în acest sens. Putem eticheta ușor, dar, față de trecut, se observă o creștere statistică. 8% dintre angajații români tineri manifestă o formă de burnout.
  • În timp ce 1 din 4 angajați manifestă o formă de epuizare fizică, psihică sau emoțională. Drept urmare, într-adevăr, odată cu tehnologia, odată cu această dezvoltare tehnologică, crește incidența de burnout. Este important să apelăm la specialiști, să vedem ce putem face în acest sens”, explică psiholoaga.

Cât despre cei care spun că tinerii vor salarii mari fără să știe să facă nimic, Elena Ungureanu spune că studiile arată că, pentru cei din Generația Z, pe lângă factorul financiar, contează și cât de mult se regăsesc în organizația unde lucrează - la nivel de valori și principii.

  • „Este foarte important să nu generalizam. Sunt și tineri care clădesc temeinic, care pun piatră cu piatră în a-și clădi cariera, nu sunt doar avizi după putere, după statut. În același timp, însă, da, piața muncii este mult mai largă, oferă mult mai multe oportunități, iar ei, având de unde alege, preferă de obicei să aleagă o muncă mai ușoară cu bani mai mulți. Consider că este important de văzut ce putem face în așa fel încât să îi avem aproape de noi, nu neapărat financiar, ci ca valori de principii.
  • Dacă un tânăr se regăsește în organizație, în ceea ce înseamnă reguli, valori, principii, cu siguranță va rămâne, pentru că, în prezent, remunerația financiară este mai puțin importantă ca în trecut. Se observă faptul că tinerii vor să fie văzuți, susținuți, apreciați și de multe ori asta îi face să rămână la un anumit loc de muncă”, spune Elena Ungureanu.

„Nu suntem un copac plantat care nu se poate mișca”

Cei care se simt epuizați la locul de muncă sunt sfătuiți să apeleze la ajutorul unui specialist, pentru a putea decide, împreună, cum ar trebui să gestioneze în cel mai eficient mod situația.

„Cum atunci când ne doare un dinte, o măsea, mergem la stomatolog, tot așa este important să apelăm la un specialist pentru a vedea exact care sunt cauzele, dacă nu cumva există anumiți factori exteriori care ne influențează această stare de burnout și dacă prin anumiți pași terapeutici se poate rezolva problema, în așa fel încât să nu renunțe din start. În cazul în care vedem că persistă această stare de burnout este indicat să ne mișcăm. Nu suntem un copac plantat care nu se poate mișca. Soluții sunt”, explică psiholoaga Elena Ungureanu.

Sfaturi pentru Generația Z: ce faci dacă ai emoții la un interviu pentru job?

Specialista în HR Corina Neagu le recomandă tinerilor din Generația Z să ceară ajutor atunci când nu știu cum să gestioneze o anumită situație.

„Să identifice foarte, foarte clar ceea ce își doresc. Dacă nu știu să facă lucrul acesta să ceară ajutor, să nu ezite să ceară ajutor, sunt foarte mulți oameni care sunt dornici să îi ajute. Să își facă un CV corect, nu este neapărată nevoie să se orienteze din prima la o facultate. Pot să își aleagă o meserie, să experimenteze cât mai mult, să citească, să își îmbunătățească cultura generală, pentru că este absolut esențială și să își dezvolte competențele acestea ale viitorului: adaptabilitate, flexibilitate, competențe digitale, comunicare, inteligență emoțională, să fie mai echilibrați și să se cunoască mai bine ei pe ei. Echilibrul acesta emoțional contează din ce în ce mai mult”, punctează Corina Neagu.

Psihologul clinician Elena Ungureanu îi îndeamnă pe tineri să aibă curaj să încerce noi experiențe.

„Să aibă curaj. Ca să poți să înoți, primul și cel mai important lucru este să intri în piscină. Este posibil să mai înghiți puțină apă, să nu îți placă la început, să îți fie frică. Dar odată ce vei începe să faci primii pași va începe să îți placă și cu siguranță vei găsi posibilități și oportunități în așa fel încât să continui drumul. Deci, sfatul meu este să intrați în piscină și să mergeți înainte cu mare încredere”, îi înseamnă aceasta pe tineri.

Cât despre vocile care critică Generația Z pentru imperfecțiunile ei, specialista în HR Corina Neagu spune că fiecare generație vine cu provocările ei.

„Să își amintească și persoana respectivă (n. red.: cei care critică actualele generații) că a fost tânără la un moment dat, că și noi am fost rebeli pentru părinții noștri și ca fiecare val de nouă generație vine cu provocările ei. Cred că trebuie să depășim aceste prejudecăți și aceste obstacole în comunicare, că nu ne fac bine”, a mai spus Corina Neagu.

Joi, 29 februarie, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a organizat în București evenimentul „Pipera Burnout Talks”. La eveniment au participat câteva zeci de tineri interesați de cum pot gestiona mai bine stresul de la muncă și cum pot descoperi semnele unui burnout. Printre cei care au luat cuvântul la eveniment au fost și psihologul clinician Elena Ungureanu și specialista în HR Corina Neagu.

Studiile arată că printre cele mai mari obiective ale Generației Z se numără independența financiară (47%), împlinirea pe plan personal (44%), starea de sănătate (37%), dorința de a lăsa ceva de valoare în urmă (33%), conform unui studiu IZI data din noiembrie 2022.

Cât despre așteptările pe care le au la locul de muncă, același studiu arată că cel mai important criteriu pe care tinerii din Generația Z îl folosesc în selectarea unui loc de muncă este satisfacția oferită de ceea ce fac. Trei sferturi dintre ei se ghidează după acest principiu, iar mai mult de jumătate dintre participanții la studiu (53%) urmăresc să obțină un pachet salarial cât mai consistent. Aproape tot atâția (51%) preferă un program de lucru flexibil și posibilitatea de a lucra de la distanță, iar 45% se orientează către o echipă și o atmosferă de lucru în care să se simtă confortabil.

Citește și: