Uniunea Europeană a cerut miercuri Israelului să-şi „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru că în caz contrar relaţia sa cu blocul comunitar ar putea fi pusă la încercare, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Conflictul israeliano-palestinian- RafahFoto: Abed Rahim Khatib / DPA / Profimedia

„Uniunea Europeană îndeamnă Israelul să-şi înceteze imediat operaţiunea militară de la Rafah”, a cărei continuare „ar pune în mod inevitabil la încercare relaţia UE cu Israelul”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat.

Zeci de mii de civili au continuat să fugă miercuri din oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, care este atacat de Israel şi ameninţat cu o ofensivă terestră majoră.

De asemenea, UE solicită Israelului „să se abţină de la agravarea în continuare a situaţiei umanitare deja dezastruoase din Gaza” şi să „redeschidă” punctul de trecere de la Rafah. Peste un milion de civili care s-au refugiat la Rafah au primit ordin să se evacueze în zone pe care ONU nu le consideră „sigure”, denunţă UE, principalul donator de ajutor umanitar pentru palestinieni.

Peste 35.000 de morți în Fâșia Gaza de la începutul războiului

Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai. De atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Gaza, conform ONU.

Operaţiunea militară israeliană de la Rafah „duce la mai multe strămutări, risc de foamete şi suferinţă umană”, a mai deplâns UE în acest mesaj.

În cea de-a opta lună a războiului care a început pe 7 octombrie cu un atac fără precedent pe teritoriul israelian al mişcării teroriste palestiniene Hamas, 35.173 de persoane au murit în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit ministerului sănătăţii din exclavă. Organizația Mondială a Sănătății a declarat cu o zi în urmă că acest bilanț este de încredere în condițiile în care ministerul sănătății și celelalte autorități din Gaza sunt controlate de Hamas.

Atacul de la 7 octombrie al comandourilor Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului şi 128 rămân captive în Gaza, dintre care se crede că 36 au murit, potrivit armatei.