Marcel Ciolacu a spus că își va schimba cartea de identitate, declarația sa venind după un atac cibernetic la Camera Deputaților în care hackerii au furat inclusiv datele personale ale premierului.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Îl schimb, ce să fac?”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporterul HotNews.ro ce va face cu actul de identitate.

UPDATE 14:15 Noi declarații ale lui Ciolacu pe această temă: „O să îmi schimb buletinul, sper că până acum să nu fi făcut niciun împrumut".

„Nu este prima oară când avem de-a face cu aceste atacuri cibernetice. La un moment dat, un preşedinte al Camerei Deputaţilor a decis ca Secretariatul General al Camerei Deputaţilor să nu intre într-un anumit program, astfel încât să fie implicat şi STS şi SRI în protejarea datelor Camerei Deputaţilor. Acum vedem consecinţele", a adăugat prim-ministrul, potrivit Agerpres.

Acesta a fost întrebat dacă în urma atacului cibernetic de la Camera Deputaţilor s-a cerut vreo răscumpărare.

„Este exclusă o răscumpărare. Ce să răscumpere? Presupun că nu ar fi fost aşa de faimos acest atac, dacă nu ar fi fost furată o copie a buletinului meu. Nu e o problemă, eu îmi schimb buletinul. Este evident cu ce avem de a face, avem de-a face cu un război hibrid şi nu numai în România, întreaga Europă este supusă acestui atac. Vă daţi seama ce se întâmplă, şi nu e prima oară când o spun, în Republica Moldova cu aceste atacuri hibride în această perioadă. Mai ales că nu vor fi alegeri numai în România pe 9 iunie, între 6 şi 9 iunie vor fi alegeri în toată Europa. Ca să înţelegem întreg tabloul şi întreaga miză a acestor atacuri în acest moment", a afirmat Ciolacu.

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii ar fi obținut o serie de informații confidențiale.

Ministrul Digitalizării: „Nu STS se ocupă de securitatea sistemului IT atacat”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes - o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

Camera Deputaților a optat să-și asigure singură securitatea cibernetică a sistemului IT și nu a folosit soluțiile oferite de instituțiile abilitate în securitate cibernetică, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Digitalizării.

„Nu STS se ocupă de securitatea cibernetică a sistemului IT atacat, ei fiind doar provider de internet pentru Camera Deputaților”, a explicat el.

„DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) curăță în prezent sistemul IT de alte posibile coduri malițioase care ar putea fi reactivate și fac upgrade-urile necesare, iar în cursul zilei de astăzi ar urma sa primesc raportul tehnic preliminar privind acest atac”, a mai spus Bogdan Gruia-Ivan.