Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale - ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes - o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

Marcel Ciolacu, în Parlament Foto: Inquam Photos / George Calin

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a anunţat oficial Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Datele personale ale lui Marcel Ciolacu, pe dark web / Cerere de răscumpărare a hackerilor

Potrivit surselor HotNews.ro, au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate ale acestora.

Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că datele liderului PSD au ajuns pe dark web sau piața neagră virtuală. Dark Net este o parte a internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese web speciale și care nu este indexată de către motoarele de căutare. Acest lucru face mai dificil accesul pentru utilizatorii obișnuiți, care nu dispun de abilități tehnice avansate.

Conform unor surse oficiale, hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale ale unor deputați - ar fi trimis pe e-mailul Camerei Deputaților o solicitare de răscumpărare. Sursele citate au declarat pentru HotNews.ro că hackerii ar fi cerut 0,8 bitcoin, adică peste 30.000 de euro, pentru a șterge datele.

Ministru: Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor și că au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes - o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

„În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor”, a spus Bogdan Ivan, citat de Agerpres

El a adăugat că „site-ul este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”

„Ce e foarte important să ştie toată lumea este că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la Legea securităţii cibernetice, pentru a înăspri cât se poate mult această legislaţie pentru a proteja cât mai mult oamenii”.

Contactat ulterior de HotNews.ro, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că „sistemul e gestionat intern, de echipa IT de la Camera Deputatilor. DNSC e responsabil cu analiza tehnică. Imediat ce o am vă pot spune cu acuratețe cine și de ce e responsabil”.

DIICOT: Se fac cercetări, in rem, pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunţă că, în urma sesizării făcute de reprezentanţii Camerei Deputaţilor privind atacul asupra sistemului informatic al instituţiei, se fac cercetări, in rem, pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj:

  • „La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.
  • În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj (...)
  • Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”.

DIICOT mai spune că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei.

STS îl corectează pe ministrul PSD al Digitalizării: Nu avem atribuții de administrare și securitate cibernetică a sistemului IT atacat

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a reacționat marți seara, în contextul declarațiilor transmise astăzi de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea STS cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaților:

  • „Reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicații Speciale nu are atribuții de administrare sau de asigurare a securității cibernetice a sistemului atacat.
  • De altfel, ministrul a și rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică și nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaților.
  • STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situații semnalate instituției noastre de către beneficiarii de servicii IT&C.”, a tranmis STS.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a comunicat instituția, pentru HotNews.ro:

„Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”.

La solicitarea HotNews.ro, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care este furnizor de internet al Camerei Deputaților, a comunicat că „nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv”.