Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus, la Digi24, că Ministerul de Interne a sesizat că sunt probleme la ISU Prahova, în contextul în care șefii pompierilor prahoveni care au controlat pensiunea Ferma Dacilor în 2019 au fost pensionați acum doi ani, în urma sesizărilor, dar „de ce nu s-au făcut controale ulterior, aici nu avem ce să explicăm”.

Raed ArafatFoto: AGERPRES
  • „Fostul inspector șef al Inspectoratului județean Prahova și fostul prim adjunct al Inspectoratului Județean Prahova, care au plecat acum 2 ani, nu au plecat de voia lor. Deci ei au plecat în urma mai multor sesizări în urma ridicării accesului la documente clasificate în urma unor constatări asupra activității lor în relație cu mai multe situații. Plecarea lor atunci a arătat că ministerul a sesizat că sunt probleme, motiv pentru care ei au trebuit să treacă în rezervă.
  • De ce nu s-au făcut controale ulterior, aici nu avem ce să explicăm.
  • Raportul se referă la perioada 2019 - 2023, este simplă situația. A fost făcut un control în 2019, s-au constatat 6 nereguli, s-au dat doar avertismente și apoi nu a mai mers nimeni acolo până în ziua de azi, ceea ce e ciudat pentru noi, mai ales că atunci când ai constatat nereguli te duci și verifici din nou, în niciun caz nu trec 4 ani, Hai să lăsăm cei 2 ani de pandemie, totuși sunt 2 ani în afara pandemiei. Hai să spunem că eram foarte ocupați cu problema războiului din Ucraina în primele câteva luni din 2022, totuși a mai rămas restul din 2022 și 2023 și tot nu a fost vizitat acolo”, a declarat la Digi24 Raed Arafat.

Ferma Dacilor, fără autorizație de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare.

ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

  • „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, informează ISU Prahova.

La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.

Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

Prefectul a declarat că, potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, complexul turistic Ferma Dacilor de la Tohani nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare

A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.

Primele demiteri de la ISU Prahova după tragedia de la Ferma Dacilor

Miercuri, Departamentul pentru situații de urgență l-a demis miercuri din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și anunță că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019. Totodată, DSU spune că va trimite o echipă de control la instituția care ar fi trebuit să verifice activitatea pensiunii Ferma Dacilor.

Șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare. El era la conducerea Inspectoratul pentru situații de urgență din mai 2023. Șeful DSU, Raed Arafat, a cerut conducerii IGSU identificarea cât mai rapidă a doi ofiţeri care să ocupe funcţiile vacante, după ce cu o zi în urmă l-a demis pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova.

Citește și: