Un incendiu violent a izbucnit în noaptea de luni spre marți la Ferma Dacilor din Gura Vadului (Tohani), Prahova. Pompierii au constituit echipe de căutare-salvare pentru identificarea persoanelor dispărute în cazul incendiului. Mai multe persoane au fost găsite carbonizate.

Incendiu la Ferma DacilorFoto: Captura video

10:33 (27 decembrie) - A şaptea victimă carbonizată, un copil, găsită de pompieri.

21:52CSA Steaua a precizat, marţi seară, citând informații neoficiale, că una dintre victimele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor ar fi Luca Ene, jucător legitimat la grupa Under 17 a Clubului Sportiv al Armatei.

21:07Șeful Departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat, a cerut un raport complet de la ISU Prahova cu controalele şi măsurile dispuse la „Ferma Dacilor” în ultima perioadă. Acestea vor fi analizate şi se va stabili dacă au existat deficienţe în îndeplinirea activităţilor de control, relatează News.ro.

19:44”A fost extrasă cea de-a şasea victimă carbonizată (deocamdată nu se poate preciza dacă este adult sau minor). Se continuă acţiunile de căutare”, a transmis, marţi seară, IGSU.

19:39 Direcția Națională Anticorupție urmează să redeschidă, miercuri, un dosar care viza activitatea ISUJ Prahova și modul în care funcționa „Ferma Dacilor” fără autorizație la incendiu, după ce pensiunea a fost mistuită de flăcări, conform surselor Digi24. Potrivit Euronews, Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova avea contract cu Ferma Dacilor, iar sindicaliștii din poliția prahoveană mergeau acolo cu o reducere de 20%

19:00Deşi iniţial, anunţase găsirea celei de a şasea persoane, ulterior, prefectul judeţului Prahova Virgiliu Nanu, a precizat că este vorba totuşi de cinci cadavre găsite carbonizate, relatează News.ro.

”Din cele 8 au fost găsite cinci persoane. Mai sunt 3 care urmează...deci doi copii plus un adult”, a precizat prefectul.

17:24Procurorul audiază în acest dosar angajați ai acestei pensiuni și asociați ai proprietarului, relatează Digi24.

Totodată, se iau probe ADN de la familiile celor care se aflau în interior, pentru că altfel nu pot fi identificate victimele carbonizate

17:03Autorităţile vor verifica toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma tragediei de la Ferma Dacilor, a declarat marţi, la Euronews România, prefectul Virgiliu Nanu.

16:17Cornel Dinicu, bărbatul care se prezenta public drept proprietar al pensiunii Ferma Dacilor din Tohani - distrusă marţi dimineaţă de un puternic incendiu - nu apare ca patron în documentele firmei care este asociată cu pensiunea care a ars, iar numele său era cunoscut în lumea interlopă. Unul dintre apropiaţii lui Dinicu, cunoscut în lumea agenţilor de pază din Capitală, a murit în timp ce încerca să îşi salveze din flăcări doi dintre copii, relatează News.ro

Este vorba, conform Gândul, despre Lucian Ene, poreclit Pif, un personaj cunoscut atât în lumea agenţilor de pază care se ocupă de securitate în cluburile de lux din Capitală, cât şi în lumea interlopă.

Ene se afla cu soţia şi cei trei copii ai săi la petrecerea de la pensiunea din Tohani, iar când incendiul a izbucnit a mers la etaj pentru a-i salva pe doi dintre copiii săi. Bărbatul nu a mai putut însă să iasă din foc. Soţia sa, de 48 de ani şi fiul de 16 ani au fost răniţi, femeia aflându-se la Spitalul Judeţean Ploieşti cu arsuri pe 5% din corp, iar adolescentul fiind trimis la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, starea lui fiind stabilă.

15:23Douăzeci şi şase de persoane se aflau în pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, acestea participând la o petrecere în seara dinaintea incendiului. Un bărbat care a murit, în timp ce încerca să îşi salveze doi dintre copii din pensiunea cuprinsă de incendiu, era angajat al restaurantului, arată primele date obţinute de autorităţi. Soţia şi unul dintre copiii acestuia sunt victimele care au fost duse la spital.

15:00Pompierii mai caută încă trei persoane care ar fi fost prinse în incendiu: doi copii și un adult. „Din cele 8 (n.r. persoane căutate) au fost găsite cinci persoane. Mai sunt 3 care urmează... deci doi copii plus un adult”, a precizat prefectul de Prahova.

13:03Incendiul a fost stins. Incendiul care a izbucnit marţi dimineaţă la Ferma Dacilor din satul Tohani a fost lichidat, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Conform sursei citate, în continuare se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative şi continuă căutarea eventualelor victime.

Cinci victime carbonizate (patru adulţi şi un copil) au fost găsite până la acest moment.

De asemenea, două persoane au fost duse la spital cu arsuri.

12:50 O femeie de 48 de ani şi fiul său de 16 ani au ajuns la spital cu arsuri pe 5% şi 8% din suprafaţa corpului. Adolescentul a fost transportat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

12:18Pompierii au găsit o a cincea victimă a incendiului izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, fiind vorba despre încă un adult al cărui trup este carbonizat, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova

Anterior au mai fost găsite patru victime carbonizate - trei adulţi şi un copil. Alte trei persoane încă sunt căutate.

12:10Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au deschis un dosar penal pentru distrugere şi ucidere din culpă în acest caz.

Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că anchetatorii nu exclud nicio variantă, fiind luate în calcul atât izbucnirea focului ca urmare a unei acţiuni intenţionate, cât şi varianta unui accident.

Incendiul nu a fost încă lichidat, astfel că deocamdată nu se pot face cercetări la faţa locului, precizează sursele indicate.

12:00„A fost extrasă a patra victimă carbonizată (1 adult)”, transmite ISU.

Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta.

11:30În momentul izbucnirii incendiului în cabană erau 26 de persoane, iar 18 dintre acestea au reușit să se autoevacueze, potrivit ultimelor informații. Până la acest moment au fost găsite trei victime carbonizate: un minor și doi adulți. Pompierii continuă căutările.

Flăcările au cuprins în întregime cabana, multe persoane fiind prinse la mansardă în momentul izbucnirii flăcărilor. Ulterior, acoperișul și mansarda s-au prăbușit.

11:10ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

  • „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, informează ISU Prahova.

La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.

10:40O a treia victimă - un adult - a fost găsită carbonizată de căre salvatori între ruinele pensinii distruse de flăcări.

10:35ISU Prahova anunţă oficial că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

În pensiune erau cazate 22 persoane: 12 persoane s-au autoevacuat, 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore, 2 victime au fost extrase decedate, 6 persoane sunt căutate în clădirea incendiată, conform datelor ISU.

10:10 Clădirea care a luat foc a fost construită în 2013 și ar fi funcționat fără autorizație de securitate la incendiu. Pentru acest aspect patronul complexului ar fi fost amendat de pompieri în 2020, potrivit Digi24.

10:05Minorul care a fost găsit carbonizat ar fi fiul patronului complexului Ferma Dacilor.

10:00Din informațiile care au apărut până acum, în cabană ar fi fost cel puțin 22 de persoane care au participat la o petrecere organizată chiar de către patronul cabanei. Șase persoane au fost declarate dispărute, iar ulterior două din acestea au fost găsite carbonizate.

09:42„În urmă cu puţin timp, a fost extrasă o altă victimă carbonizată (1 adult)”, anunţă ISU.

Cele două persoane care au suferit arsuri au fost transportate la unitatea de Priiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti. Conform oficialilor ISU Prahova, cele două victime au arsuri minore.

09:38Flăcările care au cuprins pensiunea de la Tohani s-au extins pe o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi, iar acoperişul pensiunii s-a prăbuşit, potrivit News.ro

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că acoperişul imobilului s-a prăbuşit în zona centrală a acestuia, iar în zonă încă ard mocnit focare ale incendiului, astfel încât accesul în zona ruinelor nu este încă posibil.

09:28Un minor a fost găsit carbonizat (ISU Prahova).

Trupul carbonizat al unui copil a fost găsit de pompierii care intervin la incendiul izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, transmite Agerpres.

În continuare sunt căutate şi alte persoane date dispărute, fiind vorba despre încă doi copii şi cinci adulţi.

09:10Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au declarat pentru News.ro că există date conform cărora opt persoane ar fin dispărute în incendiu. Conform acestora, nu există însă informaţii certe cu privire la numărul persoanelor care se aflau la etajul clădirii şi care nu s-au putut evacua, întrucât niciunul dintre reprezentanţii unităţii de cazare nu a putut da autorităţilor date privind numărul turiştilor cazaţi în pensiunea care arde complet.

08:47 „Până la acest moment, două persoane cu arsuri la nivelul feţei şi al membrelor superioare au fost asistate medical (conştiente). Totodată, pentru identificarea şi a altor persoane dispărute, pompierii au constituit e

chipe de căutare - salvare. Intervenţia este îngreunată de faptul că arderea se manifestă generalizat la întreaga clădire, suprafaţa afectată fiind mai mare de 1.000 mp”, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ferma Dacilor este un operator economic cu funcţiuni de cazare şi restaurant.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi formată din parter şi mansardă.

Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a spus prefectul.

Pentru gestionarea situaţiei operative, la nivelul judeţului Prahova a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, fiind mobilizate la faţa locului zece autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de transport personal şi victime multiple, patru ambulanţe SMURD, patru autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi trei ambulanţe SAJ.