Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, spune că nu a fost în control la complexul turistic Ferma Dacilor, unde un incendiu violent a izbucnit în a doua zi de Crăciun, soldat cu moartea mai multor persoane, precizând că nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte.

Complexul turistic Ferma Dacilor a fost mistuit într-un incendiuFoto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Complextul turistic Ferma Dacilor pare că a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare și fără ca autoritățile să remarce acest lucru.

Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

„Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente”, a declarat Nanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă s-a construit fără autorizaţie, prefectul a confirmat: „au construit fără a avea autorizaţie”.

A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.

Primarul nu a făcut niciun control la pensiune

Și primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, a confirmat miercuri acest lucru.

„Sunt niște clădiri edificate, atât pot să vă spun. S-au edificat clădirile, pensiune și restaurant și spații pentru cazare, dar s-a întins în timp”, a explicat edilul din comuna prahoveană.

Nicolae Marius Sora (PNL), care conduce comuna din 2020, a recunoscut că nu a făcut niciun control la pensiune.

„Acolo este proprietar o anumită doamnă din București, am încercat să luam legătura cu dânsa. Nu s-a putut lua legătura cu ea (…) În 2020 când am preluat mandatul, l-am luat cu tot ce înseamnă atribuții. Voiam să verificăm existența acelor construcții”, a explicat primarul, citat de Știrile TVR.

Primarul a mai spus că pensiunea este racordată la curent electric dar acolo sunt foarte mari fluctuații de tensiune, pentru că sunt la capătul rețelei electrice. Și patronul se plângea anul trecut că a făcut o cerere pentru mărirea puterii, dar nu primise niciun răspuns. De altfel, Cornel Dinicu se plângea de birocrație și autoriățile române, despre care spunea că se mișcă încet.

Proprietara a venit cu o autorizație de la Ministerul Turismului și atunci am considerat că este autorizată această pensiune. Normal, ar fi trebuit să ceară autorizație de construcție pe care nu au cerut-o, a adăugat primarul comunei Gura Vadului.

Nicolae Marius Sora a spus că avea de gând să verifice pensiunea și că proprietarii nu au cerut autorizație de funcționare.

„Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această... Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o”, a adăugat edilul.

Pensiunea nu avea nici autorizație la incendiu

Pensiunea nu avea nici autorizație la incendiu, potrivit ISU Prahova. ISU Prahova ar fi dat, în 2019, doar avertismente la pensiunea Ferma Dacilor, în ciuda faptului că au fost constatate nereguli grave. În același an, la pensiune, ar fi fost organizată o masă de protocol oferită chiar de conducerea ISUJ Prahova.

Un specialistul consultat de Libertatea spune că, peste lipsa autorizațiilor de construire și securitate la incendiu, a identificat două Hotărâri de Consiliu Local, din 2016 și 2021, ambele emise după ce deja se începuse ridicare complexului, pe care le consideră ilegale.

„Au încălcat legea care spune clar că «nu pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire», exact ce s-a întâmplat în acest caz”, potrivit expertului.

„Se vede cum, în 2021, Consiliul Local Gura Vadului prelungește valabilitatea PUZ Ferma Dacilor, aprobat în 2016, până la aprobarea PUG. Dar construcțiile sunt din 2013. Asta nu înseamnă decât că, în 2016, cineva a vrut să-l scape de demolare (n.r. și a fost emis PUZ-ul). Doar PUZ-ului, pentru că aparent cuiva i-a fost frică și nu s-a mers până la capăt și să-i emită autorizație în baza PUZ-ului. Apoi, în 2021, au pasat rezolvarea ilegalității în sarcina PUG-ului”, a declarat arhitectul consultat de Libertatea.

Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor se plângea anul trecut de reacțiile lente ale autorităților, iar pentru a exemplifica, a dezvăluit faptul că PUZ-ul la clădirea în care acum se află restaurantul a durat patru ani.

Dosar DNA privind problemele cu autorizația de securitate la incendiu

Direcția Națională Anticorupție urmează să redeschidă dosarul de la ISU Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor”, unde marţi a izbucnit un incendiu devastator, soldat, până la acest moment, cu şapte morţi, potrivit unor surse judiciare citate de Digi24 și Agerpres.

Dosarul de corupție a fost, anterior, clasat, pe 21 martie 2023, de Secția Militară a DNA, condusă pe atunci de Liviu Lascu, adus în funcție de Crin Bologa.

Dosarul DNA ar arăta că au existat numeroase nereguli în acordarea autorizațiilor de incendiu, iar ISUJ Prahova a ales să dea doar avertismente în loc să amendeze pensiunea, așa cum ar fi trebuit, cu 5.000-10.000 de lei.

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova contract cu Ferma Dacilor

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova avea contract cu Ferma Dacilor, iar sindicaliștii mergeau acolo cu o reducere de 20%, pensiunea neavând avize de funcționare pentru circuitul turistic și nici autorizație ISU.

„Aveam contract și reducere de 20%. Este o colaborare, avem 74 de birouri pe teritoriul României, fiecare birou teritorial poate alege o colaborare în beneficiul membrilor de sindicat, cu anumite reduceri, anumite facilități pentru membrii de sindicat”, a declarat pentru Euronews România Vasile Zelca.

„Noi nu avem competențe ca Sindicat să vericăm dacă este autorizat sa nu, dar pe viitor vom avea o discuție cu toți președinții de birouri teritoriale astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de situații. Polițiștii din regiune nu aveau cum să știe la Sindicat de autorizație”, a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din judeţul Prahova. Șapte persoane, trei copii și patru adulți, au fost găsite carbonizate, în timp ce continuă căutările pentru a opta persoană care este dată dispărută.

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început, marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.

Complexul turistic a fost construit în zona Tohani în 2013, potrivit controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, care a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”.

Atât presa din Prahova, cât și presa centrală au relatat despre trecutul întunecat al antreprenorului, despre legăturle cu lumea interlopă, implicarea în afacerea „Portbagajul” și urmărirea de către SIE până în Sierra Leone.

VEZI ȘI: