Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a „cerut o analiză obiectivă a cadrului legislativ” privind activitatea de prevenire a situaţiilor de urgenţă, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, DSU a convocat o ședință pentru prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecție la Ferma Dacilor, unde un incendiu a luat viața mai multor persoane, iar Raed Arafat „ cerut ca personalul care efectuează activități de control să manifeste toleranță zero și exigență în aplicarea sancțiunilor contravenționale față de abaterile care pun viața oamenilor în pericol”.

  • „Totodată, inspectorul general al IGSU a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranței la incendiu la toate categoriile de agenți economici, dar și verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfășura activități unde se preconizează un aflux mare de persoane”, arată comunicatul DSU.

La ședința de lucru convocată de Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, au participat inspectorul general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, primul-adjunct al acestuia, colonel Constantin Florea, şeful Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, general de brigadă Marius Dogeanu şi şeful Direcţiei Suport Decizional, colonel Ionuţ Amzu, în timp ce prin videoconferință au internevit la nivel judeţean, a prefectu, inspectorul şef şi şefii structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene / Bucureşti-Ilfov.

Reamintim că șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție, în timp ce ieri, Raed Arafad l-a demis in funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și a anunțat că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019.

Ferma Dacilor, fără autorizație de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare.

ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

  • „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, informează ISU Prahova.

La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.

Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

Prefectul a declarat că, potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, complexul turistic Ferma Dacilor de la Tohani nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare

A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.

Citește și:

Ferma Dacilor trebuia să fie demolată în 2019. O decizie judecătorească a fost întoarsă, în cele din urmă, după expertize favorabile obținute ulterior