Pe contul de Facebook al pensiunii Ferma Dacilor, care a ars luni spre marți, luând viața mai multor persoane, printre care și a fiului de 9 ani al patronului Cornel Dinicu, a apărut prima reacție după tragedie. „Așteptăm cu nerăbdare investigațiile autorităților pentru un răspuns și din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi”, arată postarea într-o primă reacție a reprezentanților pensiunii. De asemenea, în contextul în care pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, postarea mai spune că spațiul „era sigur”: „Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune proprii copii în pericol?”

Incendiu la Ferma DacilorFoto: Captura video
  • „Cu o durere de nedescris și greu de dus, pentru care n-am fost pregătiți în vreun fel în viața asta și cu care nu știm ce să facem sau cum să vedem vreo lumină, vă confirmăm că Ferma Dacilor, locul care ne-a fost și ne este în continuare acasă, a ars. A ars de sus în jos.
  • Nu ne ies calculele, ne dau cu virgulă explicațiile, nu știm, nu concepem.
  • Așteptăm cu nerăbdare investigațiile autorităților pentru un răspuns și din primul moment colaborăm cu ele pentru a-l găsi. Nu va aduce liniște inimilor noastre, dar măcar vom porni de undeva”, începe postarea pensiunii Ferma Dacilor.

Postarea pare să atingă și subiectul trecutului patronului Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, în contextul în care în trecut acesta a fost condamnat la patru luni de inchisoare pentru amenintare si lovire, dar a fost grațiat, și afacerea „Portbagajul”, subliniind că „ne-am îndreptate”

  • „Dincolo de articolele nesfârșite de la TV și în online, trebuie să vă spunem că suntem altfel de oameni față de ce se spune. O singură dată dacă ne-ați trecut pragul și ne-ați cunoscut, sigur nu v-a trecut indiferentă dragostea noastră față de oameni. Ferma Dacilor a pornit de foarte jos, mai puțin ca o afacere și mai mult ca o familie. Am crescut animale, am lucrat pământul zi lumină și am adunat pe toată lumea în jurul mesei noastre la final de zi.
  • Am vrut, în primul rând, să oferim oamenilor din zonă o șansă la mai mult. N-am refuzat pe nimeni care a căutat un loc de muncă. Aveam sau nu nevoie, am găsit ceva de făcut.
  • N-am refuzat niciun producător local care voia să-și vândă produsele la noi. Indiferent că a venit cu 1kg de ceapă sau cu 10kg de cartofi, noi le-am luat cu speranța că pentru fiecare va fi puțin mai bine. N-am conceput și n-am concepe altceva decât omenia.
  • Da, în familia noastră lumea are un trecut. E un lucru minunat că unii oameni au reușit să treacă prin viață mai demni decât noi. Datorită acestor oameni ne-am dorit din toată inima și am învățat să fim mai buni. Ani lungi și grei stau mărturie faptului că am trăit altfel. Că ne iubim aproapele, că am stat în comunitate să ajutăm. Că fiecare zi ne-am aplecat capul și am primit orice reproș cu umilință și cu speranța că vom fi iertați pentru păcatele tinereții. Educația și moralitatea unui om țin în primul rând de șansă. Iar când șansa a venit, n-am ezitat nicio clipă. Ne-am îndreptat”, continuă postarea.

Postarea aduce aminte că în incendiul care a mistiut pensiunea a decedat și fiul de 9 ani al proprietarilor, adăugând „Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul și imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur?”

  • „Cu multă durere vă spunem că în acest incendiu au murit oameni pe care îi iubim cu tot sufletul. Ne-au fost apropiați, de suflet, au fost familia noastră.
  • Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune proprii copii în pericol? Cum ne-am putea gândi că nu am făcut zi de zi tot posibilul și imposibilul ca Ferma să fie un loc sigur? Și a fost un loc sigur. Au existat nenumărate momente în care locația noastră a fost plină până la refuz, în care, deși ne bucuram că și mai mulți oameni vor să ne treacă pragul, a trebuit să refuzăm pentru a putea trata corect toți oaspeții prezenți.
  • De acest Crăciun, ne-am adunat familie și puțini turiști cazați în căsuțele individuale. Am vrut să avem un Crăciun puțin mai personal, urmând să deschidem larg porțile pentru publicul larg de Anul Nou.
  • În aceste momente avem nevoie de o rugăciune pentru a ne îngropa copiii și prietenii apropiați. Oamenii noștri de zi de zi, copiii adorați din viețile noastre nu mai urcă soarele pe cer pentru noi. Ne dor inimile cum nu ne-au mai durut, cum n-am știut vreodată că-i posibil”, arată în încheiere postarea care a fost semnată cu Familia Ferma Dacilor.

Cine este patronul pensiunii Ferma Dacilor, Cornel Dinicu

Cornel Dinicu a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”.

Pubicația Prahova Online scria că în 1996 Dinicu ar fi preluat şefia celui mai mare clan de bodyguarzi din cartierul studenţesc Regie, din Bucureşti.

Un an mai târziu a fost condamnat la patru luni de inchisoare pentru amenintare si lovire, dar este gratiat. În 2000, izbucneşte Afacerea „Portbagajul”, când Cornel Dinicu şi alţi doi bărbați sunt acuzaţi că au furat 500.000 de dolari si un kilogram de aur din maşina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Giulești. Bucurenciu îl răpeşte pe un complice al lui Dinicu, îl ţine sechestrat la Breaza şi îl torturează.

Cand politia a intrat pe fir, „afacerea” a dus la destituirea șefului Poliției Capitalei si a unor ofițeri de la Crimă Organizată.

Poliţiştii au fost acuzaţi de complicitate, s-a descoperit o reţea de traficanţi de droguri şi s-au făcut zeci de arestări, scria EVZ la vremea respectivă.

Cornel Dinicu a mai fost menționat despre scandalul din lumea interlopă în 2021, tot în EVZ.

În 2007, SIE îl urmăreşte, potrivit Evenimentului Zilei, pe Cornel Dinicu până în Sierra Leone, ca reprezentant al Total Asset Management GmbH, o companie elvețiană care voia să preia o parte dintr-o mină de diamante.

Într-un articol intitulat „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”, EVZ scria la vremea aceea că „o gruparea de afaceri rusă care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone”

Cornel Dinicu era indicat ca fiind „pionul rușilor”, referindu-se la gruparea ce reprezenta „interesele oligarhilor ruși în România și sunt monitorizați pentru spălare de bani”.

Cine sunt victimele incendiului

Cele şapte victime carbonizate care au fost găsite de pompieri în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit acestora, anchetatorii au recoltat probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor, cele şapte persoane carbonizate găsite până la acest moment fiind astfel identificate, fiind vorba de trei copii și patru adulți.

În continuare este căutată o a opta persoană dispărută.

Surse judiciare spuneau pentru Agerpres că fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, se află printre victimele incendiului de la Ferma Dacilor.Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani.

CSA Steaua a precizat, marţi seară, citând informații neoficiale, că una dintre victimele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor ar fi Luca Ene, jucător legitimat la grupa Under 17 a Clubului Sportiv al Armatei.

Un frate al lui Luca, Matei, şi el legitimat la CSA, este internat în spital împreună cu mama lor, în timp ce „Luca, tatăl său şi fratele cel mic, Petru, se află pe lista persoanelor dispărute”.

Un bărbat care a murit, în timp ce încerca să îşi salveze doi dintre copii din pensiunea cuprinsă de incendiu, era angajat al restaurantului. Soţia şi unul dintre copiii acestuia sunt victimele care au fost duse la spital.

De asemenea, printre decedați ar fi și o tânără. Tatăl acesteia a fost audiat marți seara de către polițiștii din Mizil. Bărbatul le-a mărturisit jurnaliștilor Digi24 că nici nu știa că fiica sa se afla în acea cabană.

Reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială spun că o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie ar fi printre victime, dar nu știm dacă este vorba de aceeași victimă.

Anca Florina Gavrilă era din Călăraşi, ar fi împlinit 21 de ani pe 14 ianuarie și a murit alături de prietenul ei, Adrian.

„Cu inimile strivite de durere, venim astăzi cu o rugăminte delicată către voi, prietenii şi cunoscuţii noştri. Recent, am pierdut o dragă colegă din anul 2 la Sociologie în incendiul de la Ferma Dacilor. Gavrilă Anca Florina a fost o fată frumoasă şi una dintre studenţii facultăţii noastre. În aceste momente dificile, invităm cu căldură toţi cei care doresc să ofere un sprijin financiar pentru a ajuta familia colegei noastre să facă faţă cheltuielilor legate de această perioadă”, scriu, miercuri seară, pe Facebook, reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor la Sociologie şi Asistenţă Socială, potrivit News.ro.

Sora fetei spune că familia a aflat întâmplător că Anca ar putea fi victima tragediei de la Tohani.

„Am aflat întâmplător. A aflat mama, întâmplător, în parc, că a fost incendiu acolo, m-a sunat imediat şi de atunci am încercat că dăm de ea şi nu a fost posibil. Au plecat acolo părinţii, încă nu găsiseră toate cadavrele. Azi dimineaţă (miercuri-n.r.) mi-au conformat de la Medicina Legală că ea este”, a spus sora tinerei.

„Eu ştiam că e acolo. Ştiam că s-a dus o seară acolo, cu prietenul ei să se relaxeze. A murit şi el. decizia de a merge acolo a fost ceva spontan, ea s-a văzut cu prietenul ei şi întâmplător s-au hotărât să meargă acolo, nu era planificat înainte. Ajunseseră acolo în seara de 25”, a declarat, pentru News.ro, Carmen Gavrilă.

Un puternic incendiu a izbucnit, marţi dimineaţă, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, din judeţul Prahova. Șapte persoane, trei copii și patru adulți, au fost găsite carbonizate, în timp ce continuă căutările pentru a opta persoană care este dată dispărută.

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început, marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.

Complexul turistic a fost construit în zona Tohani în 2013, potrivit controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, care a fost în atenția presei și a autorităților în anii 2000, mai ales după izbucnirea scandalului afacerea „Portbagajul”.

Cornel Dinicu, bărbatul care se prezenta public drept proprietar al pensiunii Ferma Dacilor din Tohani - distrusă marţi dimineaţă de un puternic incendiu - nu apare ca patron în documentele firmei care este asociată cu pensiunea care a ars, iar numele său era cunoscut în lumea interlopă. Unul dintre apropiaţii lui Dinicu, cunoscut în lumea agenţilor de pază din Capitală, a murit în timp ce încerca să îşi salveze din flăcări doi dintre copii, relatează News.ro

Este vorba, conform Gândul, despre Lucian Ene, poreclit Pif, un personaj cunoscut atât în lumea agenţilor de pază care se ocupă de securitate în cluburile de lux din Capitală, cât şi în lumea interlopă.

Ene se afla cu soţia şi cei trei copii ai săi la petrecerea de la pensiunea din Tohani, iar când incendiul a izbucnit a mers la etaj pentru a-i salva pe doi dintre copiii săi. Bărbatul nu a mai putut însă să iasă din foc. Soţia sa, de 48 de ani şi fiul de 16 ani au fost răniţi, femeia aflându-se la Spitalul Judeţean Ploieşti cu arsuri pe 5% din corp, iar adolescentul fiind trimis la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, starea lui fiind stabilă.

Ferma Dacilor, fără autorizație de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare

Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare.

ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

  • „Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, informează ISU Prahova.

La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.

Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.

Prefectul a declarat că, potrivit informaţiilor primite de la autorităţile locale, complexul turistic Ferma Dacilor de la Tohani nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare

A fost nevoe de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova.

Miercuri, Departamentul pentru situații de urgență l-a demis miercuri din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și anunță că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019. Totodată, DSU spune că va trimite o echipă de control la instituția care ar fi trebuit să verifice activitatea pensiunii Ferma Dacilor.