Ultima bancă rămasă în Oțelu Roșu ● Frăția micilor baroni ● Poliţiştii de la sat nu au aparate alcooltest. Sunt nevoiți să îi miroase pe șoferi ● Autostrada care duce spre nicăieri ● Tancuri și rachete de miliarde de dolari. Lista de cumpărături de armament a României ● Cătunul care și-a dorit o școală ● Ce se va întâmpla cu sutele de hectare de pădure confiscate în "dosarul Cheresteaua 1" ● Ce efecte vor avea taxele Guvernului? ● Cadoul otrăvit din noile măsuri fiscal bugetare.

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​h2: Ciolacu și Grindeanu redeschid ultima bancă rămasă în Oțelu Roșu

Singura agenție bancară din Oțelu Roșu, CEC Bank, și-a închis ușile în urmă cu două săptămâni, din lipsă de personal, după ce o angajată s-a pensionat și o alta a intrat în concediu de creștere a copilului.

Îngrijorat că pensionarii nu-și vor mai putea ridica pensiile și vor fi nevoiți să bată drumul până la Caransebeș pentru asta, dar și că un oraș întreg nu poate rămâne fără servicii bancare, primarul Luca Mălăiescu a încercat să rezolve problema, făcând demersuri la cei din conducerea CEC Bank pentru găsirea unei soluții.

Invitat în emisiunea Express Live, primarul din Oțelu Roșu a dezvăluit că de două săptămâni încearcă să redeschidă agenția locală, însă fără sorți de izbândă, motiv pentru care a solicitat sprijin și de la prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir, scrie Expres de Banat.

Frăția micilor baroni. Comunele au cotizat cu peste 1.000.000 de lei la afacerea unui fiu de primar

Firma unui fiu de primar a dat lovitura în câteva luni printre instituțiile conduse de colegii tatălui din județul Iași. Băiatul primarului de la Stolniceni-Prăjescu a încasat peste 1,3 milioane de lei de la mai multe primării învecinate pentru diverse servicii de cadastru. Firma Beta R.G. Trust SRL este administrată de Rareș Hugianu, fiul primarului de la Stolniceni-Prăjescu, Costel Hugianu, trecut atât pe la PSD cât și la PNL. Contractele firmei nu au avut culoare politică. Doar în acest an, firma lui Hugianu a primit 38 de contracte cu statul. 70% din cifra de afaceri a firmei lui Hugianu reprezintă contractele pe bani publici, scrie 7Iasi.ro.

Poliţiştii de la sat nu au aparate alcooltest. Sunt nevoiți să îi miroase pe șoferi

Trimis după un șofer care mergea în serpentine, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală l-au testat pe acesta după miros.

Poliţiştii de la sat nu au aparate alcooltest. Sunt nevoiți să îi miroase pe șoferi.

La sfârșitul lunii mai 2021, un angajat al unui bar din Răducăneni l-a văzut ieșit din alt bar pe Grigore Constantinescu. Mersul clătinat al acestuia l-a făcut pe barman să aprecieze că se afla sub influența alcoolului, scrie Newsweek.

Autostrada care duce spre nicăieri. Cum inaugurează România 1.000 de kilometri cu un tronson care începe și se termină brusc

Autoritățile se pregătesc să se laude cu inaugurarea primilor 1.000 de kilometri de drum de mare viteză. Ce nu spun e că vor tăia panglica pentru un ciot de 13,5 kilometri care nu se leagă cu niciun alt drum rapid. Este, un tronson din Autostrada Transilvania, începută acum 20 de ani.

Porțiunea de autostradă de doar 13,5 kilometri este între Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj) și este construită de compania turcă Nurol.

Lucrările de aproape 80 de milioane de euro fără TVA au început în 2021 și aveau termen de finalizare în februarie 2023, prelungit din cauza condițiilor meteo, se scuză oficialii de la Transporturi, scrie Europa Liberă.

Tancuri și rachete de miliarde de dolari. Ce conține lista de cumpărături de armament a României

În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra impresionantei liste de cumpărături militare ale Poloniei, pe flancul sud-estic al NATO se întâmplă lucruri la fel de interesante. România și-a mărit radical cheltuielile militare și investițiile în infrastructură în ultima jumătate de deceniu, ceea ce ar putea face ca Bucureștiul și Varșovia să devină polul sudic și cel nordic al strategiei de apărare a flancului estic al NATO.

Încet, fără să facă prea mult zgomot, România își reformează armata și s-a dotat deja cu capacități militare care îi permit să se simtă mai sigură în fața unei agresiuni venite dinspre est, scrie PressOne.

Cătunul care și-a dorit o școală

Pentru prima oară copiii dintr-un sat de romi cu 1.000 de locuitori au început școala gimnazială fără să treacă, preț de 7 kilometri dus-întors, peste un deal, printr-o pădure, peste un râu.

Pe dealul întunecat smoală licăresc mici leduri. Se aud picioare împiedicate în buruieni și strigăte vesele: „Doamna, mai stați să mai prindem?” „Da, mai stă!”, vine răspunsul ferm al unui băiețel. Vin cu mâinile pline de mici creaturi care zvâcnesc de lumină, banale la lumina zilei, dar fantastice noaptea, din povești de adormit copiii, povești nespuse în cătunul Tufanu cu Icoana.

Suntem în Argeș, la doar 12 kilometri de Pitești, dar de fapt la capătul lumii, scrie Scoala9.

Ce se va întâmpla cu sutele de hectare de pădure din Argeș, confiscate în "dosarul Cheresteaua 1"

La începutul acestui an, Curtea de Apel Pitești pronunța sentința definitivă în ceea ce presa a numit "dosarul Cheresteaua 1", în care 14 persoane fizice și 2 persoane juridice au fost trimise în judecată pentru că, în perioada 2008-2012, au comis un adevărat măcel în pădurile din Munții Făgăraș, arondate comunelor Arefu, Nucşoara şi Lereşti, din judeţul Argeş. Pe lângă anii grei de închisoare cu executare pe care i-au încasat cinci dintre inculpați, alți doi s-au ales cu confiscarea a sute de hectare de pădure, fiindcă au fost găsiți vinovați de infracțiunea de spălarea banilor. Zilele trecute, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI – a informat că o primă parte însemnată din acele păduri va putea fi transmisă cu titlu gratuit în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional sau regiilor autonome de interes național, scrie JustNews.ro.

Ce efecte vor avea taxele Guvernului? Economist: „Un milion de oameni vor avea venituri mai mici, iar restul populației va vedea prețuri mai mari”

Economiștii consultați de către Libertatea spun că efectul imediat al măsurilor va fi o reducere a veniturilor disponibile pentru un milion de oameni, care vor avea de plătit taxe directe pe salarii, în vreme ce restul de taxe se vor reflecta în creșterea prețurilor, în special la alimente, detergenți sau automobile, ceea ce mai departe va afecta restul populației. Concomitent, creșterea accizelor va duce la scumpirea țigărilor, băuturilor alcoolice și a sucurilor cu zahăr, în vreme ce majorarea TVA va duce la scumpirea locuințelor, potrivit Libertatea.

Cadou otrăvit în noile măsuri fiscal bugetare. Pensiile a sute de mii de români vor fi mai mici

Conturile de pensie a cel puțin 400-500.000 de lucrători din mai multe sectoare ale economiei vor fi afectate de măsurile fiscal bugetare gândite de coaliția de guvernare, dacă pachetul de legi lansat astăzi în dezbatere publică va fi adoptat. Conform calculelor Economica, bazate pe date oficiale, la nivel de sistem de pensii, minusul se va ridica la circa 1 miliard de euro, sumă care nu va mai ajunge către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II).

Concret, este vorba despre o prevedere care scutește de la plata contribuției către Pilonul II de pensie (sistem administrat privat unde contribuie obligatoriu toți angajații din România) lucrători din patru sectoare importante, scrie Economica.

Reacţii din mediul de business la pachetul de măsuri fiscale pus în dezbatere de guvern

Ministerul de Finanţe a pus în dezbatere publică proiectul de măsuri fiscale şi bugetare pentru reducerea deficitului bugetar din 2023 şi anii următori, după mai multe luni de discuţii în spaţiul public despre creşteri de taxe sau taxe noi ♦ Proiectul prevede o serie de măsuri cum ar fi creşteri de taxe, taxe noi, economii la bugetul de stat şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, toate cuprinse într-un pachet masiv de 82 de pagini, un proiect de act normativ care ar urma să treacă prin Parlament prin angajarea răspunderii guvernului ♦ Ceea ce nu se spune în comentariile mediului de business este că aceste „creşteri de taxe” sunt, de fapt, o revenire la normal – nu e vorba de nicio creştere de taxe l Două milioane de angajaţi din România (40% din total) nu plătesc azi impozitele generale – fie sunt scutiţi de plata impozitului pe venit, fie de plata CASS, fie de amândouă, dar beneficiază de asistenţă medicală şi de toate drepturile celor nu sunt scutiţi de nimic, scrie ZF.