Creșterea contribuției la asigurările de sănătate este o variantă analizată ● Cine sunt patronii institutelor de sondare înaintea anului cu patru runde de alegeri ● Despre defectele apartamentelor noi: Doi lei dai, doi lei face ● Este o greşeala colosală să mai visaţi la un boom economic. Guvernele „cheltuiesc ca nişte marinari beţi” ● O nouă portiță PNL-PSD pentru proiecte imobiliare controversate pe terenurile statului ● Aproape 900.000 de angajați nu plătesc CASS ● Cum a ajuns premierul Ciolacu să judece cu ignoranță firmele private

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: Creșterea contribuției la asigurările de sănătate este o variantă analizată de CNAS

O creștere a contribuției la asigurările de sănătate nu este exclusă odată cu procesul de reformare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, afirma la Europa FM președintele CNAS, Andrei Baciu.

Este una din variantele luate în calcul pentru ca oamenii să-și poată face gratuit analizele în ziua în care doresc, fară să li se spună că s-au terminat fondurile alocate.

Invitat de Tudor Musat în emisiunea Piața Victoriei de marți seara, Andrei Baciu a spus că în prezent 6,2 milioane de români achită contribuția de 10% la asigurările de sănătate, potrivit Europa FM.

Cine sunt patronii institutelor de sondare înaintea anului cu patru runde de alegeri. Condamnați pentru corupție, politicieni, jurnaliști

Rezultatele sondajelor publicate în ultima perioadă pe bandă rulantă se bat uneori cap în cap. Unul credita AUR, partid de extremă-dreapta, cu prima șansă (27%) la europarlamentare. După o zi, altul plasa formațiunea pe locul trei. Cine e în spatele sondajelor și ce interes ascund cifrele diferite?

După 50 de ani de comunism, imediat după Revoluție, în anii '90, democrația aducea românilor și mirajul sondajelor de opinie. Patronii institutelor erau considerați în epocă adevărate monumente ale științei, chiar dacă uneori erau asumați ca apropiați ai unor partide politice.

Rezultatele date de institutele de sondare se apropiau foarte mult de cele ale alegerilor. Anii 2000 au adus diluarea încrederii în sondajele de opinie, scrie Europa Liberă.

Dezvoltator imobiliar, despre defectele apartamentelor noi: Doi lei dai, doi lei face

Calitatea multor blocuri de apartamente construite după anul 2000 și până aproape de zilele noastre a lăsat de dorit, deoarece dezvoltatorii au pus și ei prețul pe primul loc în lista celor mai importante criterii, ceea ce s-a tradus prin compromisuri la nivel de calitate.

Totul pleacă de la dorința comună a cumpărătorilor, dar și a majorității dezvoltatorilor de a ținti către cel mai mic preț.

Dezvoltatorii au înțeles că românii vor să achite cât mai puțin posibil pe o locuință, astfel că piața a fost condusă de această tendință. Dezvoltatorii noi veniți s-au uitat și ei la ce face concurența pentru a rămâne competitivi. Iar ca să poată vinde ieftin, dar să rămână și cu o marjă de profit consistentă, costul de construcție a fost și el împins cât mai jos.

CEO-ul Speedwell afirmă că în România costul mediu de construcție era unul foarte scăzut, deoarece dezvoltatorii își luau ca reper proiectele competiției, să vadă cam la ce prețuri vând, pentru a veni pe piață cu proiecte competitive din punct de vedere al prețurilor, scrie Wall Street.ro.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Atunci când se fac mai multe interogări pentru un client la Biroul de Credit, scorul lui devine mai slab şi clientul este văzut ca fiind mai riscant pentru bănci

„Nelegitimitatea vine atunci când obiectivul nu mai este să protejez sistemul de un client rău platnic, ci devine acela de a ţine clienţii captivi, astfel încât să nu îi las să plece către alte bănci“, spune şeful Consiliului Concurenţei ♦ Cele zece bănci anchetate de Consiliul Concurenţei sunt Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Credit Europe Bank şi First Bank ♦ Pe lângă inspecţiile inopinate derulate la cele zece bănci în cadrul anchetei, Consiliul Concurenţei investighează şi Biroul de Credit şi Asociaţia Română a Băncilor, scrie ZF.

Jamie Dimon, şeful gigantului JPMorgan, îi trezeşte la realitate şi pe cei mai optimişti: Este o greşeala colosală să mai visaţi la un boom economic. Ameninţările la adresa economiei sunt peste tot

Jamie Dimon, şeful JPMorgan, este de părere că deşi atât economia SUA cât şi cea la nivel global merg într-o direcţie bună, ar fi o „greşeală uriaşă” ca guvernele lumii să fie prea optimiste şi să creadă că boomul economic va dura ani întregi, scrie CNBC.

Datele privind consumul arată bine, iar salariile aflate în continuă creştere susţin economia, dar asta nu înseamnă că nu există riscuri.

Dimon consideră că principalele ameninţări pentru economie sunt felul în care băncile centrale gestionează politica monetară, războiul din Ucraina şi guvernele din întreaga lume care „cheltuiesc ca nişte marinari beţi”, scrie Business Magazin.

O nouă portiță pentru proiecte imobiliare controversate pe terenurile statului. PSD și PNL schimbă definiția „majorității calificate”

PSD și PNL schimbă definiția „majorității calificate”, o modificare cu miză majoră când vine vorba de proiecte imobiliare construite pe terenuri cedate de către primării.

Senatori PSD, PNL și UDMR au propus un amendament prin care vor să modifice definiția „majorității calificate” la votul dat în consiliile locale și județene pe proiecte majore.

Senatorii au profitat de dezbaterile pe o ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea Codului Administrativ, pentru a introduce modificarea care va permite trecerea mai ușoară prin consiliile locale sau județene a unor proiecte de reamenajare a terenurilor sau de înstrăinare a unor proprietăți ale statului, scrie PressHub.

Aproape 900.000 de angajați nu plătesc CASS. Contribuția lor ar însemna un miliard de euro în plus

Vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Rozalina Lăpădatu, a solicitat anularea scutirilor fiscale la taxa de asigurări de sănătate (CASS), atrăgând atenţia că acestea însumează circa 4,8 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) pe an.

Mai multe asociații ale pacienților cer Guvernului să elimine scutirile la plata CASS de care beneficiază 884.680 de angajaţi din construcții, agricultură și industria alimentară.

"Scutirile acordate de statul român privind plata contribuţiei la fondul asigurărilor de sănătate însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei, vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori şi industria alimentară, scrie Spotmedia.

Cum a ajuns premierul Ciolacu să judece cu ignoranță firmele private

Ideea actualului guvern de a transforma tichetele de masă în bani este greșită din mai multe puncte de vedere. De altfel, reprezentanții patronatului din domeniul hotelurilor și restaurantelor au și reacționat criticând intenția guvernului. Premierul Ciolacu a declarat că vrea să înlocuiască tichetele cu sume în bani pentru că „firmele care emit aceste tichete au ajuns la un comision destul de mare: 3% la emitere și 3% la colectare”. Premierul face în acest caz o dublă greșeală. O dată pentru că informațiile pe care le are nu sunt corecte, în sensul că nivelul comisioanelor de care vorbește Marcel Ciolacu este exagerat.

Mai grav, premierul Ciolacu judecă profitabilitatea unor companii din sectorul privat. A devenit aproape o obsesie a acestui guvern. Ba, cifra de afaceri este prea mare și profitul prea mic, ba se abuzează de optimizarea fiscală, ba comisioanele practicate de emitenții de tichete de masă sunt prea mari.

Este revoltătoare superficialitatea cu care demnitari de rang înalt judecă mediul de business. Fără să fi creat ei înșiși un loc de muncă, fără să știe intensitatea concurenței din domeniile despre care vorbesc, fără să țină seama de investițiile făcute de companii și fără să înțeleagă specificul unor ramuri economice care lucrează cu rate reduse ale profitului, scrie RFI.

Analiză: Șansele unei alianțe împotriva AUR. PSD+PNL=PSD?

Dezbaterea despre negocierile PSD cu PNL are loc după ce Libertatea a scris că cele două formațiuni poartă discuții confidențiale pentru formarea unui Bloc Democratic, care să facă față ascensiunii AUR.

Un sondaj recent făcut de INSOMAR scoate în evidență că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a trecut pe primul loc. La întrebarea Dacă mâine ar avea loc alegeri europarlamentare cu ce partid ați vota? 27% au răspuns AUR, 25% preferă PSD, 15% ar vota PNL iar 7% ar pune ștampila pe USR, restul partidelor fiind situate deocamdată sub pragul de 5%.

Extremiștii sunt în creștere în majoritatea statelor Uniunii Europene, nu doar din motive economice, de pildă creșterea inflației, ci și fiindcă partidele tradiționale sunt în pierdere de credibilitate și de idei iar preocuparea lor principală pare să fie conservarea propriului scor, propriilor oameni, precum și menținerea principalelor instituții sub influența lor, potrivit DW.

​h2: Viața în Hong Kong, orașul în care există întotdeauna o ierarhie

Cunoașterea etichetei adecvate este esențială, nu numai atunci când luați masa. Este important să arăți respect față de toată lumea la locul de muncă și în public. Există întotdeauna o ierarhie; într-un cadru de afaceri, în funcție de poziția oamenilor în companie și în mediile sociale, cei mai în vârstă oaspeți sunt cei mai respectați. Trebuie să salutați întotdeauna persoana cea mai în vârstă la o funcție mai întâi; dar amintiți-vă, la funcțiile mai mici, ar trebui să așteptați ca gazda să vă prezinte tuturor personal, scrie Life.ro.

Startup-ul românesc de inteligență artificială Druid, finanțare de 30 milioane dolari

Startup-ul românesc de inteligență artificială Druid anunță marți, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, atragerea unei runde de finanțare Serie B în valoare de 30 de milioane de dolari.

Startup-ul fondat în România, în 2018, de antreprenorul Liviu Drăgan, vrea să folosească finanțarea pentru accelerarea expansiunii internaționale, în special pe piața din SUA, care reprezintă deja 60% din veniturile curente ale Druid, se mai arată în comunicat, potrivit Startup Cafe.ro.

România, pentru prima oară în Raportul Education al OECD: indicatorii, la jumătate din medie, la toate capitolele

În timp ce statele membre OECD au dirijat în 2020 spre Educație, în medie, 5,1% din PIB, România a alocat acestui domeniu doar 2,7%, conform Raportului Education at a Glance 2023, în care țara noastră este inclusă pentru prima data, în calitate de țară în curs de aderare.

În pofida importanței pe care o are în societatea modernă deținerea unei diplome de absolvire a liceului, măcar, procentul tinerilor români care nu au finalizat învățământul secundar superior este de 22%, comparativ cu 14%, media OECD, arată raportul. Absolvenții de învățământ superior în interiorul persoanelor de 25 – 64 ani, la jumătate din media OECD, scrie Curs de Guvernare.

Cristian Mungiu: “Au cam intrat la apă viețile noastre. Tehnologia a accelerat nu doar viețile celor tineri, ci și pe ale noastre”

Cristian Mungiu a scris o carte despre bunica sa. Știrea nu avea cum să nu stârnească interes, fiindcă orice demers artistic creat de unul dintre cei mai importanți regizori români de film, câștigător al Palme d’Or în 2007, cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, pornește din start sub premisa unui act cultural de valoare.

Cartea se bazează pe relatările bunicii Tania Ionașcu, numită de nepot Buca, consemnate de acesta în anii '90, într-un caiet studențesc, de la copilăria bunicii până la traumele dezrădăcinării provocate de război, când a fost nevoită să plece din Basarabia ocupată de ruși și să se desprindă pentru totdeauna de o parte a familiei, scrie Cultura la dubă.