Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va organiza în 4 aprilie un nou interviu cu Alina Albu, procuroarea pe care a propus-o la șefia Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar care a primit aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cătălin PredoiuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Interviul va avea loc în 4 aprilie, la ora 10.00, la sediul Ministerului Justiției, a anunțat luni instituția.

În 16 martie, Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a fost singura dintre cei trei procurori propuși de Predoiu la șefia marilor parchete care a primit aviz negativ. Avizul CSM este unul consultativ.

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, legea prevede organizarea de către ministrul Justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ. În urma interviului, ministrul Justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând să declanșeze o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

Cum a răspuns Alina Albu întrebată de ce a amendat-o pe mama uneia din fetele ucise de Gheorghe Dincă

Alina Albu lucrează din 2008 în DIICOT, din februarie 2019 fiind procuror-șef delegat la Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul direcției.

Printre dosarele instrumentate se află şi cel privind crimele de la Caracal, ea fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.

De altfel, în timpul interviului de la CSM, care a durat aproape trei ore, ea a fost întrebată, la un moment dat, dacă are vreun regret în legătură cu amendarea mamei Luizei, după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

  • „Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva.
  • Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective.
  • Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Alina Albu, potrivit Agerpres.

Alina Albu a fost propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la data de 1 martie, ea reuşind să câştige concursul în faţa altor două candidate de la DIICOT - Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu.