Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a atras atenţia, joi, la interviul susținut la Consiliul Superior al Magistraturii, că în ziua de azi „infractorii sunt nativi digital”, iar în general autorităţile sunt cu un pas în urma acestora, mai ales la capitolul comunicare criptată sau fluxul de criptomonede.

Sigla DIICOTFoto: AGERPRES

La interviul susţinut joi în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior Magistraturii, Alina Albu a dat câteva detalii despre grupările infracţionale care acţionează în Uniunea Europeană:

  • „Peste 70% dintre grupările cunoscute şi monitorizate în UE acţionează în cel puţin trei state europene, nu se limitează la un singur stat.
  • 65% dintre grupările care acţionează în UE sunt formate din cetăţeni ai mai multor state - cel puţin trei state.
  • Aproximativ 40% dintre grupările infracţionale din UE se ocupă cu traficul de droguri, fapt care conduce şi în România la o evoluţie de gen.
  • Infractorii sunt nativi digital şi, în general, autorităţile sunt cu un pas în urma infractorilor în ceea ce priveşte utilizarea a tot ceea ce înseamnă comunicare criptată sau fluxul de criptomonede, motiv pentru care toate aceste riscuri şi ameninţări constituie riscuri şi pentru statul român, chemat să contribuie la eforturile comune de destructurare a acestor reţele, care au depăşit cu mult graniţele unui singur stat şi care afectează stabilitatea întregii Europe”.

„Este absolut necesar să ne adaptăm şi noi erei digitale”

Alina Albu consideră că România şi celelalte state ale UE trebuie să garanteze că infracţiunile nu aduc profit şi să se asigure că banii făcuţi din infracţiuni sunt confiscaţi, iar infractorii sunt lăsaţi fără resurse financiare.

  • „Este absolut necesar să ne adaptăm şi noi erei digitale şi să ajungem cât mai aproape de infractori.
  • Anchetele trebuie să fie centrate pe domenii prioritare. Unele state sunt afectate mai mult de traficul de droguri, altele de contrabandă sau altele sunt afectate de fraude cu fonduri europene. Toate trebuie monitorizate la nivelul Uniunii Europene", a mai spus Albu, conform Agerpres.

Cine este procuroarea Alina Albu, propusă de Predoiu la conducerea DIICOT

​Procuroarea Alina Albu a fost propusă în 1 martie de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la șefia DIICOT.

Alina Albu lucrează din 2008 în DIICOT, din februarie 2019 fiind procuror-șef delegat la Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul direcției.

Potrivit CV-ului său, în 1996 Alina Albu a absolvit Facultatea de Științe Juridice și administrative - specializarea Drept de la Universitatea „Spiru Haret”. Între 2008 și 2010 a făcut un masterat la Univesitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

A început să lucreze în mai 1998, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Lehliu Gară.

Lucrează în DIICOT din februarie 2008. Până în 2015, a condus Biroul de combatere a infracțiunilor de violență din DIICOT, trecând apoi la Serviciul de prevenire și combatere a criminalității organizate. Ea este procuror-șef delegat al acestui serviciu din DIICOT.

Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor, scrie G4Media. Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion.

Pentru conducerea DIICOT au mai candidat și Ioana Albani și Oana Pâțu. Ioana Albani, procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din DIICOT, a fost decorată de către fostul șef FBI David Comey. În 2011 a câștigat premiul pentru „Procurorul anului” de la Asociația Internațională a procurorilor. Oana Pâțu a fost numită în 2020 adjunct al șefului DIICOT, preluând șefia interimară a direcției după ce Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie 2020, în contextul în care soțul său a fost condamnat într-un dosar de corupție.

DIICOT este condusă interimar după ce Giorgiana Hosu, numită în 2020 la șefia instituției de către Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM, a demisionat după câteva luni, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Odată cu nominalizarea Alinei Albu pentru postul de procuror-șef al DIICOT s-a încheiat procedura de selecție pentru șefia marilor parchete.

Propunerile lui Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror general și procuror-șef DNA sunt următoarele:

  • Alex Florin Florența pentru funcția de procuror general
  • Marius Ionuț Voineag pentru funcția de procuror-șef DNA

Alături de Florența și Voineag au candidat și actualii șefi ai Parchetului General și DNA, Gabriela Scutea și Crin Bologa.