​​Parlamentul a votat miercuri o lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, de Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Radu BurneteFoto: Concordia

,,Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanță fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România și costurilor asociate acestora”, a transmis Radu Burnete, directorul confederației patronale Concordia.

Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 și 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal, spune Burnete.

În opinia sa, este necesară moderație și o viziune de ansamblu, mai ales că există și practica informală a punților și o așteptare generală în acest sens. ”Anul acesta, angajaților din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face "punte" atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar și atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare, se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității”, mai spune reprezentantul Concordia.

„Este necesar să calibrăm așteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ținând pasul cu inflația, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiții și să se dezvolte accelerat, să facă față unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienți energetic și să facă tranziția către o economie verde și toate în același timp.

Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună și ele se tot adună. Mai sunt și alte inițiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculați atunci când evaluăm costul de oportunitate.

Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuție un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur și simplu zile de concediu în plus?

Dacă tot discutăm public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, cred că ea trebuie să vină la pachet cu o discuție la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceștia care, deși nu intră în categoria taxelor și impozitelor, nu sunt deloc mici și sunt în continuă creștere", a declarat Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia.