​Cum încearcă șefii CJ să-l acopere pe managerul de la Sf. Maria în ”Scandalul Iphone”. Patru minciuni ale vicepreședintelui CJ Grecia: În portul din Pireu, China este șeful Nicio localitate din Delta Dunării nu are cabinet stomatologic Frăția păcănelelor. Cum vrea deputatul Florin Roman să-i „salveze” pe tinerii dependenți de jocurile de noroc Aceasta este vârsta la care oamenii simt că încep să îmbătrânească Zeci de mii de lei ceruţi în avans pentru gazul natural. Misterul unei facturi de gaze la E.ON Despre micile răsfățuri ale vieții Președintele HORA salută propunerile privind fiscalizarea bacșișului Clotilde Armand a fost înștiințată în iulie cu privire la incompatibilitatea în care se află. Nu a cerut acces la dosar Capcanele plafonării prețurilor. Cazul lemnului de foc Imperiul media din Ardeal al lui Viktor Orbán se prăbușește. Câți bani a investit Budapesta în presa din România

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Cum încearcă șefii CJ să-l acopere pe managerul de la Sf. Maria în ”Scandalul Iphone”. Patru minciuni ale vicepreședintelui Marius Dangă

Șefii Consiliului Județean au sărit să-și apere pupila de la Spitalul de Copii Sf. Maria. Vicepreședintele CJ, Marius Dangă, a oferit ieri o primă reacție cu privire la procedura de achiziție a două telefoane Iphone 14 pro realizată de managerul spitalului, Alina Belu. Explicațiile publice oferite de vicepreședintele CJ Iași sunt un șir lung de minciuni. La presiunea ”presei centrale”, Dangă a încercat să acopere golănia de la Sf. Maria punând totul pe seama unei erori, însă nu a făcut decât să se încurce în propriile minciuni. ”Am realizat o verificare împreună cu conducerea spitalului, din care a rezultat că achiziția directă respectivă nu a fost finalizată, ea fiind refuzată de spital ca fiind inoportună și în consecință, în SEAP s-a demarat anularea procedurii respective, a acestui proces de achiziție directă. De precizat că serviciile de telefonie se achiziționează conform legislației, într-un mod centralizat, prin intermediul ONAC.”, a spus Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, scrie 7Iași.

Grecia: În portul din Pireu, China este șeful

Din 2016, compania maritimă chinezească Cosco deţine pachetul majoritar în portul din Pireu. Deşi străinii controlează acum portul, nu există nicio dezbatere publică pe marginea riscurilor unei astfel de dependenţe.

Dezbaterea aprinsă din ultimele zile din Germania provocată de participarea companiei chineze de stat Cosco la acţiunile din portul Hamburg sunt privite cu prea puţină acceptanţă în Grecia. Din 2011, statul elen, sub presiunea crizei datoriilor şi a Troicăi, a vândut mai toate porturile şi aeroporturile unor companii străine. În 2016, guvernul de la Atena consimţea ca armatorii chinezi de la Cosco să preia controlul a două treimi din acţiunile portului Pireu.

Până acum, guvernul Greciei este mulţumit de activitatea Cosco în cel mai mare port al ţării. "Investiţiile chinezilor în Pireu sunt avantajoase pentru ambele ţări", spunea premierul Kyriakos Mitsotakis la prima întâlnire la vârf a celor 17 state din Europa Centrală şi de Est, pe 9 septembrie 2021. Preşedintele Chinei, Xi Jingping, descria investiţia Cosco în Pireu ca fiind "un proiect exemplar". El însuşi a descoperit portul încă din 2019, Xi considerând Pireul ca fiind "un punct important pentru legăturile rapide terestre şi maritime dintre China şi Europa, ca şi pentru conectarea Asiei şi Europei", scrie DW.

Nicio localitate din Delta Dunării nu are cabinet stomatologic

Nu numai în Delta Dunării lipsesc medicii stomatologi ci și în zona terestră a județului Tulcea. Doar 35 de medici stomatologi sunt înregistrați în județ, spune directorul Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile:

„În Delta Dunării, niciunul. În zona terestră, pe rural, 11 și 24 în orașe. Unul în orașul Măcin și 23 în municipiul Tulcea”, explică Eugenia Vasile.

Unul dintre motivele care explică lipsa stomatologilor din Delta Dunării ar putea fi plafonul acordat acestora de către Casa de Asigurări de Sănătate

„Medicul stomatolog în relație cu Casa primește un plafon de 6000 de lei pe lună cu condiția să fie trei ore zilnic, la program. Probabil că această sumă nu este suficientă pentru a asigura cheltuielile”, mai spune Eugenia Vasile, potrivit Europa FM.

Frăția păcănelelor. Cum vrea deputatul Florin Roman să-i „salveze” pe tinerii dependenți de jocurile de noroc

Parlamentul a adoptat o lege care îi obligă pe proprietarii sălilor de jocuri de noroc din România să țină un registru electronic național, astfel încât să poată interzice accesul minorilor sau al celor „indezirabili” în incintă. Actul normativ stârnește însă furia industriei, care susține că i se pune în spate o obligație și-așa inutilă, pentru că jucătorii pot la fel de bine să migreze în online.

Autoritatea de reglementare a statului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) nu comunică și e aproape invizibilă. Iar România în continuare nu știe, oficial, câți dependenți de păcănele și jocuri de noroc are, ce pierderi economice și umane creează fenomenul și nici cum să-i ajute, cu adevărat, pe cei vulnerabili, scrie PressOne.

Aceasta este vârsta la care oamenii simt că încep să îmbătrânească

Un sondaj recent realizat în SUA a scos la iveală faptul că oamenii simt cu adevărat că încep să îmbătrânească la vârsta de 42 de ani.

Aceasta e vârsta la care oamenii încep să observe semnele îmbătrânirii, iar cel mai mult cântăresc durerile articulare (39%), apariţia unor afecţiuni cronice precum hipertensiunea sau diabetul (37%), încetinirea metabolismului (35% ) sau acumularea de greutate (30%), potrivit Spotmedia.

Zeci de mii de lei ceruţi în avans pentru gazul natural. Misterul unei facturi de gaze la E.ON

Situație stranie la nivelul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, în ceea ce privește emiterea unor facturi pentru gaz metan de către furnizorul E.ON. Mai multe surse au precizat pentru „Ziarul de Iași” că zeci de parohii au început să primească, în avans, facturi pentru perioada 1 – 31 decembrie 2022 cu consum estimat 0, dar valori de peste 10.000 de lei. La nivel individual, preoții au început să facă solicitări atât către Episcopie, cât și către E.ON, pentru a încerca să clarifice această situație. „Ziarul de Iași” a mers în căutarea răspunsurilor similare, dar situația nu pare a fi limpede din niciun punct de vedere.

„Nu are index, nici nimic, pare o factură fantomă”

Unul dintre preoții care a primit o factură în avans este Gabriel Bucur, paroh la parohia Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” din Iași. El a primit pe de la furnizorul de gaze naturale E.ON, pe data de 4 noiembrie, o factură de puțin peste 11.500 de lei, care trebuie achitată în 10 zile, până pe 14 noiembrie, în avans pentru consumul din luna decembrie. Factura, pe care scrie regularizare, are trecut consum 0 în dreptul lunii, se specifică faptul că este pentru perioada 1 – 31 decembrie 2022, scrie Ziarul de Iași.

Despre micile răsfățuri ale vieții. Azi, despre rebus

Una dintre micile plăceri ale vieții, pe care mulți ați încercat-o deja, este… rebusul. Daaa! Dar rebus din ăla greu, de stai pe budă până îți vine a doua oară gândindu-te la definiții, să îți smulgi părul și să îți storci creierii câte o lună sau două la un careu, despre asta vorbim. Nu despre fâsuri din alea de integrame, de rezolvi câte zece la rând cât fumezi o țigară. Dacă pleci cu trenul două ore, trebuie să îți iei un bax de „integrale” din alea, că până la prima stație le-ai rezolvat pe toate. Bani țipați în vânt. Nu, neică, noi despre din alea grele vorbim. Halterele minții. Când termini câte un careu din ăla, să îți vină să ieși să strigi în balcon, să te audă toți vecinii și să iasă în grădina din fața blocului zbierând urale la un așa colocatar de geniu ce au ei, scrie Pictofapte.

Președintele HORA salută propunerile privind fiscalizarea bacșișului: Nu este o măsură de supraimpozitare

„După 7 ani de la propunerea HORA cu privire la reglementarea bacșișului pe modelul european, mediul politic a răspuns pozitiv la o necesitate a mediului de afaceri. În cadrul întâlnirii Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul Camerei Deputaților, ce a avut loc astăzi, 8 noiembrie, s-a supus spre dezbatere și o lege de completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, Ordonanță ce introduce noi reglementări legate și de fiscalizarea sumelor provenite din bacșiș”, a anunțat președintele HORA, Ion Biriș, într-un comunicat de presă.

Președintele organizației a transmis că inițiativa a fost susținută de la început, „în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat”, scrie Adevărul.

Clotilde Armand a fost înștiințată în iulie cu privire la incompatibilitatea în care se află. Nu a cerut acces la dosar

Agenția Națională de Integritate a venit, astăzi, cu precizări privind acuzațiile care i se aduc primarului sectorului 1, Clotilde Armand. Edilul ar fi fost informat de incompatibilitatea în care se află încă din vară și nu a cerut acces la dosar, susțin inspectorii ANI. Și Clotilde Armand a făcut declarații azi, pe aceeași temă. Primarul sectorului 1 susține că a aflat din presă că este obiectul unei sesizări făcute de ANI la Parchet și Instituția Prefectului, dar și că a pus la dispoziția ANI toate documentele solicitate.

Agenția Națională de Integritate a anunțat ieri, 7 noiembrie, că o acuză pe Clotilde Armand de încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, precum și că există indicii referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Astăzi Agenția a venit cu lămuriri, a explicat despre ce proiect european este vorba și ce anume au considerat că este incompatibilitate, scrie Buletin de București.

Capcanele plafonării prețurilor. Cazul lemnului de foc

La începutul lunii octombrie a.c., guvernul plafona prețul lemnului de foc. Era o măsură prin care Executivul spera să ajute populația, pentru că în România sunt în continuare aproximativ trei milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. Desigur, decizia avea și un aspect social și electoral.

Dar, a fost foarte puțin gândită din punct de vedere economic. Plafonarea prețului lemnului de foc a fost luată fără consultarea actorilor pieței. Dacă guvernul ar fi avut un dialog cu reprezentanții firmelor ar fi aflat că piața lemnului se afla deja într-o criză a prețului din cauza nivelului redus de materie primă scos la vânzare. Nu era vorba doar despre lemnul de foc, ci, în general, lemnul pus pe piață pentru fabricarea mobilei. De o bună bucată de vreme, cantitatea de lemn recoltată din păduri era scăzută, drept urmare prețul a crescut mult și destul de rapid.

În aceste condiții, ideea plafonării nu era deloc cea mai bună. Iar prețul ales de guvern, 400 lei pentru un metru cub, era practic rupt de realitatea pieței, scrie RFI.

Cel mai bogat om din Ucraina, miliardarul Rinat Ahmetov, intră în afacerea momentului din România, energia verde, alături de puternici oameni de afaceri din Cluj

DTEK Renewables International, companie deţinută de Rinat Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, au anunţat cele două părţi.

Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea ZF, din toate business-urile pe care le administrează, Finas Group a obţinut anul trecut venituri de peste 11 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,7 milioane de euro. Compania este activă în zona de agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, imobiliare şi energie, scrie ZF.

Imperiul media din Ardeal al lui Viktor Orbán se prăbușește. Câți bani a investit Budapesta în presa din România

Guvernul de la Budapesta nu va mai finanța presa de limba maghiară din România după ce timp ce cinci ani a pompat în ziare și radiouri din Ardeal peste 20 de milioane de euro. Decizia vine pe fondul crizei economice din Ungaria.

Aproape trei sferturi din ziariștii maghiari de la publicațiile din România finanțate de guvernul de la Budapesta vor fi disponibilizați de la 1 ianuarie 2023, informează Transtelex.ro, filiala românească a principalului site independent din Ungaria. Ar fi vorba de sute de persoane, potrivit unor informații obținute de Europa Liberă.

Informația privind concedierile în masă este confirmată și de ziarul independent Atlatszo Erdely, din Cluj, care anunțase de mai multe luni scăderea continuă a finanțărilor de la Budapesta către presa maghiară, scrie Europa Liberă.

Lupta cu bestia inflației: Vestul o va câștiga peste 2 ani. Estul … . Iar România…

Dacă inflația din Europa de Vest ar urma să fie „îmblânzită”, conform celor mai multe prognoze, în decurs de un an, în rândul specialiștilor se conturează temeri din ce în ce mai mari că Europa Centrală se va confrunta cu creșteri accelerate de prețuri pentru ceva mai mult timp, potrivit unei analize Euractiv.

Europa Centrală și de Est se află de luni de zile în fruntea bătăliei inflaționiste, regiunea fiind prima care s-a confruntat cu accelerarea presiunilor inflaționiste și prima care a demarat cicluri agresive de întărire a politicii monetare pentru a le readuce sub control, scrie Curs de Guvernare.